Concert Duncan uitverkocht, overval op restaurant en meer nieuws uit Hengelo – indebuurt Hengelo – indebuurt

Concert Duncan uitverkocht, overval op restaurant en meer nieuws uit Hengelo - indebuurt Hengelo - indebuurt
Internationale pers over Laurence: De pianoman verslaat de windmachine
Het Duitse blad Der Spiegel kopt: “De pianoman verslaat de windmachine”, doelend op de overwinning van Nederland met een relatief eenvoudig optreden. “Duncan Laurence wist met zijn popballade Arcade de juiste toon te raken te midden van het Eurovisie-circus”, schrijft het blad.

De Franse krant Le Monde sluit zich hierbij aan. “Hij begeleidde zichzelf op de piano met een ingetogen optreden, een contrast met de dansbare popliedjes die doorgaans het Songfestival domineren.”

Voor mij is het eerder een poging tot een goede song; dat is overigens al een hele verdienste voor een deelnemer aan het Songfestival. Arcade heeft de ingrediënten van een gloedvolle hit – een sobere intro snel opklimmend naar een extatisch, pakkend refrein – maar ik heb moeite met de huilerigheid van Laurence falset. Soms kan ik zon stem waarderen, zoals bij de leadzangeres van de Amerikaanse band Antony and the Johnsons, Anohni, maar de stem van Laurence klinkt zwakker, klaaglijker, doet denken aan het effectbejag van een zanger als James Blake, naar wie Laurence goed geluisterd lijkt te hebben.

De Britse krant The Guardian schrijft dat de “beklijvende ballade Arcade al een grote hit is op streamingdiensten in heel Europa”. Volgens The Independent leverde Nederland precies wat er verwacht werd: “Een vakkundige, ernstige ballade.”

Ook in België is het optreden van Duncan Laurence niet onopgemerkt gebleven. “Zijn uitvoering van Arcade in de finale moet hij onder zware druk hebben gezongen. Toch was daarvan live amper iets merkbaar”, schrijft Het Laatste Nieuws. “Hij zong meeslepend en aarzelde niet bij het bereiken van moeilijke noten.”

Ik gunde het Laurence ook wel, het leek me een sympathieke jongen, sympathieker in ieder geval dan de hyperijdele Waylon, die het Songfestival vorig jaar al had kunnen winnen als hij niet zon slecht liedje had uitgekozen. Waylon is de betere zanger, Duncan heeft de betere smaak. Maar toch: is Arcade wel zon goede song als de commentatoren en de kiezende kijkers ons wilden doen geloven?

Gevoel wint het van spektakel

Ook in Zweden, waar het festival enorm populair is, wordt er veel aandacht besteed aan de uitslag. Tot op het laatste moment ging de strijd tussen Duncan Laurence en de Zweed John Lundvik. Maar Zweden eindigde na de bekendmaking van de stemmen van het publiek op een zesde plaats.

De Zweedse krant Aftonbladet schrijft vooral over de persconferentie na de finale waarin de Nederlandse winnaar liet weten telefoonnummers te hebben uitgewisseld met Lundvik om binnenkort samen te schrijven. Dat Laurence graag eens wil samenwerken met Mans Zelmerlöw, de Zweedse winnaar van 2015, wordt ook door de krant benadrukt.

Daarmee belandden we in het enige deel van het Songfestival dat altijd de moeite waard is: de telling van de stemmen. Eerst de vakjurys, dan de kijkers thuis. Wat daarvóór drie uur lang gebeurt is eigenlijk bijzaak: het is het soort geluidsoverlast waarvoor je de politie zou waarschuwen als het door je buren werd veroorzaakt.

In Italiaanse kranten wordt stilgestaan bij Laurences nipte overwinning op hun eigen kandidaat Mahmood. Arcade kreeg slechts 27 punten meer dan het Italiaanse Soldi. De Italiaanse krant La Stampa schrijft dat de Nederlandse overwinning werd beklonken door “het refrein van Arcade dat in het hoofd blijft zitten”. Ook weet de krant te melden dat Arcade in Noord-Europa al een radiohit is.

AfleveringTijdens de speciale aflevering van Pauw werd de winst van Duncan gevierd mét een dubbele platina plaat. Gelukkig was er ook tijd voor een optreden en liet de zanger zijn akoestische versie aan 2,2 miljoen (drie keer zo veel als een normale uitzending) kijkers horen. Zonder lasers, lichtbol en piano. Met violen en een achtergrondkoor. Bizar mooi. Benieuwd naar de versie? Bekijk de video hieronder:

De winnende Duncan gemist? Hier zie en lees je alles!

Bijna 17 miljoen keer is het winnende nummer van het Songfestival, Arcade, al op Spotify beluisterd. Tel daar miljoenen YouTube-views en dubbel platina bij op, en je begrijpt dat er met het lied geld te verdienen valt. Omdat Duncan Laurence het nummers deels zelf heeft geschreven, is dat cashen.

