Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Kamperveen

KAMPERVEEN – Er is vogelgriep vastgesteld bij een eendenhouderij in Kamperveen, enkele kilometers van Oldebroek en Elburg. Dat bevestigt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). 'Dit is afschuwelijk', zegt voorzitter Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders. 'Het ging juist de goede kant op. Dit is een verschrikkelijke domper.'

De eenden op het bedrijf worden geruimd en de minister van Landbouw gaat de Kamer informeren. Daarna zal het ministerie een aantal standaardprocedures afkondigen en in werking stellen. Dit zal ook van invloed zijn op Gelderse pluimveebedrijven.

De nieuwe besmetting is een klap voor de pluimveesector, die de dieren-biedt-zeker-voordelen.html”>dieren al maanden binnen moet houden om verspreiding van het virus tegen te gaan. Die ophokplicht schuift nu weer een hele tijd op, en wordt sowieso niet voor Pasen opgeheven. Dat is voor de pluimveehouders een flinke strop.

Normaal gesproken komt er een 1-kilometerzone waarin preventief wordt geruimd. Dan is er een zone van 3 kilometer waarin gescreend wordt middels bloedonderzoek. En er komt een vervoersverbod in een straal van 10 kilometer rond het bedrijf.

Alle 30.000 eenden op de boerderij worden geruimd en ook de andere maatregelen volgen die doorgaans na een uitbraak worden getroffen. Dat betekent dat in een straal van 10 kilometer rond het bedrijf de komende maand een vervoersverbod geldt.

Dat zal ook Gelderse pluimveebedrijven treffen. We moeten zorgen dat het zich niet verder kan verspreiden. We moeten een herbesmetting voorkomen, aldus De Haan.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Op een eendenboerderij in Kamperveen (gemeente Kampen) is vogelgriep van het type H5 vastgesteld. Vermoedelijk gaat het om een hoogpathogene (zeer besmettelijke) variant, zo heeft het ministerie van Landbouw dinsdag bekendgemaakt.

Het zou gaan om een eendenbedrijf in Kamperveen, geeft RTV Oost aan. Dat werd in 2014 en 2016 ook getroffen door vogelgriep. Twee weken geleden werd vogelgriep van het type H5N6 vastgesteld op een vermeerderingsbedrijf in Oldekerk in Groningen. Begin december op een eendenbedrijf in Biddinghuizen. Daarom geldt er sinds 8 december een ophokplicht voor pluimvee.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) begon dinsdag met de ruiming van de 29.000 dieren. Een aangrenzend bedrijf met pluimvee wordt preventief geruimd.

De besmette boerderij is eigendom van de familie Mostert. Het bedrijf werd ook in 2014 en 2016 door hoogpathogene vogelgriep getroffen.

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf. Dit vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel.


Kampen at Twitter: