Koning Willem-Alexander heropent museum De Lakenhal in Leiden – AD.nl

Koning Willem-Alexander heropent museum De Lakenhal in Leiden - AD.nl
Koning Willem-Alexander opent in juni vernieuwd museum De Lakenhal
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Het museum, dat gevestigd is in de zeventiende-eeuwse lakenhal van Leiden, beschikt na de renovatie over een nieuwe tentoonstellingsvleugel, waar tijdelijke tentoonstellingen te zien zullen zijn.

Tijdens de opening krijgt de koning het Nieuw Leids Laken te zien, dat door vijf hedendaagse ontwerpers en kunstenaars is ontwikkeld op basis van oude Leidse ambachten en nieuwe technieken. Ook zal hij stilstaan bij Het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden uit 1526-1527, de collectie rondom het Het Beleg en Ontzet van Leiden en het gloednieuwe educatieatelier.

Verder zijn de stukken uit de vaste collectie van het museum, dat schilderijen bezit van oude meesters als Lucas van Leyden, Rembrandt en Jan Steen, vanaf de opening permanent te zien. Het museum is vanaf 20 juni weer toegankelijk voor publiek.

In de gerestaureerde museumzalen zal de collectie beeldende kunst, kunstnijverheid en geschiedenis weer volop te zien zijn. De nieuwe vleugel wordt gereserveerd voor tijdelijke tentoonstellingen. Vanaf juni is ook het resultaat te zien van de kunstopdrachten die het Leidse museum gaf tijdens de restauratie en uitbreiding.

Tijdens de twee jaar durende renovatie waren delen van de collectie elders te zien, waaronder in het Mauritshuis, het Rembrandthuis en het Dordrechts Museum. Twee keer eerder vond er ook een uitbreiding van De Lakenhal plaats, namelijk in 1890 en 1921.

Programma met de Koning Tijdens een rondleiding door het museum krijgt de Koning het Nieuw Leids Laken te zien, dat door vijf hedendaagse ontwerpers en kunstenaars is ontwikkeld op basis van oude Leidse ambachten en nieuwe technieken. Ook zal de Koning stilstaan bij het topstuk Het Laatste Oordeel (ca. 1526-27) van Lucas van Leyden, bij de collectiepresentatie rondom Het Beleg en Ontzet van Leiden en bij het gloednieuwe educatieatelier, waar op dat moment een schoolklas aan het werk is.

Op 19 juni krijgt de koning een rondleiding door het vernieuwde museum en zal dan onder meer een nieuw educatieatelier bezoeken.

De vaste collectie beeldende kunst, geschiedenis en kunstnijverheid vanaf de 16e eeuw tot nu is vanaf de opening permanent te zien in het gerestaureerde gebouw. Aansluitend op de Koninklijke opening wordt Museum De Lakenhal met een vierdaags openingsfestival van 20 tot en met 23 juni weer teruggegeven aan het publiek.