Maximale werkstraf geëist tegen schipper die drenkelingen negeerde

Maximale werkstraf geëist tegen schipper die drenkelingen negeerde
Werkstraf voor schipper na doorvaren bij dodelijk ongeluk
Tegen een schipper die op het IJsselmeer bij Lemmer verzuimde om twee drenkelingen in doodsnood hulp te bieden, op 28 november 2015, eiste het Openbaar Ministerie vrijdagmiddag de maximale werkstraf: 240 uur.

Voorovergebogen luisterde de 50-jarige verdachte uit Twello naar de eis van officier van justitie Peter van der Spek. Beide drenkelingen, een 68-jarige man uit Amsterdam en een 67-jarige Groninger, overleefden het niet.

Werkstraf voor schipper na doorvaren bij dodelijk ongeluk

De wetenschap dat ze nog een kans hadden, die niet gegrepen werd door de schipper, is volgens de officier voor de nabestaanden onverteerbaar. ,,Die gedachte knijpt hen de keel dicht.

Beide mannen, waarvan de Groninger een ervaren schipper was, hadden in het water gezwaaid en om hulp geroepen, terwijl hun schip, De Boekanier 4, onder de golven verdween. Waarschijnlijk was dit het gevolg van een aanvaring met het passerende vrachtschip van de verdachte, De Jordy, maar daar werd geen hard bewijs voor gevonden.

Een bemanningslid van De Jordy zag de wanhopige drenkelingen drijven op luttele meters afstand, eentje voorzien van een reddingsboei met een wit lichtje. Ook golfde iets wits voorbij dat leek op het dak van een schip.

De matroos snelde naar de stuurhut om de kapitein te waarschuwen. ,,Toen hij bij me kwam was ik alweer een aantal meters verder gevaren, vertelde de verdachte. ,,Ik heb ook gekeken, maar niets gezien of gehoord. De zes schijnwerpers aan boord functioneerden niet en konden dus niet worden ingezet.

Hij waarschuwde de kustwacht en andere schepen, maar ondernam verder zelf geen actie om de drenkelingen te redden. ,,Waarom bent u niet gestopt?, vroeg rechter Jolanda Lootsma. ,,Dat blijft voor mij ook een raadsel, antwoordde de verdachte. ,,Voor mijn gevoel ben ik gestopt. In werkelijkheid minderde hij slechts een paar minuten vaart: van 17 naar 9 kilometer per uur.

Volgens de verdachte was het onder meer vanwege de wind – kracht 5 tot 7 – veel te riskant om het niet geladen vrachtschip te keren. ,,Ik wilde het schip en het personeel niet in gevaar brengen. Andere schippers die op dat moment in de buurt voeren bestreden die stellingname.

Ook een ter zitting aanwezige deskundige, docent binnenvaart, stelde dat er wel degelijk mogelijkheden waren om te helpen.

De schipper had volgens het openbaar ministerie verschillende mogelijkheden, zoals het te water laten van een reddingsboot of het uitgooien van een reddingslijn of reddingsboei.

Desondanks bleef de verdachte tijdens de zitting zijn besluit om niet te helpen verdedigen, tot ontsteltenis van Van der Spek. ,,Wrang dat hij achteraf nog steeds vindt dat hij de juiste keus heeft gemaakt.

Hij blijft volhouden dat hij zelf van niks wist omdat hij zelf niks had waargenomen, maar uit gesprekken met de centrale meldpost van Rijkswaterstaat en andere schepen blijkt dat hij voldoende wist.

Rechtbank- en regioverslaggever (o.a. Ferwerderadiel); auteur Stadse fratsen.

Tegen een 50-jarige schipper, die 28 november 2015 op het IJsselmeer bij Lemmer verzuimde om twee drenkelingen in doodsnood hulp te bieden in het duister, eiste het Openbaar Ministerie in Leeuwarden vrijdag 23 februari de maximale werkstraf van 240 uur.

Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.


Leeuwarden at Twitter: