Korting op huur in slimme wijk Helmond in ruil voor data – AD.nl

Korting op huur in \slimme wijk\ Helmond in ruil voor data - AD.nl
Helmond test korting op woninghuur in ruil voor data
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Mijn kopie van ‘1984’ van George Orwell is verkreukeld, stoffig en moet binnenkort maar weer eens uit de kast gehaald worden. Het Noord-Branbantse Helmond, mijn geboortestad, krijgt namelijk een wijk die zo uit het boek van de Britse schrijver zou kunnen komen. Het Living Lab is indirect een ode aan Orwell en een belichaming van Big Brother. Dit is Brandevoort II.

Het zogenoemde Brainport Smart District zal een kleinschalig, high-tech experiment zijn in de aankomende wijk Brandevoort II, gelegen naast Brandevoort, de wijk waar ik mijn tienerjaren doorbracht. Het is bijna toepasselijk dat ik er praktisch heb gewoond, want het Smart District belichaamt zowel mijn fascinatie voor tech als mijn voorliefde voor dystopiaanse sci-fi.

De wijk zal worden uitgerust met een groot aantal sensoren (bevestigd aan lantaarnpalen en in de riolering) die allerlei verschillende soorten informatie zullen verzamelen. Er komt een enclave voor zo’n 100 bewoners die sensoren in hun huis krijgen. De data die bewoners daarmee ‘verkopen’, zal voor een korting op de huur zorgen. Verder zullen er zo’n 1400 woningen gemaakt worden zonder de sensoren in het huis zelf.