Beste Europese museum van het jaar staat in Leiden – Unity Nu

Beste Europese museum van het jaar staat in Leiden - Unity Nu
Rijksmuseum Boerhaave wint oudste en meest prestigieuze museumprijs
LEIDEN – Rijksmuseum Boerhaave is zaterdagavond in Sarajevo uitgeroepen tot European Museum of the Year 2019. Dit is de oudste en meest prestigieuze museumprijs in Europa. De internationale jury roemt het geheel vernieuwde wetenschapsmuseum in Leiden.

Directeur Amito Haarhuis nam de prijs in ontvangst. Dit is een groot compliment. Bezoekers laten ons al dagelijks merken dat ze het vernieuwde museum enorm waarderen. Ook ontvangen we veel collega-musea die inspiratie bij ons opdoen voor vernieuwingen in hun museum. Deze prijs is echt de kers op de taart.

De prijs werd uitgereikt door het European Museum Forum, dat onder de Raad van Europa valt en de prijs al sinds 1977 uitreikt. Jaarlijks beloont de jury innovatieve ontwikkelingen die de publieke kwaliteit verhogen en een grote invloed kunnen hebben op het nationale en internationale vlak. Dit jaar waren er 40 genomineerde musea. De laatste Nederlandse winnaar was het Rijksmuseum in 2015.

“Het resultaat is wetenschap met een menselijk gezicht, inspirerende nieuwsgierigheid, verwondering en het betrekken van een breed publiek bij debatten over belangrijke wetenschappelijke en ethische vraagstukken van onze tijd”, aldus het jurycommentaar.

Museum Boerhaave bekroond als beste museum van Europa

Een stuk uit het juryrapport: The exceptional public quality of this museum results from its artful approach to communicating science. Important and beautiful objects are interpreted using the latest technologies and the personal stories of those driven by a passion for the pursuit of knowledge. The result is science with a human face, inspiring curiosity and amazement as well as engaging a wide public in debates on important scientific and ethical questions issues of our time.

De jury had lovende woorden voor het geheel vernieuwde wetenschapsmuseum. “De uitzonderlijke openbare kwaliteit van dit museum is het resultaat van de kunstzinnige manier waarop over wetenschap wordt gecommuniceerd.”

Directeur Amito Haarhuis nam de prijs in ontvangst in Sarajevo. Dit is een groot compliment. Bezoekers laten ons al dagelijks merken dat ze het vernieuwde museum enorm waarderen; iets waar we ongelooflijk trots op zijn. Ook ontvangen we veel collega-musea die inspiratie bij ons opdoen voor vernieuwingen in hun museum. Deze prijs is echt de kers op de taart.

De prijs werd uitgereikt door het European Museum Forum, dat onder de Raad van Europa valt en de prijs al sinds 1977 uitreikt. Jaarlijks beloont de jury innovatieve ontwikkelingen die de publieke kwaliteit verhogen en een grote invloed kunnen hebben op het nationale en internationale vlak. Dit jaar waren er 40 genomineerde musea. De laatste Nederlandse winnaar was het Rijksmuseum in 2015

Rijksmuseum Boerhaave onderging een grondige renovatie en greep die gelegenheid aan om het opnieuw in te richten. De presentatie van de vaste collectie is nu op de eerste verdieping en de tijdelijke tentoonstellingen op de begane grond. Ook is er een nieuwe museumwinkel, museumcafé en zalen voor lezingen en evenementen.

Net als wetenschappers zijn wij ongelooflijk gepassioneerd met ons werk bezig. We hebben een unieke collectie en door het vertellen van de verhalen achter de objecten en achter de wetenschappers leggen we de verbinding met het leven van de bezoekers, aldus Haarhuis.