Projecten van failliet bouwbedrijf Adriaans in Helmond vertraagd

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9940. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ed.nl te lezen.

Het negentig jaar oude familiebedrijf Adriaans uit Helmond is failliet. De kans op een doorstart is echter hoopvol, zeggen de curatoren. Zeker zeven bouwbedrijven uit het hele land tonen serieuze interesse.”

Aannemer failliet: bouw nieuwe Lidl in Kaatsheuvel ligt stil

Betrouwbaar, degelijk, geen directeur die de randen opzoekt. Zo staat bouwbedrijf Adriaans, opgericht in 1928, bekend in de regio. Ja, er waren al langer geluiden dat het familiebedrijf uit Helmond er financieel niet rooskleurig voor stond, maar met de huidige marges in de bouw, de stijgende kosten, én personeel dat niet is aan te slepen, zeggen die ook niet alles.

Mede daarom kwam het nieuws gisteren toch wel als een “shock” binnen bij Joelka van Daal, afdelingsmanager bij Bouwend Nederland Oost-Brabant en omstreken. Failliet? Adriaans?

Nee, ik zag dit echt niet aankomen. De directeur (Janko Akkers, red) zit bij ons in het bestuur en sprak ik vorige week nog toen een van zijn werknemers voor een prijs was genomineerd.

Akkers van Adriaans is telefonisch niet bereikbaar. Dat is niet zo vreemd, vindt Floris Dix van Turnaround Advocaten, één van de twee curatoren.

We hebben afgesproken dat wij de communicatie tijdelijk verzorgen, laat Dix weten. Hij benadrukt dat hij niet het enige aanspreekpunt is voor schuldeisers en eventuele overnamekandidaten. Maurice Winkels (LXA, Den Bosch) is de andere curator.

Hoe het ook zij. De exacte oorzaak van het faillissement laat zich nog even raden. In het Eindhovens Dagblad laat Adriaans weten dat het te maken heeft met een grote opdrachtgevers die de laatste termijnen van een nieuwbouwproject niet betaalbaar stelt.

Deze situatie, in combinatie met een voorgenomen samenwerking die op het laatste moment geen doorgang vond, heeft tot de aanvraag van het faillissement geleid.

Lage marges, stijgende bouwkosten gekoppeld aan lage aanneemsommen in het grauwe verleden, of wanbeleid? De curatoren willen niet op vermoedelijke andere oorzaken ingaan. Wij zijn die nog druk aan het onderzoeken.

Zeker tien projecten zijn stil komen te vallen, wil hij wel kwijt. En er zijn meerdere overnamekandidaten.

Zeven serieuze. Nee, niet enkel uit de regio, uit het hele land. We willen iedereen een eerlijke kans geven onder dezelfde voorwaarden, daarom zetten we een biedproces op.

De kans op een doorstart noemt Dix zeer hoopvol. Er is interesse in zowel de activiteiten als het personeel. Hoewel er natuurlijk ook mensen zijn die alleen het pand willen hebben.

De curatoren schatten de hoogte van de schulden op ongeveer 11 miljoen euro. “Maar dat kan ook meer zijn.” Het bedrijf heeft ongeveer 75 mensen in dienst.

Voor niemand is het leuk, reageert Dix. Niet voor werknemers, maar ook niet voor leveranciers of opdrachtgevers. Maar nu concentreren we ons vooral op het waarde behoud en het personeel. Over vier weken hopen we in het openbaar verslag meer te kunnen zeggen.

Van Daal van Bouwend Nederland Oost-Brabant, wil het bedrijf een hart onder de riem steken. Ze heeft de directeur nog een appje gestuurd gisteren. Ook in het bestuur zijn we heel blij met hem.

Ze kan nog steeds niet begrijpen wat er is misgegaan. Onlangs hebben we nog geproost tijdens het negentigjarige bestaan. Ook toen werden er nog mensen in het zonnetje gezet. Adriaans stond gewoon bij ons bekend als een degelijk bedrijf dat goed was voor zijn personeel. Geen prijsvechter, geen kwade jongen, ook niet iemand die de randjes opzoekt. Echt onvoorstelbaar dat dit de laatste uitweg is.

Na Moonen, weer een Brabants bouwbedrijf in de problemen. Maar ik zie geen trend in Brabant of zo, haast Van Daal zich te zeggen. Dit kan in heel Nederland gebeuren. Iedereen weet dat de marges in de bouw nog altijd onder druk staan. Er zijn wel meer bedrijven die zeggen; het is nog geen hosanna.