Magere thuiszege Heerenveen op PEC Zwolle – NOS

Magere thuiszege Heerenveen op PEC Zwolle - NOS
Mitchell van Bergen bezorgt sc Heerenveen eindelijk eerste thuiszege
sc Heerenveen heeft op eigen veld met 1-0 van PEC Zwolle gewonnen. Het was de eerste thuiszege voor de Friezen, die de vorige vier thuisduels gelijkspeelden.

Hicham Faik zorgde voor de pauze voor gevaar namens de thuisclub en Dennis Johnsen voor de bezoekers, maar verder waren de kansen schaars.

Toch verdween kort voor rust de nul van het bord: Mitchell van Bergen scoorde op aangeven van Jens Odgaard, die met kunst en vliegwerk in balbezit was gebleven.

De Friezen waren zelfs het dichtst bij een treffer, maar lieten na om de genadeklap uit te delen. Chidera Ejuke en Ibrahim Dresevic waren niet scherp in de afronding. Heerenveen trok de overwinning desondanks over de streep en boekt daarmee zijn eerste thuiszege van het seizoen. De formatie van trainer Johnny Jansen lijkt daarmee de stijgende lijn te pakken te hebben. Vorige week werd VVV-Venlo al eenvoudig opzij gezet (0-3).

De tweede helft leverde pas laat enig vertier op en daarvoor was Heerenveen verantwoordelijk. Odgaard trof de paal, Chidera Ejuke en Sven Botman stuitten op doelman Xavier Mous en Ibrahim Dresevic kopte over. PEC stelde daar aanvallend niet veel tegenover.

Heerenveen had van meet af aan het betere van het spel in een verder pover duel. Het krachtsverschil werd pas kort voor rust in de score uitgedrukt. Na een gelukkige combinatie met Jens Odgaard kon Mitchell van Bergen op het Overijsselse doel af en de vleugelaanvaller rondde af. PEC moest in de tweede helft in de achtervolging, maar echt in de problemen kwam de thuisploeg nooit. 

Daardoor blijven de Zwollenaren steken op plaats veertien in de eredivisie, met zeven punten uit negen duels. Heerenveen staat nu op plaats negen met dertien punten.

Met zege op Utrecht blijft Vitesse in spoor van Ajax en PSV De Arnhemmers winnen na een foutje van Utrecht-doelman Paes en komen in punten gelijk met de twee topclubs.

Diskwalificatie voor Nederlandse sprinters in WK-finale In de finale van de 4×100 meter eindigen Joris van Gool, Taymir Burnet, Hensley Paulina en Churandy Martina als zesde (37,80), maar de ploeg wordt uit de uitslag gehaald.

De eerste driepunter van sc Heerenveen voor eigen publiek dit seizoen is eindelijk een feit. Het team van Johnny Jansen zegevierde zaterdagavond met 1-0 over PEC Zwolle, dankzij een treffer van Mitchell van Bergen op slag van rust. Door de zege staan de Friezen, die hoe dan ook niet één van de laatste negen thuisduels verloren, op een negende plaats, met twaalf punten. PEC, dat driemaal op rij heeft verloren, is op een veertiende plaats terug te vinden.

De eerste helft in Friesland leek doelpuntloos te eindigen, maar op slag van rust sloeg Van Bergen toe. De aanvaller ging alleen op Xavier Mous af, bleef heel rustig en rondde beheerst af: 1-0. Het was in de eerste 45 minuten lang wachten op de écht grote kansen. Beide ploegen probeerden wel tot aanvallen te komen, maar dat lukte nauwelijks.

De beste mogelijkheid voorafgaand aan de openingstreffer was voor de bezoekers. Het was Dennis Johnsen die zijn voormalig werkgever na 36 minuten spelen pijn leek te doen, maar de inzet van de aanvaller ging over het doel van Warner Hahn. In de tweede helft waren de teams van Jansen en John Stegeman eveneens aan elkaar gewaagd. Het was aan Mous te danken dat een inzet van Jens Odgaard na iets meer dan een uur spelen tegen de paal ging.

Ook het tweede bedrijf was bijzonder gezapig, met de (neutrale) toeschouwers al grote verliezers. Heerenveen controleerde het duel, maar slaagde er niet in om een tweede goal te maken. Mous kon ternauwernood voorkomen dat Darryl Lachman de bal achter zijn standbeen in zijn eigen doel werkte en daarna stuitte Chidera Ejuke op de doelman. Een vrije kopkans van Ibrahim Dresevic eindigde eveneens niet in de 2-0.