LF2018 onder vuur om negeren journalistenmoord

LF2018 heeft zich de woede van de nabestaanden van de zes maanden geleden vermoorde Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia op de hals gehaald.

LF2018-directeur Tjeerd van Bekkum wilde zich verre houden van harde uitspraken over de manier waarop V18 (de organisatie van mede-Europese cultuurhoofdstad Valletta) omgaat met de nagedachtenis aan de exact zes maanden geleden met een autobom opgeblazen journaliste. Juist die voorzichtigheid komt LF2018 nu op felle kritiek te staan.

Caruana Galizia werd op 16 oktober gedood door een autobom. De regeringskritische journaliste deed regelmatig onderzoek naar ‘de ongebreidelde corruptie’ van de regering op het eiland. ‘De Maltese autoriteiten lijken daardoor erg afkerig te zijn om gerechtigheid af te dwingen voor haar dood’, verklaart Jennifer Clement, voorzitter van Pen International.

Internationale auteurs eisen gerechtigheid voor vermoorde Maltese journaliste

VALLETTA/LEEUWARDEN (ANP) – Schrijvers uit diverse landen, verenigd in de organisatie PEN, hebben de Europese Commissie gevraagd om gerechtigheid na de moord om de Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia, precies een half jaar geleden. Verder vragen ze om bescherming van andere journalisten en klokkenluiders.

Laffe organisator Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 noemt vermoorde journalist oud nieuws

De journaliste kwam op 16 oktober om het leven toen een bom haar auto vernietigde. Haar stukken over corruptie en maffia op Malta werden gretig gelezen en de moord leidde tot demonstraties.

,,My mother was not run over by a tram, dear @TvBekkum. She was blown up for writing. In Europe. In 2018. (Mijn moeder is niet aangereden door een tram, beste @TvBekkum. Ze is opgeblazen vanwege haar schrijven. In Europa. In 2018), schrijft Caruana Galizia als reactie op een twitterbericht van Kamerlid Pieter Omtzigt. Ook Omtzigt ergert zich aan de afwerende houding van Van Bekkum.

De auteurs klagen ook over een belangrijke vertegenwoordiger van Malta Valletta Culturele Hoofdstad 2018, het zusterevenement van Leeuwarden Friesland Culturele Hoofdstad 2018. Deze voorzitter van de Valletta 2018 Foundation Jason Micallef lijkt bijzonder weinig met de journaliste op te hebben. Intussen laait ook kritiek op richting de organisatie in Leeuwarden.


Leeuwarden at Twitter: