‘Supersnelle trein van Leeuwarden naar Randstad kan sneller’

Het CDA in de Tweede Kamer heeft vragen gesteld over get bericht over supersnelle treinen die direct van Leeuwarden en Groningen naar de Randstad moeten gaan rijden.

De treinen gaan dat over enige tijd doen zonder tussenstop of overstap, is de bedoeling. Dat vertelde Pier Eringa, de topman van spoorbeheerder ProRail, maandag in Dagblad van het Noorden. Hij heeft hierover contact met de NS.

Infrabeheerder ProRail heeft met NS al plannen gemaakt voor snelle, rechtstreekse treinen tussen de steden Groningen en Leeuwarden en de Randstad. Volgens directeur Pier Eringa moet dit uiteindelijk de reistijd tussen bijvoorbeeld Groningen en Amsterdam of Leeuwarden en Utrecht halveren. Dat zegt de topman van ProRail tegen de Leeuwarder Courant.

Op termijn moet de reistijd zelfs worden gehalveerd. Dit zou betekenen dat een treinrit van Leeuwarden naar Amsterdam in ruim een uur zou kunnen in plaats van ruim twee uur. Ook voor bestemmingen vanuit de Randstad naar het zuiden van Nederland, zoals Maastricht, bestaan zulke plannen.

Het gaat om een trein die een of twee keer in de spits zonder tussenstops door gaat rijden naar Amsterdam of Utrecht. Intercity-stations als Assen en Zwolle worden dan overgeslagen.

De christendemocraten in de Tweede Kamer willen van staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat weten waarom de Kamer niet eerder is geïnformeerd over deze plannen. Zij lijken het een interessant idee te vinden.

ProRail directeur Pier Eringa denkt op termijn zelfs aan een halvering van de reistijd. Dan moet ook de snelheid van de treinen omhoog en zijn er aanpassingen aan het spoor nodig.

Het CDA stelt: ‘Kunt u toelichten wat de tijdsplanning is van de realisatie van de supersnelle trein tussen Leeuwarden en de Randstad en Maastricht en de Randstad?’

En vervolgens: ‘Klopt het dat dit nog enkele jaren gaat duren en waarom zou dat niet sneller gerealiseerd kunnen worden?’

Niet concreet ProRail heeft samen met NS een gezamenlijke visie ontwikkeld voor een snellere verbinding tussen de Randstad en Noord-Nederland. Maar volgens een NS-woordvoerder zijn er nog geen concrete stappen gezet. “We willen de reistijd versnellen op verschillende corridors. Noord-Nederland is daar één van.”

Drenthe: Snellere trein naar Randstad moet wel in onze provincie stoppen

Onderzoeksjournalistiek, Online, Defensie, Veiligheid, Brandweer, Vervoer, Geschiedenis, Koude Oorlog

In een reactie laat ProRail weten dat in principe elke stad een snelle en directe verbinding naar de Randstad kan krijgen, als er maar genoeg animo voor is. ‘De vraag is gewoon of het rendabel is’, zegt woordvoerder Jaap Eikelboom. ‘Als er genoeg behoefte is, dan is het overal mogelijk. Leeuwarden, Assen, zelfs in Maastricht.’

Supersnelle treinen die direct van Groningen en Leeuwarden naar de Randstad rijden, zonder tussenstop of overstap. ProRail werkt eraan.

In één uur met trein van Groningen naar Amsterdam

De spoorbeheerder wil deze rappe treinen alleen op de drukste momenten van de dag laten rijden, een of twee keer per spits. Een reis vanuit Groningen of Leeuwarden naar Amsterdam of Utrecht stopt dan niet meer in – bijvoorbeeld – Zwolle. Op termijn moet de reistijd worden gehalveerd, zegt ProRail-topman Pier Eringa.

Bloupot: ‘Dat helpt om Groningen en het Noorden meer economische uitstraling te geven. Het woon- werkverkeer wordt een stuk gemakkelijker; zo helpt het ook mee aan het oplossen van de knelpunten in de Randstad. Je kan dan makkelijker werken in Amsterdam en wonen in het Noorden. Overigens moet Groningen niet het eindpunt van die snelle verbinding zijn, maar een tussenstop op weg naar Hamburg. Dat is economisch van groot belang.’

