Gemeente Helmond voor honderdduizenden euros bestolen: autos werden gefinancierd met valse facturen – Eindhovens Dagblad

Gemeente Helmond voor honderdduizenden euro\s bestolen: \auto\s werden gefinancierd met valse facturen\ - Eindhovens Dagblad
Helmondse fraude-ambtenaar leefde riant van tonnen gemeenschapsgeld: van kleding tot luxe autos
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9940. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ed.nl te lezen.

Pieter H. is zichtbaar nerveus voor de rechtbank. Aan het begin van de dag ontkent hij nog vrijwel alles. Maar na een schorsing en overleg met zijn advocaat begint hij steeds meer fraude toe te geven. Pieter was creatief met boekhouden en valse facturen. Omdat hij hoofd interne zaken was, kon hij ongestoord zijn gang gaan.

Helmond eist tonnen van verdachte ex-ambtenaar | Binnenland

GroenvoorzieningZo kocht de ambtenaar voor duizenden euros planten en bloemen bij een Helmondse bloemenzaak. Die werden dan opgevoerd als uitgaven voor de groenvoorziening. Ook liet hij met gemeenschapsgeld een tuin van zeventigduizend euro aanleggen bij zijn huis in het Limburgse Echt. Verder kocht hij dure kleding voor zijn toenmalige vrouw Diana en ging het geld op aan dure spullen als laptops, tvs, een espressoapparaat en racefietsen.

Zijn voormalig echtgenote en toenmalig gemeentesecretaris van de gemeente Leudal meent dat ook zij voor de gek is gehouden. Diana N. (50) veronderstelde dat de autos, kleding en apparatuur uit het gezinsinkomen werden betaald, vertelde ze donderdag. Ik was getrouwd met een meesteroplichter. Ik ben misbruikt en gemanipuleerd. Iedereen geloofde hem. Ook ik vertrouwde hem en daar heb ik spijt van.

Oud-gemeentesecretaris Leudal ontkent betrokkenheid bij frau… (Haler)

MisbruiktZijn ex-vrouw Diana stond ook terecht. Zij zegt dat Pieter misbruik van haar vertrouwen heeft gemaakt. In tranen vertelde ze dat ze haar ex altijd oprecht heeft geloofd en nooit aan hem heeft getwijfeld. "Hij kon alles weglachen", zegt Diana. Zelf zou ze nooit geld van andere mensen gebruiken, zegt ze hevig geëmotioneerd. "Dit doet enorm veel pijn". Diana is haar baan als gemeentesecretaris bij de Limburgse gemeente Leudal voorlopig kwijt. Ze is geschorst en zit zonder werk.

DEN BOSCH – De gemeente Helmond eist ruim 7,5 ton van een voormalig ambtenaar die terechtstaat voor fraude. Het gaat om de directe schade door oplichting (4,5 ton) en de kosten van onderzoeken die zijn gedaan naar de omvang van de fraudezaak, aldus de claim die donderdag op de eerste procesdag werd besproken.

Tijdens de zitting werd ook duidelijk dat Pieter de handtekening van zijn vrouw heeft vervalst onder lease-contracten om in peperdure Volvos te kunnen rijden. Waarom Pieter fraudeerde is niet duidelijk. Samen met zijn ex verdiende het stel netto ruim zevenduizend euro netto per maand, dus geldgebrek was er niet. Waarom hij dan toch ging frauderen, daarover was hij niet duidelijk voor de rechtbank. Hij zegt dat hij een goede man voor zijn gezin wilde zijn.

Pieter H., die hoofd Interne Dienst was bij de gemeente Helmond, benadeelde in de periode 2014-2016 zijn werkgever voor circa vier ton door voor privégebruik spullen te bestellen maar de rekening daarvoor door de gemeente Helmond te laten betalen. Hij deed dat door facturen te vervalsen, maar ook door facturen te laten sturen naar een vaste leverancier van de gemeente die vervolgens de rekening naar het gemeentehuis doorstuurde. Daarbij dicteerde H. in sommige gevallen wat er op de bon moest komen te staan zodat de uitgave niet op zou vallen, zo bleek donderdagochtend in de rechtbank.

Kale kipDe gemeente Helmond eist bijna negen ton terug van de frauderende ambtenaar. Die heeft ondertussen een baan in de bouw, maar omdat er beslag wordt gelegd op zijn loon, moet hij, na betaling van de huur, leven van 250 euro per maand. Het luxe leventje is voorbij en van een kale kip kun je niet plukken. Vrijdag komt de officier van justitie met de strafeis voor Pieter en Diana.

Bij de spullen ging het onder meer om de aanschaf van autos, elektronica, witgoed, kleding en werk aan de tuin. Noppers wordt verweten zich schuldig te hebben gemaakt aan witwassen en opzetheling. Ze ontkent echter ten stelligste wetenschap te hebben gehad dat haar toenmalige echtgenoot de spullen op een frauduleuze manier financierde.