Steeds meer Nederlandse Syriëgangers vast in kampen – RTL Nieuws

Steeds meer Nederlandse Syriëgangers vast in kampen - RTL Nieuws
Al 25 Nederlandse jihadisten in Koerdische kampen of cel
Steeds meer strijders van Islamitische Staat (IS) geven zich over, nu het einde van het kalifaat van de terreurgroep dichterbij komt. Ook het aantal Nederlandse Syriëgangers dat in kampen of in detentie onder Syrisch-Koerdisch toezicht vastzit, neemt toe.

Op dit moment gaat het om 25 volwassenen en 40 kinderen, meldt inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD. Driekwart van de volwassenen die vastzitten, zijn vrouwen. 

Van iets meer dan driehonderd Nederlanders is bij de inlichtendienst bekend dat ze zijn uitgereisd naar Syrië om deel te nemen aan de strijd. Zij hebben zich bijna allemaal aangesloten bij Islamitische Staat (IS), maar een aantal sloot zich aan bij een groepering die gelieerd is aan terreurorganisatie Al-Qaeda. Van het totale aantal uitreizigers is een derde vrouw. Negentig uitreizigers kwamen in Syrië om het leven. Van 105 Nederlanders die met een jihadistisch motief naar Syrië trok is niet bekend waar ze zijn.

Het aantal is de afgelopen weken flink toegenomen. Vorige maand zaten er nog 10 Nederlandse vrouwen en 5 Nederlandse mannen in het kamp. Het aantal kinderen was toen 25.

Simone Peek 21 maart 2019 om 13:57 Inwoners van Baghouz, het laatste bolwerk van IS in Syrië, worden geevacueerd naar de Koerdische kampen. Foto Bulent Kilic/AFP Het aantal Nederlanders dat vastzit in Koerdische kampen en gevangenissen in Syrië is hoger dan eerder bekend was. Er zitten momenteel 25 volwassenen en veertig kinderen vast. Dat maakte de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) donderdag bekend. Driekwart van de volwassenen in hechtenis is vrouw.

Het aantal stijgt snel omdat terreurgroep Islamitische Staat (IS) vrijwel verslagen is. Vooral bij het laatste IS-bolwerk Baghouz in Syrië geven veel strijders zich over.

Drie kwart van hen is vrouw en een kwart man, meldt de inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD donderdag. Vorige maand was de schatting dat er zon tien Nederlandse vrouwen met hun 25 kinderen in Koerdische kampen zaten.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Op dit moment zijn de Syrian Democratic Forces (SDF), die gesteund worden door de Verenigde Staten, bezig met een aanval op het laatste IS-bolwerk in Syrië. In de stad Baghuz wordt al enkele weken gevochten.