Limburgse steden aantrekkelijk als je de grens wegdenkt – De Limburger

Limburgse steden aantrekkelijk als je de grens wegdenkt - De Limburger
Grensregios gebaat bij meer Europese samenwerking
Normaal bungelen Limburgse steden ergens onderaan de Atlas voor Gemeenten. Denk je de grenzen weg, dan staan Maastricht en Heerlen plots in de top tien en Venlo op plek elf.

Normaal bungelen Limburgse steden ergens onderaan de Atlas voor Gemeenten. Denk je de grenzen weg, dan staan Maastricht en Heerlen plots in de top tien en Venlo op plek elf.

Amsterdam, Utrecht en Amstelveen zijn in het nieuwste onderzoek evenals vorig jaar de meest aantrekkelijke woonsteden van Nederland; de steden in de grensregio’s staan zoals altijd onderin de ranglijst. De onderzoekers stellen dat als er geen grenzen zouden zijn, de ranglijst er anders uit zou zien. Atlas presenteerde daarom deze keer een Top 50 mét en zonder grensbarrières. De conclusie van Atlas is dat grensregio’s sterk zouden profiteren van een grenzeloos Europa.

Grenssteden niet zo aantrekkelijk door grens

Zonder hinderlijke grensbarrières op het gebied van wonen, werken en reizen zouden Limburgse steden tot de meeste aantrekkelijke woonsteden van Nederland behoren.

Amstelveen zakt in de lijst zonder grensbarrières een plaatsje (4) en moet de derde plek afstaan aan Nijmegen, dat in de gewone ranking met grensbarrières 7e staat. Eindhoven, Maastricht en Heerlen zouden, zonder grensbarrières, plotseling tot de tien meest aantrekkelijke steden van het land toetreden. 

Immers op een steenworp achter de landsgrens zijn volop banen, culturele – en andere voorzieningen aanwezig die de aantrekkelijkheid van de Limburgse grenssteden kunnen vergroten.

Zonder barrières zou de beoordeling voor de Atlas voor gemeenten er heel anders uitzien. Dan zou Limburg in de top tien staan. Omdat die barrières er wel zijn …

De onderzoekers van Atlas voor gemeenten doen ieder jaar met een wisselend thema onderzoek naar de 50 grootste gemeenten van Nederland, door deze op 50 punten met elkaar te vergelijken. Dit jaar is het hoofdthema Groei & Krimp, vorig jaar was dat Cultuur en het jaar daarvoor Geluk.

Atlas voor Gemeenten Als belemmeringen om over de grens te werken afnemen, profiteren met name zuidelijke steden, stelt de jaarlijkse Atlas voor Gemeenten.

Arjen Schreuder 22 mei 2019 om 2:00 Steden langs de grens, zoals Maastricht, hebben veruit de meeste baat bij Europese samenwerking. Foto Jullex Steden langs de grens hebben veruit de meeste baat bij Europese samenwerking. Grote gemeenten, vooral in Limburg, worden veel aantrekkelijker als barrières voor met name werken over de grens wegvallen. Dat stellen onderzoekers van de Atlas voor Gemeenten, een jaarlijkse publicatie waarin gemeenten op vijftig punten worden vergeleken.

In die nieuwe Atlas worden de bevolkingstrends voor Nederlandse gemeenten over een periode van vijftig jaar gepresenteerd. 

Dit jaar is het thema groei en krimp. Als je barrières weet te doorbreken, is het alsof je steden langs de grens oppakt en in de Randstad neerlegt, zegt onderzoeker Roderik Ponds van de Atlas, die woensdag in Enschede wordt gepresenteerd. De Atlas geeft een ranglijst van aantrekkelijkheid van de vijftig grootste gemeenten.

Dit jaar prijken – zoals gebruikelijk – Amsterdam en Utrecht met afstand bovenaan. Emmen staat opnieuw onderaan. Ook andere krimpende steden als Heerlen en Sittard-Geleen staan laag geklasseerd, maar deze Limburgse steden zouden ineens tot de aantrekkelijkste steden behoren als bewoners gemakkelijker in Duitsland en België kunnen werken. Op relatief korte afstand zijn daar veel banen te vinden. Voor Emmen zou het niet veel uitmaken – ook in Duitsland zijn weinig banen te vinden binnen een half uur tot drie kwartier reizen, die de gemiddelde Nederlander bereid is dagelijks naar zijn werk af te leggen.

Anders ligt dat voor steden als Maastricht, Venlo of Nijmegen. Maastricht, nu nog nummer 37 op de lijst, zou stijgen naar plaats 7. Heerlen, nu nog op plaats 43, zou op plaats 10 eindigen. Onderzoeker Ponds: Over krimpende grensregios maken mensen zich zorgen. Maar doemdenken is niet altijd nodig. Er is een lonkend perspectief.

Er zijn volgens de onderzoekers meerdere oorzaken voor belemmeringen aan de grens, zoals taal- en cultuurverschillen en gebrekkige infrastructuur. Er is ook onwetendheid over de mogelijkheden over de grens, zegt Ponds. Bovendien is er twijfel over sociale zekerheid. Heb ik recht op WW? Hoe zit het met de hypotheekrente? Hoe is mijn pensioenopbouw?

Kortom, schrijven de onderzoekers: Terwijl er in de meeste grensregios juist veel banen net over de grens te vinden zijn, zorgen onder andere taal- en cultuurverschillen, verschillen in wet- en regelgeving en gebrek aan informatie over mogelijkheden en kansen aan de andere kant van de grens ervoor dat er nog maar weinig mensen deze banen in het buitenland daadwerkelijk als optie beschouwen.

Alle reden dus voor bestuurders van grensregios om niet bij de pakken neer te zitten, stellen de onderzoekers. Groei en krimp zijn afhankelijk van de woonvoorkeuren van mensen, en die zijn veranderlijk, aldus de Atlas. Dat een grote sprong voorwaarts in aantrekkelijkheid niet onwaarschijnlijk is, bewijzen volgens de Atlas de cijfers over groei en krimp in de afgelopen decennia. Die bleken, achteraf bezien, slecht te zijn voorspeld.

Acht van de tien snelstgroeiende steden in de periode 2008-2018 stonden in de periode 1968-1983 nog in de onderste helft van de ranglijst, zoals Utrecht, Den Haag en Amsterdam. En in de onderste helft van de ranglijst over 2008-2018 zijn zeven steden te vinden die in 1968-1983 tot de top-10 behoorden, zoals Nissewaard en Purmerend. De winnaars van toen zijn dus de verliezers van nu, en omgekeerd: de verliezers van toen zijn nu de steden die het meest in trek zijn.

Leeslijst Artikel delen Mail de redactie viewBox=”0 0 13 15″ style=”enable-background:new 0 0 13 15;” > Onderwerpen Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt. U kunt ons ook anoniem een tip geven.