Ambtsketen van burgemeester Leiden wordt vermist sinds Leidens Ontzet

Ambtsketen van burgemeester Leiden wordt vermist sinds Leidens Ontzet
Burgemeester Lenferink verliest ambtsketen tijdens Leidens Ontzet
LEIDEN – Burgemeester Lenferink is voor de tweede keer in zijn carriere een ambtsketen kwijtgeraakt. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente aan de redactie van Unity.NU, dit is echt geen geintje.

In 2008 was er ook al een ambtsketen verdwenen. Toen ging het om de historische ambtsketen uit 1931. Deze keer gaat het om de ketting die datzelfde jaar nog werd gemaakt door studenten van de Nieuwe Academie voor Edelsmeden uit Zeist.

De burgemeester heeft deze nieuwe ambtsketen uit 2008 op dinsdagavond 2 oktober verloren. Hoe dat heeft kunnen gebeuren is niet duidelijk. Maar dankzij beelden van crowd control cameras – die vanwege de 3 oktoberviering in de Leidse binnenstad hangen – heeft de politie kunnen achterhalen dat de ambtsketen op straat lag. Volgens de gemeente is te zien dat er drie jonge vrouwen langslopen en één van hen de keten opraapt. Zij liepen vervolgens richting de Haagweg.

Hoewel de burgemeester aangifte heeft gedaan van de vermissing, heeft dit nog niets opgeleverd. Op zoek naar de ambtsketen heeft de gemeente Leiden donderdag een bericht geplaatst op Facebook, waarin de hulp van haar volgers wordt ingeroepen: Wil degene die de keten heeft gevonden of degene die de keten nu in bezit heeft, deze naar het stadhuis terugbrengen? De eerlijke vinder wacht een leuke beloning!.

De gemeente Leiden is uiteraard niet blij met het feit dat de burgemeester Lenferink opnieuw een ambtsketen mist. Een woordvoerder omschrijft de vermissing dan ook heel erg vervelend. Gelukkig voor de burgervader kan hij beschikken over een tweede ambtsketen. Dit is een kopie van de historische ambtsketen uit 1931, die al in 2006 werd gemaakt.

Burgemeester Lenferink is voor de tweede keer tijdens zijn burgemeesterschap in Leiden de ambtsketen kwijtgeraakt. In maart 2008 raakte de uit 1931 daterende ambtsketen kwijt nadat Lenferink hem had opgeborgen in zijn toen tijdelijke werkkamer in het stadhuis. De keten werd nooit meer teruggevonden en die vermissing is ook nooit opgelost. Diefstal werd niet uitgesloten.

Ik heb er fors buikpijn van dat de ambtsketen weg is,” zei Lenferink destijds. “Zoiets hoop je als burgemeester nooit mee te maken. Vorig jaar is er een kopie van de ambtsketen vervaardigd zodat ik niet zonder hoef te zitten, maar de originele ambtsketen is mij dierbaar, die heeft sterke historische waarde.”

Leerlingen van de Academie voor Edelsmeden uit Zeist maakten destijds een nieuwe ambtsketen voor Leiden. De ketting bestaat uit zilver en polyester en bevat afbeeldingen die verwijzen naar een aantal gebeurtenissen en themas die voor de gemeente in het heden en verleden belangrijk zijn geweest of dat nog zijn. Zo verwijst een tulp naar de integratie, is er een bioscience-symbool en zijn er afbeeldingen van haring en wittebrood, een stadsplattegrond van het centrum, de ramskop, de godin Minerva, de Pieterskerk en de Burcht.

Onderaan de keten is de Rijkspenning bevestigd, waarop aan de ene zijde het klassieke Rijkswapen zichtbaar is, terwijl aan de andere zijde het Leidse gemeentewapen te zien is. Ook is op een een aantal schakels een Leidse Sleutel aangebracht.

Ambtsketen verloren tijdens Leidens Ontzet De nieuwste vermissing van de ambtsketen dateert van de late avond van 2 oktober. Op camerabeelden is te zien dat de keten op de straat ligt. Op een gegeven moment lopen er drie jonge vrouwen langs en raapt één van hen de keten op. Zij lopen vervolgens richting de Haagweg. De gemeente Leiden roept degene die de keten heeft gevonden of degene die de keten nu in bezit heeft op, deze naar het stadhuis terugbrengen. Voor de eerlijke maar wat trage vinder heeft de gemeente een beloning.

Zal wel weer lam geweest zijn . Zoals elk jaar . En hem verpatst hebben voor paar euro’s die klaploper .

Vreemd dat Lenferink pas te laat had opgemerkt dat de keten verdwenen was. Het is maar de vraag of diegenen die de keten hebben opgeraapt of nu bezitten die terugbrengen. En mocht dart zo zijn dan mag Lenferink als verantwoordelijke zelf die beloning betalen van eigen geld.

Natalie Montagne houdt van eerlijke mensen die recht door zee zijn, zeggen wat ze willen en voelen. Bij zulke mensen kan ze 100% zichzelf zijn, meldt zij enkele uren terug op haar Facebook-account. Als Natalie zelf weleens twee keer iets verloren zou hebben of een andere fout meermalen begaan, zou ze dat eerlijk toegeven. En recht door zee voor zichzelf dezelfde maatstaven aanleggen als voor anderen. Zo komt Natalie ook open en eerlijk uit voor haar functie-eisen wat betreft de Leidse burgemeester. Nooit iets verliezen weegt daarin zwaar, en komt zeker aan de orde in het sollicitatiegesprek.

Calimero had het niet beter kunnen zeggen: “Zij zijn groot en ik is klein en da’s niet eerlijk!”.

Dat ongenuanceerd geschimp onder berichten van de lokale digitale krant…Ron de Wolf en zijn roedel meehuilende dieren zijn een schande voor Leiden en bron van plaatsvervangende schaamte in Voorhout. Jaag ze weg met pek en veren.

Ik zie dat u verpleegkundig overgangsconsulente bent. Het zou toch niet dat u het even warm had…en in de war waardoor het kwam?

Niet duidelijk is hoeveel Lenferrink biedt, Als de oproep van de berichtgeving om die keten terug te brengen niet helpt binnen enkele weken zou Lenferink maar weer een nieuwe moeten laten maken, maar dan voor zijn rekening. Zo heeft hij misschien dan nog net op tijd een nieuwe waarmee hij dan weer een jaar vooruit kan tot 2 oktober 2019. 🙂

En nu pas ontdekt? Lekker vlot. 😉 Misschien gebruiken de vinders hem wel als ketting om de fiets ergens aan vast te ketenen. 😉

Mooi, kunnen we gelijk kijken voor een burgemeester die het wel allemaal snapt en geen linkse bril op heeft!

Wat een grote L*L en Kl**tzak….., zoiets merk je toch? Lopen er geen lui om hem heen dan? Nouja….. alleen een domme ezel stoot zich 2x aan dezelfde steen….. Voortaan maar geen Lenferink meer deel laten nemen aan het echte Leidse feest en alleen echte en geboren en getogen Leidenaren aan dit feest toelaten……. Ik moet die ploitieke partij van zijn toch al niet zo……., stelletje laaielichters 😛

Het spreekwoord is “Een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen”, ook domme ezels doen dat niet! Alleen domme inboorlingen als jij verbasteren zulke oernederlandse spreekwoorden. Ga terug naar waar je vandaan komt, Leiden blijft voor jou een gesloten boek, KL**th****l!

Respectloze slordigheid. En waarom komt ie daar nu pas mee? Zeer slechte beurt…. Maar we leven in het “moet kunnen”-tijdperk … dus het zal wel geen gevolgen hebben … Ik zou wel voorstellen dat de eventuele beloning van de “eerlijke” vinder voor zijn eigen (Lenferink) rekening komt …

In denk te snappen waarom hij er nu pas mee komt. Het kan niet anders dan dat het schaamrood hem op de burgemeesterskaken staat en hij zal vurig gehoopt hebben dat de ambtsketen vanzelf weer zou opduiken. Zon keten vertegenwoordigt een enorme symbolische waarde en het is heel wat anders dan je sleutelbos voor de tweede keer kwijtraken (wat ook best vervelend is trouwens :)). Ik ben wel benieuwd hóé hij hem verloren is. Daar rept het artikel niet over. Kennelijk weet onze Henri wel wáár hij hem verloren is anders hadden ze nooit camerabeelden gevonden.

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.