Krumins: nog nooit zo kapot gegaan [video]

Krumins: nog nooit zo kapot gegaan
Krumins imponeert met EK-zilver op de 10.000 meter
De 32-jarige Krumins hield in het Olympiastadion knap stand in het spoor van Lonah Chemtai Salpeter en kwam op negen seconden van de Israëlische winnaar volledig uitgeput over de finish. Krumins klokte een tijd van 31.52,55. Daardoor veroverde ze voor het eerst in haar loopbaan een EK-medaille op de 10 kilometer.

“Het was echt ontzettend zwaar. Ik ging dood in de laatste ronden en viel zelfs bijna, maar ik heb er zó voor gevochten. Ik ben echt ontzettend blij met deze medaille.”

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer . De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

In de laatste ronden had Krumins in haar hoofd dat ze van ver moest komen om de EK überhaupt te halen. Ze wilde niet opgeven na een zwaar jaar waarin haar lichaam haperde.

“In september raakte ik zwaar geblesseerd. Ik moest lang revalideren van een gescheurde peesplaat. Begin dit jaar begon ik weer met trainen, maar het ging met vallen en opstaan”, blikte ze terug.

“In april lag ik nog te watertrappelen als alternatieve training. Ik ging huilend naar het zwembad. Het was een zware periode om door te maken, maar ik heb me er doorheen gesleept en het heeft me gesterkt. Ik wilde niet opgeven en dat heeft me deze medaille gebracht.”

Mede door haar wilskracht slaagde Krumins erin de moegestreden Yasemin Can, de Europees kampioen van 2016, te passeren en haar in het restant van de race achter zich te houden. Dat ze daarvoor diep moest gaan bleek na de race, toen Krumins uitgeput naar de grond ging.

“Mijn broertjes zeggen ook altijd: je bent wel een heel mooie stervende zwaan als je kapotgaat. Nu dacht ik aan die stervende zwaan en ging ik maar door. Ik moest gewoon de voeten blijven optillen en de finish halen. Gelukkig bleef ik overeind.”

Het zilver van Krumins is de tweede EK-medaille uit haar loopbaan. Vier jaar geleden pakte ze brons in Zürich. Ze sluit niet uit dat ze ooit nog goud pakt op een groot toernooi, hoewel ze de dertig al is gepasseerd.

“Op de EK van 2016 in Amsterdam, toen ik vierde werd, won Can. En zij werd nu derde. Die heb ik dus achter me gehouden en dus kun je zeggen dat mijn niveau nog steeds omhooggaat. Wie weet groei ik met al mijn ervaring ooit nog naar een gouden plak toe.”

Susan Krumins heeft Nederland de tweede medaille bij de Europese atletiekkampioenschappen in Berlijn bezorgd. De 32-jarige Nederlandse atlete liep woensdagavond verrassend naar het zilver op de 10.000 meter.

Krumins finishte totaal uitgeput als tweede achter Lonah Chemtai Salpeter, een Keniaanse atlete die tegenwoordig voor Israël uitkomt. Salpeter won in 31.43,29, Krumins finishte in 31.52,55. Brons was voor de Zweedse Merif Bahta (32.19,34).

Het is voor de Nederlandse atlete haar tweede EK-medaille in haar loopbaan. Vier jaar geleden veroverde ze in Zürich brons op de 5.000 meter.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Krumins (meisjesnaam Kuijken) had vorig jaar bij de wereldkampioenschappen in Londen al laten zien dat ze op de langere afstanden de afgelopen jaren onder de Australische trainer Nic Bideau veel progressie heeft gemaakt. Op de 10.000 meter liep ze toen naar de vijfde plaats, achter vier Afrikaanse atletes.

Een voetblessure, opgelopen bij de Diamond League-finale in Brussel, gooide daarna echter roet in het eten. De 32-jarige atlete liep een scheurtje op in de peesplaat onder haar voet, dat haar lange tijd van de baan weghield.

Pas in mei dit jaar maakte ze in Wenen haar rentree. Dat ze op weg naar de EK in Berlijn weer in vorm raakte, liet ze in juli in Londen zien. Daar finishte ze na een sterk gelopen race op de 3.000 meter als tweede achter de Keniaanse Lilian Kasait Rengeruk.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

In Berlijn liep ze tactisch goed en reageerde ze niet direct op diverse tempoversnellingen. Als er een gat viel, liep ze dat weer dicht. In de slotfase kwam ze met Salpeter en titelverdedigster Yasemin Can voorop.

Salpeter versnelde enkele ronden voor het einde. Krumins kon niet volgen, maar slaagde er wel in Can van zich af te schudden.

Puur op karakter hield ze haar tweede plaats vast. Dat ze diep was gegaan, bleek na de finish. Krumins knalde uitgeput tegen de grond en had minutenlang nodig om weer enigszins bij te komen.

In de finale van de 10.000 meter had Krumins gezelschap van Jip Vastenburg. De 24-jarige atlete kwalificeerde zich op de 5.000 meter voor Berlijn, maar koos uiteindelijk voor de dubbele afstand.

Vastenburg, die al vroeg in haar loopbaan als groot talent werd bestempeld na haar Europese juniorentitel op de 5.000 meter in 2013, kende een moeilijke periode.

Bij de EK in Amsterdam in 2016 en de Spelen van Rio in hetzelfde jaar vielen de resultaten zwaar tegen. Toen het in 2017 niet beter ging, beëindigde ze al snel haar buitenseizoen. Dit jaar is ze terug. Berlijn is haar laatste baantoernooi, voor ze naar de weg en marathon overstapt.

Woensdagavond liep ze op ruime afstand van Krumins naar de zestiende plaats. Ze werd drie ronden voor het einde gelapt door haar landgenote.

Atleten van zeven grote sporten (atletiek, zwemmen, wielrennen, turnen, roeien, golf en triatlon) strijden tot en met zondag 12 augustus om de Europese titels. De Europese Kampioenschappen zijn dagelijks te volgen bij de NOS via radio, televisie en internet.


Hilversum at Twitter: