Opluchting na besluit TVM om in Hoogeveen te blijven – RTV Drenthe

Opluchting na besluit TVM om in Hoogeveen te blijven - RTV Drenthe
TVM Verzekeringen gaat verhuizen maar blijft toch in Hoogeveen
"Het scheelt een heleboel reistijd. Per dag ben ik naar Zwolle op en neer anders zeker een uur kwijt. Er was na afloop veel geroezemoes, ik denk dat toch het gevoel van opluchting overheerst", vertelt werknemer Bertus Schutte.

Aan een lange periode van onzekerheid komt een einde. Met beide scenarios werd onder het personeel rekening gehouden. Bronnen vertellen dat er ook werknemers zijn die het keuzemoment niet wilden afwachten en eerder al het bedrijf hebben verlaten. Ook werknemer Monique Ruiter heeft de opluchting vandaag gemerkt. "Het is een keuze die je niet zelf maakt en als je dan ooit bewust voor Hoogeveen had gekozen, dan kan ik me ook wel voorstellen dat er her en der wel wat angst was."

Het bedrijf met ruim vijfhonderd werknemers uit de nabije omgeving had de plannen om naar Zwolle te verhuizen om op die manier aan meer hooggekwalificeerd personeel te komen. Volgens Arjan Bos van TVM was het kans om met de verhuizing personeel kwijt te raken te groot. "86 procent van onze medewerkers komt uit Hoogeveen of woont noordelijker. We wilden dat risico niet nemen."

Al maanden werkt de gemeente Hoogeveen samen met de directie van TVM aan een plan om het bedrijf in Hoogeveen te houden. Een paar maanden geleden stond het bedrijf nog anders in de situatie, de gemeente was bang dat het bedrijf de provincie zou verlaten. "Je moet oppassen dat niet één schaap over de dam gaat en dat er vervolgens meer volgen. Het is ontzettend belangrijk dat TVM hier blijft. Ook als voorbeeld voor andere bedrijven", vertelt burgemeester Karel Loohuis van de gemeente Hoogeveen.

De gemeente Hoogeveen en de provincie Drenthe zijn het bedrijf tegemoetgekomen en doen de toezegging te investeren in een zogeheten IT-hub, waar studenten van verschillende hogescholen in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen ervaring kunnen opdoen in het vakgebied. Volgens Loohuis was de gemeente al voorzichtig met de provincie in gesprek over deze IT-hub. Om TVM te behouden is dat proces versneld.

"TVM had eigenlijk twee belangrijke punten. Eén: ze zochten een stationslocatie. Nou, gelukkig hebben we daar nog grond liggen, dus daar waren we snel uit. Twee: ze hebben het probleem om hooggekwalificeerde mensen, met name op IT-gebied, aan ons te binden. Ze dachten dat in andere regios sneller vinden dan in Hoogeveen." Met behulp van de IT-hub proberen de gemeente en de provincie aan die eis te voldoen.

In totaal wordt er vier miljoen euro door de overheden uitgetrokken voor de totale ICT- en innovatiekosten: 1 miljoen euro van de gemeente Hoogeveen, voor de rest staat de provincie garant. Daarmee zijn ook andere bedrijven geholpen, vertelt Loohuis. "We hebben ook met andere bedrijven contact gehad en ook zij zitten op dit soort onderwijsvoorzieningen te wachten. Zelfs al zou TVM vertrekken, waar we niet op hoopten, dan nog waren we van plan met idee van een IT-hub door te gaan."

TVM moet in de komende maanden alleen nog de knoop voor de toekomstige locatie doorhakken. Het spant nu nog tussen verbouwing van het huidige pand en de nieuwbouwlocatie langs het spoor. Het bedrijf wil beide opties eerst nog beter onderzoeken. Dan kan het project volgens Loohuis ook meteen van start. "We hebben afgesproken dat de eerste studenten al in maart aan TVM gekoppeld kunnen worden. Dan zitten ze nog niet op de nieuwe plek, maar dan gaan we al wel met het concept aan het werk."

Mocht TVM besluiten voor de nieuwbouwlocatie langs het spoor te gaan en huidige pand te verlaten, dan leent dit grote gebouw pal langs de A28 zich volgens de burgemeester goed voor andere bedrijven of als woonruimte. "We hebben al heel voorzichtig bij TVM een tekening neergelegd hoe het in de vorm van woningen zou kunnen worden. Misschien heeft dat ook meegeholpen in hun keuze om hier te blijven."

HOOGEVEEN – Het hoofdkantoor van TVM verzekeringen blijft gevestigd in Hoogeveen. Vandaag zijn alle medewerkers en andere belangrijke stakeholders door de directie geïnformeerd over de keuze voor Hoogeveen. Behalve Hoogeveen was eerder ook Zwolle als vestigingsplaats in beeld, onder andere vanwege een iets centralere ligging in het land en de aanwezigheid van HBO-opleidingen. De directie heeft na een zorgvuldig proces echter de voorkeur gegeven aan Hoogeveen.

Een zwaarwegend argument is de aangekondigde komst van een IT-hub van de Rijksuniversiteit Groningen naar Hoogeveen, een ontwikkeling die mogelijk is gemaakt door de welwillende inspanningen van de provincie Drenthe en de gemeente Hoogeveen. Voor TVM, een groeiende organisatie met circa 500 medewerkers en een premieomzet van 325 miljoen euro, is het van cruciaal belang dat het in de toekomst meer universitair en HBO-geschoolde medewerkers kan aantrekken.

Een andere afweging heeft betrekking op de samenstelling en woonplaatsen van het huidige personeelsbestand. TVM is een organisatie met loyale medewerkers die specifieke kennis van de logistiek- en transportbranche in huis hebben. De groei van TVM is voor een belangrijk deel aan hen te danken, zo meent de directie. Een verhuizing zou het risico met zich meebrengen dat een deel van deze medewerkers zou vertrekken door de toename van reistijd.

Met de komst van de IT-hub van de Rijksuniversiteit Groningen enerzijds en het behoud van de huidige betrokken medewerkers anderzijds, krijgt TVM het beste van twee werelden.

TVM heeft een optie gekregen op een grondlocatie, nabij het station in Hoogeveen. Ook met het oog op toekomstige mobiliteit is deze locatie voor TVM interessant. Dit scenario zal de komende periode nader worden onderzocht en uitgewerkt, naast het scenario van aanpassing van de huidige locatie.

Arjan Bos, CEO van TVM verzekeringen: "Het is voor alle partijen, onze medewerkers voorop, belangrijk en fijn dat er nu duidelijkheid bestaat over de toekomstige huisvesting van TVM. We hebben een zorgvuldig proces doorlopen en alle belangen meegewogen in onze besluitvorming. De keuze voor Hoogeveen is gericht op de toekomst en gebaseerd op het verleden. Immers, hier zijn we groot geworden, dat hebben we voor een belangrijk deel aan onze huidige medewerkers te danken.”

"Bij een eventuele verhuizing naar Zwolle realiseerden we ons dat we ook veel zouden achterlaten. In Hoogeveen en Drenthe is TVM een van de grotere werkgevers met een sterk imago en netwerk. De komst van een IT-hub van de Rijksuniversiteit Groningen biedt ons nieuwe perspectieven. We danken de gemeente Hoogeveen en de provincie Drenthe voor hun medewerking en hun inspanningen tijdens het proces van de voorbije maanden. We kijken uit naar een vruchtbare voortzetting van onze samenwerking in de komende jaren.”

Karel Loohuis, burgemeester Hoogeveen: “Het is fantastisch nieuws dat TVM in Hoogeveen blijft. Samen met de provincie en de directie van TVM hebben we er alles aan gedaan om dit te realiseren. De komende tijd gaan we hard aan de slag om de mogelijkheden van een verhuizing van TVM naar de nieuwe locatie bij het station nader te onderzoeken. Ook gaan we bouwen aan de IT-hub om zorg te dragen voor goed gekwalificeerd personeel. TVM en Hoogeveen horen bij elkaar en wij zijn blij dat dit zo blijft.”

Henk Brink, gedeputeerde provincie Drenthe: “Het is geweldig voor Hoogeveen en de regio dat een groot bedrijf als TVM ervoor heeft gekozen om in Drenthe te blijven. Samen met TVM, kennisinstellingen, ondernemers en de gemeente gaan wij de komende tijd werken aan een omgeving die bijdraagt aan toekomstbestendige werkgelegenheid door in te spelen op de digitale transitie. Hiervoor wordt onder andere een IT-hub ontwikkeld als plek waarin business, kennis, innovatie, talent en technologie samenkomen.”

Breewel Logistiek neemt Belgische FTO over 04-12-2019 | Bedrijfsovernames en fusies MIJDRECHT – Breewel Logistiek BV specialiseert zich als familiebedrijf al 75 jaar in de distributie … Fouten in milieueffectrapportage voor Lelystad Airport 04-12-2019 | Algemeen DEN HAAG – Er staan grote fouten in de milieueffectrapportage (MER) en de berekeningen van de stikst… Vliegverkeer Eindhoven Airport weer plat door mist 04-12-2019 | Algemeen EINDHOVEN – Het vliegverkeer op Eindhoven Airport ligt woensdagavond stil door dichte mist. Een woor…

Fotos Simon Loos T.ZIJDERHAND P vd NAT VAN DIJK KOOPMAN GROLLEMAN Stuur uw fotos naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Volvo E-truck onthuld in Brussel om bier zonder CO2-uitstoot te leveren 04-12-2019 | Bedrijfsnieuws BRUSSEL – AB InBev en Volvo Trucks brachten dinsdag een ultramoderne elektrische vrachtwagen na… TVM Verzekeringen gaat verhuizen maar blijft toch in Hoogeveen 04-12-2019 | Bedrijfsnieuws HOOGEVEEN – Het hoofdkantoor van TVM verzekeringen blijft gevestigd in Hoogeveen. Vandaag zijn alle … EasyJet schrapt 233 vluchten vanwege staking Frankrijk 04-12-2019 | Zakelijk Nieuws PARIJS – Luchtvaartmaatschappij EasyJet heeft aangekondigd donderdag 233 vluchten te schrappen als g…

Meeste tgvs vallen donderdag uit in Frankrijk vanwege staking 04-12-2019 | Buitenland PARIJS – [update 11:03 uur] Slechts een op de tien hogesnelheidstreinen (tgv) rijden donderdag … Zeer grote brand legt Mission Foods in Roermond in de as 04-12-2019 | Brand ROERMOND – [update 13:44 uur] Een grote brand heeft woensdag in Roermond industriële bakke… Vliegverkeer Eindhoven weer hervat na mist 04-12-2019 | Algemeen EINDHOVEN – [update 07:15 uur] Het vliegverkeer op Eindhoven Airport, dat dinsdagavond stil kwa…

Eén na grootste kraanschip ter wereld, Saipem 7000, arriveert in de Eemshaven 04-12-2019 | Algemeen EEMSHAVEN – Het op één na grootste kraanschip ter wereld, de …