Hij heeft hiervoor plannen gemaakt met de NS. Deze moeten nog worden afgestemd met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, laat hij weten. De komst van de supersnelle treinen kan dus nog wel enkele jaren duren.

‘Het begint altijd met ambitie. Als je die niet hebt, weet je zeker dat je nergens komt. Wat ons betreft moet het zo snel mogelijk, maar wij zijn als spoorbeheerder niet de enige partij. De vervoerder moet er ook brood in zien. Als wij ervoor zorgen dat er een heel mooie snelweg ligt, zoals we dat noemen, is het aan hen.’We hebben er veel treinen bijgekregen, maar de reistijd is niet structureel verkortJaap Eikelboom – ProRail

,,Op de drukke trajecten in en rondom de Randstad moeten we over niet al te lange tijd gaan denken aan een nog hogere frequentie dan één trein per tien minuten, waar we nu al mee bezig zijn. Bijvoorbeeld elke zeven of vijf minuten een trein. Dat wordt gewoon de realiteit’’, aldus Eringa.

Daarvoor is het niet nodig dat er een hogesnelheidslijn wordt aangelegd. Wel zal het zo zijn dat de snelheid op bestaande lijnen aanzienlijk moet worden verhoogd, en de treinen zullen onderweg dan nergens meer stoppen, ook niet in Haren, Assen, Zwolle of Amersfoort. Een en ander meldt vandaag het Dagblad van Het Noorden. Volgens het artikel in het Dagblad van het Noorden gaat het om een initiatief van ProRail. ProRail werkt aan het plan met de snelle treinen in antwoord op de grote drukte in de treinen. Een rechtstreekse trein tussen Groningen (of Leeuwarden) en Amsterdam moet leiden tot een halvering van de reistijd. Momenteel doet de trein er ruim twee uur over. De plannen van ProRail zijn gemaakt samen met de NS, maar moeten nog wel worden afgestemd met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het kan daarom nog wel enkele jaren duren voordat de supersnelle treinen ook daadwerkelijk gaan rijden, aldus het artikel in het Dagblad van het Noorden.

,,Daarnaast is het ook belangrijk dat we nadenken hoe we steden als Groningen en Leeuwarden een snellere verbinding kunnen geven met de Randstad. Nu moet je naar Amsterdam nog twee uur treinen. Als we met een snellere en vooral directe verbinding die steden dichterbij brengen, doe je ook echt wat voor de bereikbaarheid en leefbaarheid van Nederland.’’

Voor een halvering van de reistijd vanuit Groningen naar de Randstad is echter meer nodig dan een directe verbinding zonder stops. Dan moet ook de snelheid van de treinen omhoog. Maar dat is mogelijk. En ook veilig, aldus ProRail, met de nieuwste technieken.

,,Veel van deze plannen kunnen we bereiken met ons huidige budget’’, zegt Eringa. ,,Binnen ProRail zijn we al bezig om te kijken of we nog effectiever kunnen werken en daardoor nog meer geld overhouden om te investeren in het spoor. Maar dat alleen is niet voldoende. Er moet ook gewoon geld bij.’’ Voor extra rails en perrons, in heel Nederland, zijn miljarden euro’s nodig.

Twintig jaar geleden was het heel normaal dat er tussen de grote steden in de Randstad per uur slechts twee of vier intercity’s reden, zegt Eringa.

Onlangs is op het traject Amsterdam-Utrecht-Den Bosch-Eindhoven gestart met een rooster van één intercity per tien minuten. Deze frequentie zal in de Randstad nog verder omhooggaan, in overleg met de vervoerders. De stijging van het aantal treinritten in Nederland zet dus door. De afgelopen tien jaar bedroeg die 40 procent. Voor de komende vijf jaar gaat Eringa uit van een stijging van 20 procent

Onderzoeksjournalistiek, Online, Defensie, Veiligheid, Brandweer, Vervoer, Geschiedenis, Koude Oorlog


Leeuwarden at Twitter: