In Heerlen zijn ze trots op hun Frans Timmermans – Trouw

In Heerlen zijn ze trots op \hun\ Frans Timmermans - Trouw
PvdA de grootste: Bizarre comeback, FvD had op meer gehoopt
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Ofwel: pijn, paniek en dynamiek in partijen, het belang van bekendheid, en: één vraag voor de media.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Tom-Jan Meeus 25 mei 2019 Je kon zeggen dat de PvdA donderdag de Europese verkiezingen had gewonnen. Je kon ook zeggen: het was de factor bekendheid.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561561. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

Het land kent Frans Timmermans, hij heeft een redelijk goede reputatie, en in een versplinterd politiek veld is bekendheid elementair voor succes.

Dus politici en wetenschappers doen graag luchtig over de versplintering – was altijd zo, loopt zon vaart niet, etc.

Maar zij moeten dit bedenken: de volgende fase van de politieke versplintering is dat bekendheid een voorwaarde wordt om nog een succesvol politicus te zijn.

Dit gegeven zorgde zelfs voor enige troost bij de grote verliezer én pro-Europa-partij D66. Progressief linkse partijen (PvdA, GroenLinks) benadrukten dat het hen dit keer wel meezat, na recente verkiezingsoverwinningen van VVD (Tweede Kamer 2017, gemeenteraad 2018) en FVD (Provinciale Staten 2019).

Zonder BNers geen stemmers: ook dit ongemakkelijke voorland zat in de Europese verkiezingen verscholen.

Een hard gelag voor de partij die de meest pro-Europese campagne voerde. “Eerlijk is eerlijk: dit is voor ons natuurlijk wel een enorme teleurstelling”, reageerde Tweede Kamerfractieleider Rob Jetten. D66 ziet alleen een lichtpuntje in het feit dat “het pro-Europese geluid” heeft gewonnen.

Nu hoorde je ook dat we niet zoveel moesten lezen in deze uitslag. PvdA, VVD en CDA stonden voor het eerst sinds 2010 weer op één, twee en drie – maar dat lag alleen aan de lage opkomst.

In een eerdere versie van dit artikel werd geschreven over een eurosceptisch blok, bestaande uit FvD, PVV, SP en PvdD. Dit wekte ten onrechte de indruk dat deze partijen hetzelfde over de EU denken, terwijl alleen de twee eerstgenoemde voorstander zijn van een Nederlandse uittreding.

Dit zijn de winnaars en verliezers van de verkiezingen

En ik gun mensen hun zoethoudertjes – maar de gedachte dat rechts-nationalisten per definitie worden benadeeld door een lage opkomst, strookt niet met de feiten.

Van een Nexit (PVV, FVD) tot Laat Brussel niet de baas zijn (SP); het anti-Europese geluid leek aan kracht te winnen, maar zoals het er na de exitpolls naar uitziet, moeten deze vier partijen gezamenlijk zetels inleveren ten opzichte van de vorige verkiezingen.

Neem de Europese verkiezingen van 2009. Toen werd de PVV, bij een opkomst van 36,7 procent, de tweede partij met 17 procent van de stemmen.

“Een bizarre comeback”, zei PvdA-leider Lodewijk Asscher toen hij de exitpolls zag. Hoewel de uitslag waarschijnlijk te danken is aan het Timmermans-effect, zal de overwinning de negenkoppige fractie in Den Haag een boost geven richting de volgende verkiezingen.

Donderdag, bij een opkomst van 41,2 procent, kwamen PVV en FVD in de exitpoll samen uit op 15,1 procent (waarvan 11 procent FVD).

Nadat FVD bij de Statenverkiezingen een mooie uitslag haalde (14,4 procent, grootste partij), deed zich voor Baudet een riskante ontwikkeling voor: waar hij eerst aantrekkelijk bleef voor kiezers van middenpartijen, raakte hij geïsoleerd op de flank.

Linkse politiek heeft gewonnen van rechtse politiek, maakt GroenLinks-leider Jesse Klaver op uit de exitpoll. Hij noemt het ‘een uitslag waar we echt mee in onze handjes knijpen’. Hij ziet de resultaten als een nederlaag van ‘het negativisme’. ‘Met alle campagnegeweld en alle aandacht heeft de VVD één zeteltje gewonnen. En je ziet dat de PvdA en GroenLinks het samen beter hebben gedaan.’ EU-lijsttrekker Bas Eickhout meent dat ‘dit nog maar het begin’ is van ‘een groene en progressieve golf’ in Europa.

Telling De Hond en GeenPeil: zetel voor PVV, SP en 50PLUS onzeker, PvdA nog grotere winnaar

En deze week zei hij bijvoorbeeld nog tegen WNL dat wir haben es nicht gewusst bij hem geen associaties met de WOII oproept – best bijzonder voor een oud-student geschiedenis.

De drie zetels voor FVD vallen partijleider Thierry Baudet niet tegen. ‘We gaan met een mooie delegatie naar Brussel’ om daar een ‘levendig netwerk’ te bouwen van eurosceptische partijen, zei Baudet. Hij rekent erop dat dat netwerk zaken kan tegenhouden. De forse winst van de PvdA zag Baudet niet aankomen. ‘Ik begrijp ook niet hoe dat kan, ik heb heel weinig gezien van de campagne van Frans Timmermans. En wat ik zag sprak me totaal niet aan.’

Zo waren er meer incidenten waarmee hij zich zover verwijderde van de Rutte-aanhang dat de VVD hem risicoloos kon aanvallen.

Eén Frans maakt nog geen rode zomer: is de Nederlandse uitslag een voorteken voor rest van Europa?

