Mazelen bij crèchekindje Leiden – Welingelichte Kringen

Mazelen bij crèchekindje Leiden - Welingelichte Kringen
GGD doet onderzoek bij Leids kinderdagverblijf na mazelenbesmetting
Bij een kindje in Leiden is gisteren mazelen vastgesteld. Het kindje is voor de zekerheid opgenomen in het ziekenhuis. Het kindje is in de tijd dat het ziek was naar een kinderdagverblijf in Leiden geweest. Mazelen is zeer besmettelijk. GGD Hollands Midden doet dan ook bron- en contactonderzoek om verspreiding te voorkomen.

In principe zijn kinderen vanaf 14 maanden via het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd tegen mazelen waardoor ze niet ziek kunnen worden. Het nu besmette kindje was jonger en is waarschijnlijk in het buitenland besmet geraakt. In de eerste vier maanden van dit jaar zijn in heel Nederland twintig gevallen vastgesteld. Dat is tien keer zoveel als in de jaren ervoor.

In Nederland zijn in de eerste vier maanden van dit jaar twintig mensen besmet met mazelen, van wie de meesten in het buitenland. “Het vermoeden bestaat dat dit ook hier het geval is, maar dit wordt nog uitgezocht”, aldus de GGD.

Mazelen is een virus dat zit in de neus- en keelholte van iemand die besmet is. Door hoesten, praten, niezen en via speeksel (bv via speen) komt het virus in de lucht en kan door een ander ingeademd worden. Zo kan iemand anders ook besmet worden met mazelen. De ziekte is zeer besmettelijk

Het kind is “voor de zekerheid” in het ziekenhuis opgenomen, laat de GGD weten. Het jongetje of meisje was nog niet oud genoeg om gevaccineerd te worden; dit gebeurt pas vanaf veertien maanden oud.

Bron- en contactonderzoek GGD Hollands Midden doet bron- en contactonderzoek. Contacten van het zieke kindje die mazelen al hebben doorgemaakt of tegen deze ziekte zijn gevaccineerd, zijn voldoende beschermd. Contacten die niet beschermd zijn, is geadviseerd te letten op klachten.

Klachten van mazelen Mazelen begint plotseling met koorts, algemene malaise, hangerigheid, verkoudheid en hoesten. Deze verschijnselen verdwijnen vrij snel. Na twee tot drie dagen ontstaat opnieuw koorts, nu hoger. Enkele dagen tot een week daarna ontstaat een huiduitslag. Die begint achter de oren en verspreidt zich over het hele lichaam. Na een paar dagen wordt de huiduitslag minder en daalt de koorts.

Mazelen begint plotseling met koorts, hangerigheid, verkoudheid en hoesten. Deze verschijnselen verdwijnen vrij snel. Na twee tot drie dagen ontstaat de koorts opnieuw. Daarna ontstaat huiduitslag, die achter de oren begint en zich verspreidt over het hele lichaam.

Als blootgestelde mensen klachten krijgen, wordt hen geadviseerd niet naar de huisarts te gaan, maar telefonisch contact op te nemen met de huisarts en aan te geven dat er contact is geweest met een mazelenpatiënt. Dit om te voorkomen dat andere mensen in bijvoorbeeld de wachtkamer van de huisarts besmet worden.

De ziekte is zeer besmettelijk. Het virus zit in de neus- en keelholte van iemand die besmet is. Door hoesten, praten, niezen en via speeksel van bijvoorbeeld een speen komt het virus in de lucht en kan het door een ander ingeademd worden.

Sylvana Mol jij recent je herhalingen gehaald? Anders zijn ze al uitgewerkt en ben je ook ongevaccineerd😉.

De meeste patiënten die dit jaar werden gemeld, zijn in het buitenland besmet geraakt. De GGD vermoedt dat dit ook bij het Leidse kind het geval is, maar dat wordt nog uitgezocht.

Hoogste tijd voor een vaccinatieplicht, maar dat ligt moeilijk bij allerlei religieuze fanatici, zweverige zwetsers, googelende en facebookende nepdeskundigen, andere verwarde sukkels en een aantal al even onnozele politici. In afwachting van de invoering van de vaccinatieplicht zouden alle kinderdagverblijven ongevaccineerde kinderen moeten weigeren. Ouders die hun kinderen bewust niet laten inenten, zonder dringende medische redenen, zijn de facto misdadigers die een stevige straf verdienen.

Het lijkt erop dat het een kindje uit het buitenland betreft. Het is bekend dat de Spanjaarden in de 16e eeuw mazelen, pokken, griep, cocoliztlie, pest en geslachtziektes naar Amerika gebracht hebben, waardoor er onder de oorspronkelijke indianenbevolking, Maya’s Azteken een slachting plaats vond. Zo daalde de bevolking van Mexico van 25 miljoen naar 0,7 miljoen, dat is 97%.

In april was er een uitbraak van mazelen op een kinderdagverblijf in Den Haag. Daar waren vier kinderen besmet met de ziekte. Deze kinderen waren allen niet ingeënt.

toen ik 4 was werd dezelfde diagnose gesteld en was er geen paniek, even er doorheen en dan immuun weer verder. Net als de waterpokken. Dan zag je er even uit als een krentenbol.

De milenials gaan al naar de eerste hulp als er een scheet dwars zit. We noemen ze ook wel de trut generatie. Vreselijk. 🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈

Ik ben geneigd om ook zo te reageren. Snel in de stress en voor hun 25e de eerste burnout. Aan de andere kant… jij en ik zijn leeftijdsgenoten. Denk jij dat de generatie voor ons – die na WO2 eigenhandig dit land weer hebben opgebouwd – anders naar ons keken? 😉 Vermoedelijk vielen wij destijds in de categorie van al dan niet langharig werkschuw tuig 😉

Carla Opdam Mark ik heb zelf flink rottigheid, ook aan mijn ogen, door Toxoplasmose; de berichtgeving erover heeft het niet over de bijnaam: “kattenbakkenziekte”. De behandeling ervoor heeft meer kwaad dan goed gedaan.

maar dan ook niet naar een ziekenhuis gaan, is ook big pharma tenslotte, geloof in eigen lijf heelt volgens sommigen

tja een lekke hartklep kan ik niet zelf herstellen helaas, en ik gebruik zo weinig mogelijk chemisch rotzooi al ontkom ik niet aan een bloedverdunner. En mn wietolie druppies 🙂

Heb je die van paracetamol wel eens gekeken…sommige dingen kun je niet onderuit (in mijn geval). Vroeger hoorde je niet van kanker bij kinderen nu 1 op 4, gender problemen was zeldzaam, nu niet meer. Vaccineren doet volgens mij veel kwaad. Er sterven meer kinderen aan bijwerkingen dan aan de ziekte. Maar wat dit betreft denken wij anders, en dat mag gelukkig 😉 love u anyway 😘😘

Carla kom op je bent toch geen struisvogel, lezen en het leed zien wat wat vaccineren doet. Als ik het vroeger had geweten had ik niet een kind laten inenten, mijn dochter is vanaf haar vaccinatie zwaar astma patient en ja dat wijt ik aan vaccineren.

Nessy Shepherd ja sorry ik geloof er niet in En trek het dan door en geen pilletje meer slikken, die bijsluiters wel eens gelezen Bij de opvang van mn kleindochter worden antivaxxers geweerd en ik begrijp dat heel goed

Baby’s hebben tot ongeveer 12 maanden nog bescherming door anti-stoffen van de moeder. In risico situaties, waaronder ook buitenlandreizen, wordt aangeraden eerder dan 14 maanden te vaccineren.

Nessy Shepherd ja en daarom omdst er nu zoveel vaccinaties zijn zijn er zoveel Ziektes uitgeroeid maar door al die mensen die niet enten komt t weer tot leven… en idd deze is pas vanaf 14 maanden maar kan ook eerder vanaf 6 maanden maar hoedt niet omdat je anti stoffen mee krijgt van de moeder maar vanaf 12 maanden gaat uit werken daarom word die weer met 14 maanden gezet.

