Donar wint van Aris Leeuwarden

Landskampioen Donar trapte zondagmiddag in het Leeuwarder Kalverdijkje na een moeizaam eerste kwart even het gaspedaal in. Het bleek voldoende om Aris te vloeren.

De grote vraag vooraf was hoe fit de landskampioen zou verschijnen in het Kalverdijkje. Niet alleen speelde Donar doordeweeks een slopend Europees duel in Venetië, zaterdagavond moesten de Groningers ook flink aan de bak tegen Leiden. Het team van voormalig Aris-coach Erik Braal maakte in eigen huis 103 punten, maar dat was niet genoeg om de vierde competitienederlaag (inclusief de reglementaire 20-0 tegen Aris) af te wenden. Leiden schoot onder meer achttien driepunters raak en won met 112-103.

Nu volgt op donderdag 19 april de wedstrijd waar iedereen naar uitkijkt. Donar in MartiniPlaza tegen Venezia. De ploeg van coach Erik Braal moet een verschil van tien punten goed maken. Het duel is live te volgen via onze website door middel van een stream en liveblog. Ook zijn er wedstrijdflitsen te beluisteren op radio Noord.

U kunt met deze registratie elke maand 6 plus artikelen lezen. We wensen u veel leesplezier.

Meteen na rust stelde Donar orde op zaken met een 13-0 run. Na dik vijf minuten hadden de Groningers hun totaal van de eerste helft al verdubbeld, terwijl Aris slechts mondjesmaat de basket vond. Daarmee stelde Donar de zege al vlot veilig.

U heeft de limiet van 6 plusartikelen voor deze maand bereikt. Op de eerste dag van de volgende maand vullen we het tegoed weer aan. Of neem een abonnement voor onbeperkte toegang.

Aris kan voorsprong tegen koploper Donar niet vasthouden

Tot aan rust waren de basketbalteams aan elkaar gewaagd. De eerste kwart eindigde in 17-15 voor Aris en bij rust stond het 24-22. Na rust speelt Donar beter. In het derde kwart liepen de basketballers uit na een 34-53 voorsprong. In het laatste kwart werd het verschil vergroot naar 24 punten, eindstand 46-70.

Meteen na rust stelde Donar orde op zaken met een 13-0 run. Na dik vijf minuten hadden de gasten hun totaal van de eerste helft al verdubbeld, terwijl Aris slechts mondjesmaat de basket vond. Daarmee was het pleit al vroeg beslecht. Bij de Leeuwarders werd Emile Blackman topscorer met 11 punten.

Donar staat weer aan kop in de Dutch Basketball League met 48 punten uit 28 wedstrijden.

Aris maakte het de bezoekers behoorlijk lastig voor de pauze en – na een van beide kanten zeer stroef twee kwart – zochten de Leeuwarders de kleedkamer op met een 24-22 voorsprong. In het derde kwart was Donar (ouderwets) productief en kreeg de thuisclub nog altijd weinig voor elkaar in aanvallend opzicht. Bij het ingaan van het laatste kwart keken de manschappen van coach Van den Bosch derhalve tegen een achterstand van negentien punten aan (34-53). De laatste tien minuten – en dat was niet nieuw in deze confrontatie – hadden slechts statistische waarde. 

Leeuwarden at Twitter: