Rottepolderplein (A9) wordt verbeterd

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561533. De servicepagina kunt u hier vinden.Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

AMSTERDAM – Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft vandaag het startbesluit getekend voor de aanpak van het Rottepolderplein. Het verkeersplein uit de jaren zeventig gaat flink op de schop. De minister trekt 30 miljoen euro uit voor de vernieuwing van het knooppunt waar de A9, A200 en N205 kruisen.

De komende tijd zal het ministerie samen met de regio uitwerken hoe het knooppunt het beste opnieuw kan worden ingericht. Naar verwachting gaat rond 2023 de schop in de grond. De vernieuwing van Rottepolderplein maakt onderdeel uit van een groot bereikbaarheidsprogramma voor het hele gebied rondom Amsterdam. De regio groeit tot 2040 met 250.000 extra woningen. Volgend jaar zijn de onderzoeken klaar die meer duidelijk maken over hoe dit gebied op langere termijn bereikbaar blijft. Eind deze maand debatteert de minister over alle nieuwe infra-plannen als het MIRT in de Tweede Kamer wordt behandeld.

Het Rottepolderplein is een van de oudste knooppunten van Nederland. Dagelijks staan mensen die van en naar hun werk moeten hier in de file. Dat komt omdat het verkeer elkaar onnodig veel kruist. De minister wil de verschillende verkeerstromen op het knooppunt van elkaar scheiden. Dat verbetert de doorstroming en de verkeersveiligheid.

Rottepolderplein rond 2023 op de schop | Binnenland

Minister Van Nieuwenhuizen: “Het Rottepolderplein is een evergreen in de file-berichten. Het is een complex plein met veel invoegend en afslaand verkeer. We gaan aan het werk zodat we het toenemende verkeer tussen Amsterdam, Schiphol en Haarlem soepeler kunnen afwikkelen. Dat is een mooi vooruitzicht voor de weggebruiker die hier nu dagelijks in de file staat. Het is ook belangrijk met het oog op de toekomst. De komende decennia gaan hier steeds meer mensen wonen, met een half miljoen mensen een stad met de omvang van Den Haag. Allemaal mensen die de weg opgaan voor familiebezoek of werk.”

Het verkeersplein stamt uit de jaren 70 en is een van de oudste knooppunten van Nederland. De minister wil het aantal files indammen door de verkeersstromen van de A9, A200 en N205 op het knooppunt van elkaar scheiden.

De komende tijd zal het ministerie samen met de regio uitwerken hoe het knooppunt het beste opnieuw kan worden ingericht. Naar verwachting gaat rond 2023 de schop in de grond. Vooruitlopend hierop worden tal van maatregelen genomen om de doorstroming op de korte termijn te verbeteren, zoals een aanpak om werknemers buiten de spits te laten reizen.

De vernieuwing van Rottepolderplein maakt onderdeel uit van een groot bereikbaarheidsprogramma voor het hele gebied rondom Amsterdam (Metropool Regio Amsterdam). De regio groeit tot 2040 met 250.000 extra woningen. De minister heeft eerder dit jaar opdracht gegeven om samen met de regio in kaart te brengen hoe dit gebied tot 2040 bereikbaar blijft. Van Nieuwenhuizen: “We zien dat het ontzettend goed gaat met de steden en de gemeenten eromheen. Dat is goed nieuws, maar we moeten echt de schouders eronder zetten om het gebied ook bereikbaar te houden.” De uitkomsten van de onderzoeken naar mogelijke maatregelen aan de snelwegen in de regio voor de langere termijn worden verwacht in 2019.

Ernstig ongeval met meerdere vrachtwagens op A58 15-11-2018 | Ongevallen SINT ANNABOSCH – [update 17:00 uur] De A58 richting Tilburg is ten zuiden van Breda enkele uren… Zeker 40 gewonden door busongeval Duitsland 15-11-2018 | Ongevallen AMMERNDORF – Door een botsing tussen twee bussen bij het Duitse Ammerndorf in Beieren zijn dond… Brand bij deurenfabriek Van der Plas in Hardinxveld-Giessendam 15-11-2018 | Brand HARDINXVELD-GIESSENDAM (ANP) – In een fabriek in Hardinxveld-Giessendam die deuren produceert woedt … Marokko heeft snelste trein van Afrika 15-11-2018 | Buitenland RABAT – De snelste trein van Afrika is officieel in gebruik genomen in Marokko. Door de nieuwe … Drukke avondspits door ongevallen en pech 15-11-2018 | Weer en Verkeer DEN HAAG – Door onder meer ongevallen en pech is de avondspits van donderdagavond een van de drukste…

Politie zoekt vrachtwagenchauffeur die getuige was van bedreiging scholier 15-11-2018 | Overig IJSSELSTEIN – Op 10 oktober 2018 wordt een 12-jarige scholier bedreigd door drie jongemannen. D… DB Schenker voor strengere CO2- reductiedoelstellingen in het goederenvervoer 15-11-2018 | Milieu ESSEN – DB Schenker, een van 's werelds toonaangevende logistieke dienstverleners en operator va… Consumentenbond stuurt Ryanair boze brief 15-11-2018 | Algemeen AMSTERDAM – De Consumentenbond heeft een boze brief gestuurd naar de leiding van luchtvaartmaat…

Weer stakingen bij Scania 15-11-2018 | Arbeidsvoorwaarden ZWOLLE – Medewerkers van Scania in Zwolle en Meppel gaan weer staken. Daarmee willen ze hun roe… Directeur Van Wanrooy Transport nu ook verdacht van smokkel 7.000 kilo drugs 15-11-2018 | Criminaliteit OOSTERHOUT – Twee van de vier verdachten die in augustus werden aangehouden in Oosterhout … Personeel Douwe Egberts Joure gaan staken 15-11-2018 | Arbeidsvoorwaarden JOURE – Koffie- en theefabrikant Jacobs Douwe Egberts is niet tegemoet gekomen aan de cao-eisen van …

Chauffeur gekantelde vrachtwagen A2 treft geen schuld 15-11-2018 | Ongevallen ECHT – De vrachtwagenchauffeur die donderdagochtend kantelde op de A2 ter h…