Zaterdagnacht wonnen we na 44 jaar eindelijk weer het Eurovisie Songfestival. Inmiddels zijn we allemaal fan van Duncan Laurence en kunnen we geen genoeg krijgen van Arcade. Zo ook Jeroen Pauw. Zondagavond laste hij ter ere van Duncans winst een extra uitzending in, waarin de 25-jarige zanger een betoverende versie van zijn wereldwijde hit liet horen.

Van Duncan-baby tot afterparty: 11 x de leukste Tweets over het Songfestival – indebuurt Amersfoort

Waar veel artiesten ervoor kiezen een lied door een ander te laten maken, heeft Duncan Laurence zelf de pen ter hand genomen. Niet zo gek, want hij is singer-songwriter.

PresenterenOok bespraken Jeroen, Duncan en Gerard Joling wie volgend jaar het populaire festival moet gaan presenteren. Jeroen stelt Sylvie Meis, Eva Jinek en Martijn Krabbé voor. Gerard gaat toch voor Jan Smit samen met Chantal Janzen. En Duncan gunt het liever een jong talent. De hele uitzending is hier te zien.

Laurence schreef de songtekst samen met de Zweedse muzikant Joel Sjöö. De componist van het nummer is de Nederlandse muziekproducer Wouter Hardy. Dat betekent dat ze met zijn drieën de auteursrechtenroyaltys mogen verdelen.

Hoe de grote onbekende Duncan Laurence het Songfestival kon winnen

De helft van de royaltys gaat naar de tekstschrijvers, de andere helft naar de componist. Ofwel: Laurence en Sjöö krijgen ieder 25 procent, en Hardy pakt de overige 50 procent.

Money Talk Beauty & Body Mind Fashion Love Abonneren Volg Type zoekwoorden Duncan Laurence zingt prachtige akoestische versie van Arcade Een versie van Arcade die nóg meer raakt

Buitenlandse pers looft Duncan Laurence, zelfs Zweden vond hem de beste

“Financieel zal het wel fijn zijn”, reageert een opgetogen Hardy, die nog zit na te genieten van de winst van afgelopen zaterdag. Hoeveel hij met Arcade denkt te verdienen weet hij niet. “En als ik het wist, zou ik het niet hardop zeggen.”

De Nederlandse inzending won met een minimaal decor. Duncan Laurence hoopt dat hij met zijn rustige ballad kan bijdragen aan een nieuw soort liedselectie. Met commentaar dat mijn lied te mooi zou zijn voor het festival kan ik echt helemaal niks, zegt hij. Hij hoopt dat er meer Songfestivalliedjes komen die je op Spotify kunt horen. Dat liedjes de afgelopen decennia droeviger en bozer zijn geworden, zoals een recent onderzoek laat zien, zou te maken kunnen hebben met dat artiesten makkelijker hun eigen werk onafhankelijk kunnen delen. Als je niet meer afhankelijk bent van een platenmaatschappij die je happy happy laat zingen, word je niet per se droeviger maar misschien wel eerlijker.

Eén stream op Spotify levert ongeveer een halve eurocent op, berekende muziekkenner Sieb Kroeske eerder voor RTL Z. Dat komt dan dus neer op 85.000 euro voor Arcade. Dat zal de komende weken alleen maar oplopen, aangezien Europa pas net kennis heeft gemaakt met het liedje.

Streams op YouTube zijn een stuk minder lucratief. Volgens de Britse krant The Guardian krijgen artiesten maar 0,00027 cent per stream. De rest gaat naar de platenmaatschappij. De videoclip van Arcade en de optredens van Laurence op het Songfestivalpodium zijn op YouTube inmiddels 26,4 miljoen keer bekeken. Dat levert ze 7128 euro op.

In een ingelaste uitzending van Pauw kreeg Laurence zondagavond dubbel platina uitgereikt. Dat betekent dat Arcade 80.000 keer verkocht is in Nederland. De single wordt niet verkocht als cd, dus we gaan er gemakshalve van uit dat de verkoop grotendeels via iTunes zal zijn gegaan. Zeker gezien de statistieken.

In elf Europese landen is Arcade op dit moment het best verkochte liedje op iTunes. In zes andere landen staat het nummer op plek twee. Het zijn cijfers waar Hardy enorm trots op is.

This is to music first, always! Met die woorden neemt de jonge zanger Duncan Laurence (25) de Eurovisie-trofee aan. De internationale pers duikt op Nederlandse fans zodra de uitslag bekend is, mensen gehuld in rood-wit-blauwe vlaggen vallen elkaar om de hals. Voor het eerst in 44 jaar heeft een Nederlands lied het Eurovisie Songfestival gewonnen. Is het tijd om het Songfestival weer serieus te gaan nemen?

Arcade kost bij iTunes 1,29 euro. Volgens The Guardian gaat 70 procent naar de makers, wat dus neerkomt op 90 eurocent. Met dubbel platina op zak, staat de teller daarmee alleen al in Nederland op 72.000 euro.