Dus linkse mensen die afkeurden dat Pauw het debat Rutte- Baudet organiseerde – bijvoorbeeld Diederik Samsom vond het merkwaardig van de publieke omroep – zagen over het hoofd wat de VVD hier deed: de partij identificeerde Baudet als de nieuwe Wilders.

De effectiviteit van die strategie bleek donderdagavond: de partij van Rutte won – en bleef FVD ruim voor.

Politiek leider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie is ‘blij met een mooie verkiezingsuitslag’ voor zijn partij. ‘Dat vertrouwen moedigt ons aan om ook in Brussel ons onversneden christelijk-sociaal geluid te laten horen en op te komen voor de schepping, te strijden tegen mensenhandel en godsdienstvrijheid te beschermen.’

Jan Smeets: Frans Timmermans, laat je niet wegzetten!

Asscher zelf doet het niet slecht. Maar wat werkelijk zorgelijk voor die partij is: als mechanisme van idealisme en activisme bestáát de PvdA bijna niet meer.

De officiële uitslag wordt zondagavond bekendgemaakt, omdat dan alle EU-lidstaten naar de stembus zijn gegaan. De partij van eurocommissaris en lijsttrekker Frans Timmermans kreeg 18,4 procent van de stemmen, goed voor vijf van de 26 Nederlandse zetels in het Europees Parlement. Dat zijn er voor de PvdA twee meer dan vijf jaar geleden.

Een oud-partijlid wees me er deze week op wat je ziet als je op de website vereniging aanklikt. Vroeger stonden daar congressen, ledenraden, etc.

Voor de PVV is na deze week de vraag of er redding mogelijk is. Eén senator, Van der Sluijs (Noord-Holland), vroeg vrijdag om Wilders aftreden. Onder niet-herkozen Europarlementariërs is het chagrijn enorm.

En dat uitgerekend de gehate Timmermans dit afdwingt, maakt het voor PVVers helemáál onverdraaglijk.

De partij klaagde dat Timmermans zijn talen spreekt – dat moet natuurlijk niet mogen bij internationaal werk.

Er was het ondermaatse Hans Brusselmans-filmpje. Intussen stelde de SP een totaal onbekende lijsttrekker aan: een smeekbede voor nul zetels.

Al voor verkiezingsdag vroegen SPers om een evaluatie van de campagne: het kan alleen maar ellende voor de SP-leiding opleveren.

Stemmentellers Geenstijl: Onzeker of PVV, SP en 50PLUS een zetel halen

GroenLinks won opnieuw, lijsttrekker Eickhout was een goede campaigner, maar ook in die partij heerst ongemak, zeker nu de PvdA weer de grootste op links werd: waarom groeit GroenLinks met zon electoraal sterke leider niet harder?

Bovendien rommelt het in de fractie, dus ook in die partij kunnen deze verkiezingen katalysator voor een ongemakkelijk half jaar zijn.

Hans Brusselmans lacht het laatst

De grootste klap liep D66 op – ruim een halvering naar 6,3 procent. Rond de partijtop bestond al twijfel over Europees lijsttrekker In t Veld, en de interne procedures vergen nu dat D66 uiterlijk over driekwart jaar een (nieuwe) partijleider kiest.

Gebruik is dat die leider een jaar voor de Kamerverkiezingen (maart 2021) wordt verkozen, dus vanaf het najaar zien we wie zich kandideert: Jetten? Ollongren? Kaag?

Buitenlandse media verrast door Timmermans-effect

Gezien de malaise kun je ook zeggen: eigenlijk hebben PvdA, GroenLinks én D66 belang bij een gezamenlijke lijst.

De PvdA heeft geen actieve vereniging meer, GroenLinks groeit te langzaam, D66 zakt electoraal weg: als ergens een kans bestaat om de versplintering te bestrijden, is het me deze drie.

Intussen moeten ook VVD (Rutte?) en CDA na de zomer gaan nadenken over de personele bezetting. Het CDA koos deze week tussenpaus Pieter Heerma als fractievoorzitter in de Tweede Kamer.

Hij is zeker geschikt. Maar ook een bijzondere keuze als je weet dat vooral de christelijk-sociale vleugel overliep van bezwaren tegen Buma: in een column in CD Verkenningen (april 2017) bepleitte Heerma nog de ondertitel sociaal-conservatief voor het CDA.

Het CDA moet straks kiezen tussen Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge, en beide kampen houden elkaar in de gaten.

Zo werd De Jonge deze week door de Europese Volkspartij aangewezen om Buma te vervangen als CDA-vertegenwoordiger.

Uiteindelijk zal een van deze twee de kwaliteit van Jan de Koning moeten tonen. De vaardige minister die in 1982 de kans op het premierschap afsloeg omdat hij zei: mijn concurrent is beter – Lubbers.

In al deze Haagse partij- en personeelskeuzes is Timmermans de komende tijd ook geen onbetekenende factor. Door zijn zege deze week kan de afspraak die de coalitie in de formatie maakte doorkruist worden.

Formeel luidt die: we steunen de kandidaat die in Brussel de zwaarste portefeuille kan krijgen. Maar informeel is de afspraak: hopelijk kunnen we iemand uit een coalitiepartij benoemd krijgen.

Zo creëren tamelijk tam ogende Europese verkiezingen, met dank aan Timmermans bekendheid, onverwacht veel paniek, dynamiek en zelfonderzoek in Den Haag.

Want nu voor de zoveelste keer is bewezen dat de meeste kiezers schappelijkheid boven extremisme verkiezen, is het misschien toch een idee om er voortaan naar te streven juist de stem van de redelijke kiezers niet meer te missen.

PvdA profiteert van Timmermans-effect – Binnenland

Leeslijst Artikel delen Mail de redactie viewBox=”0 0 13 15″ style=”enable-background:new 0 0 13 15;” > Onderwerpen Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt. U kunt ons ook anoniem een tip geven.