En zo heb je al die verhalen over autimise door inentingen is laatst heel onderzoek geweest dat dat helemaal niet waar is en niet aan de entingen ligt is allang achterhaalt en astma krijg je niet door entingen dat heb je of heb je niet en krijg je niet spontaan door een enting

Cynthia Eichperger omdat er veel kinderen aan overleden, of een handicap overhielden Ik heb 3 weken op ic gelegen als 3 jarige, en weet niet hoeveel oog operaties gehad, laatste 5/6 jaar terug, al 57 jaar ellende en slecht ziende 🥴 doe mij die inenting maar

Carla Opdam Mark Dank.. dat wist ik niet. nooit meegekregen. daarom ..heb zelf alle kinderziektes wel gehad. en echt gezond was ik ook niet.. maar dat had niets met die mazelen, rode hond, bof of waterpokken te maken.

Cynthia Eichperger daarom altijd je eerst even verdiepen in het waarom en niet zomaar iets roepen. De inentingen zijn er echt niet voor niets.

Carla Opdam Mark wij hadden vroeger allemaal mazelen. Nergens last van. Ik heb zelfs 2 x mond en klauwzeer gehad. Nergens last van. Je hebt pech gehad en dat is nooit voor 100% uit te bannen NOOIT

Cynthia Eichperger Deze vraag is meerdere malen gesteld waarmee er bedoelt werd dat ophef flauwekul is. Jij vroeg het gelukkig met een serieuze reden. Daar las ik dan even overheen.

Jean-Pierre Overdevest weet u hoeveel kinderen aan mazelen zijn overleden? Vast niet Maar laten we lekker onze kinderen niet inenten, maar dan ook niet naar het ziekenhuis rennen als het toch niet goed gaat

Carla Opdam Mark in mijn tijd?? Niet veel echt overbezorgd en getrut. We zijn een stel mietjes geworden.

ik heb ook de mazelen gehad en waterpokken en de bof kreeg ik toen ik 28 was, ik ben er nog 🙂 het mazelen vaccin bestoond niet eens. Mijn ouders zijn helemaal nergens tegen ingeënt en werden 81 en 87 jaar oud

Nessy Shepherd niet dus, bij de ooglijderskliniek kom ik heeeel veel leeftijdsgenoten , soms jonger tegen die exact de zelfde oogproblemen hebben Buiten de duizenden sterfgevallen

Leonie Van Steveninck van mij stond het ook niet in de krant, maar ben er als baby doodziek van geweest!

Vroeger in Nederland kwam mazelen veel meer voor. En nu gelukkig minder door inenting. Maar hier gaat het om een kindje dat waarschijnlijk in het buitenland besmet is geraakt en toen naar hier is gekomen. Dus ook die voortaan inenten zou ik zeggen.

Het kindje was ongevaccineerd maar zelfs gevaccineerd kan dit opgelopen worden. Mocht je 25+ zijn, zijn al je vaccinaties al uitgewerkt. Vriendin heeft de BMR gehad en vervolgens gewoon de mazelen en rode hond. Een vaccinatie is geen magisch tovermiddel. Hoeveel mensen worden er nog zwanger terwijl zij de pil gebruiken die voor 99% zou dekken? Vaccinaties dekken nog minder. Hiernaast is een kindje die de BMR heeft gehad circa een maand besmettelijk en kunnen zij dit overdragen op andere kinderen. Doe gewoon waar je, je goed bij voelt😊.

Hilbrand Gubler onderzoeken lezen en je erin verdiepen. Staat veel in de bijsluiter en op de pagina van het RIVM bijvoorbeeld.

De kans op ziek worden wordt kleiner en de ziekte verloopt meestal milder. Het is inderdaad geen garantie, maar hoe meer kindjes wel gevacvineerd zijn, hoe minder de ziekte zich kan verspreiden. Gezien de mogelijke complicaties toch wel een fijn idee.

Een mazelen infectie verloopt bij de meeste kinderen meestal zonder ernstige complicaties. Het virus tastt echter belangrijke cellen van het immuun systeem aan (memory T-cellen). Daardoor verliest zo’n kind natuurlijke afweer tegen bacteriële infecties. Veel kinderen krijgen na een mazelen infectie een bacteriële longinfectie. En zo’n longontsteking is vaak dodelijk.

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.