Maarten Schinkel 19 mei 2019 om 21:31 Foto Sebastian Scheiner/AP Nederland had al kunnen weten dat het het Songfestival had gewonnen, nadat Laurence de punten van de publieksjury had gekregen. Zowel concurrenten Noord-Macedonië als Zweden, die nog moesten komen, waren toen al kansloos. Nadat de punten van de nationale jurys verdeeld waren, stond Nederland op de derde plaats, met 231 punten, achter Zweden (239) en Noord-Macedonië (237). De punten van het stemmende publiek werden daarna verdeeld, waarbij het land dat bij de jurys als laatste eindigde het eerst zijn punten kreeg, en daarna, van onderaf het volgende.

Dan zijn er ook nog de radiostations die iedere keer dat ze Arcade draaien, een paar tientjes aan auteursrechten moeten betalen. Hoe populairder een zender is, hoe hoger de royaltys. Radio 538 betaalt ongeveer 35 euro per keer, geeft Buma als voorbeeld.      

Onze Tom in tranen na winst Duncan: Ik werd overmand door emoties [VIDEO]

Het nummer is sinds het is uitgekomen 7344 keer op de Nederlandse radio gedraaid, berekende het Amerikaanse Warm Music. Dat bedrijf houdt bij hoe vaak een liedje wereldwijd gedraaid wordt. Wereldwijd werd het liedje bijna 11.000 keer afgespeeld.

In werkelijkheid was toen, voor wie meetelde, de uitslag al lang bekend. Dat komt door het stemsysteem van het Songfestival. De jurys van de 41 deelnemende landen mochten ieder 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 en 12 punten uitdelen. Dat maakt 58 punten per land. In totaal waren er dus 2.378 punten te verdelen. Het publiek, de televoters, verdeelt eveneens dat aantal punten. Toen Nederland en Noord-Macedonië geweest waren, waren er voor Zweden per definitie nog maar 93 punten over: inderdaad het aantal dat Lundvik ook daadwerkelijk kreeg.

Bij die Nederlandse airplay moet wel vermeld worden dat ook lokale stations zijn meegeteld. Die betalen relatief gezien nauwelijks aan auteursrechten. Van de grote radiozenders draaide Sky Radio het vaakst Arcade, namelijk 187 keer.

Laurence heeft dus anderhalve minuut te veel in spanning gezeten. En het is nog erger. Want al veel eerder, nadat Laurence zijn 261 publiekspunten had binnengehaald, waren er nog maar 151 punten over voor Noord-Macedonië en Zweden samen. Beide zouden niet meer hebben kunnen winnen, zelfs als zij individueel al die punten hadden ontvangen. Duncan Laurence heeft zich dus ruim drie minuten onnodig zitten verbijten. De kijker zou intussen tijd genoeg hebben gehad om in alle rust de champagne alvast uit de koelkast te halen.

Radio 538 draaide het Songfestivalnummer 138 keer. Alleen die radiozender tikt al bijna 5000 euro af voor Arcade. En vanochtend draaide zender 100%NL een uur lang het winnende nummer achter elkaar.

Leeslijst Artikel delen Mail de redactie viewBox=”0 0 13 15″ style=”enable-background:new 0 0 13 15;” > Onderwerpen Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt. U kunt ons ook anoniem een tip geven.

Amersfoorters willen huldiging voor Songfestival-winnaar en kersverse stadsgenoot Duncan

Naast de auteursrechtenroyaltys zijn er ook nog de royaltys op zogenaamde naburige rechten. Dit houdt in dat de muzikant die het liedje zingt of speelt, betaald krijgt als het ergens wordt gedraaid, nog bovenop de auteursrechten.

"We hebben s nachts nog nooit zo veel tickets verkocht", stelt directeur Johan de Jong van Metropool. "Zaterdagochtend begon de voorverkoop. Nog vóór het optreden van Duncan in Tel Aviv hadden we al de helft van de kaarten verkocht. De rest van de tickets verkochten we direct na het bekendmaken van de overwinning van Duncan".

Ieder radiostation, elke televisiezender en elke feestzaal moet betalen. De naburige rechten liggen lager dan de auteursrechten, maar voor veel muzikanten die niet hun eigen liedjes schrijven zijn deze rechten belangrijker.

Ook in Zwolle staat Duncan Laurence in november op de planken: in poppodium Hedon. Ook die show is in rap tempo uitverkocht. 

Laurence deelt deze pot wederom samen met Hardy. “Ik heb op de opnames bijna alles zelf ingespeeld. De synthesizer, de bassen, de drums”, vertelt Hardy,

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 – 57 03 33 33.

Een snelle rekensom laat zien dat de drie artiesten aan streams en verkoop al ruim 169.000 euro hebben verdiend. Tel daar nog de naburige rechten en radio-inkomsten van stations uit heel de wereld bij op en je kan wel zeggen dat Arcade nu al een financieel succesnummer is.

Meteen na de overwinning van Laurence ontstond er een run op kaarten voor zijn optreden op 8 november. 

Al zal het de muzikant niet om het geld, maar om de muziek te doen zijn. Ook daar goed nieuws: de Nederlandse tour is inmiddels uitverkocht. Katsjing!