Eerstejaarsstudenten overspoelen Leiden: Best eng – Omroep West

Eerstejaarsstudenten overspoelen Leiden: \Best eng\ - Omroep West
Vijftigste El Cid week van start | leiden
De meeste aankomend studenten staan wat onhandig naar elkaar te staren. Een enkeling schreeuwt over de spanning heen. Alom moeten ze bekennen dat het best eng is. Gelukkig zijn er de mentoren die dit gevoel kennen van hun eerste studiejaar. Zij proberen het ijs te breken met al of niet geslaagde grappen. We proberen ze natuurlijk zo snel mogelijk op hun gemak te stellen.

De El Cid (Enige Leidse Commissie Introductie Dagen) bestaat dit jaar 50 jaar en is uitgegroeid tot een begrip. In deze week worden aankomend studenten rondgeleid door de stad, hun faculteit en leren ze toekomstig studiegenoten kennen. Speciaal voor deze jubileumeditie heeft de organisatie een bijpassend thema gekozen. Gouden koers, vertelt Hilde Schueler van het organisatiecomité. Want vijftig jaar staat natuurlijk voor goud.

Verder wordt het vooral een editie als alle voorgaande, zegt Schueler. We hebben het hele jaar door al veel aandacht besteed aan 50 jaar El Cid met onder meer een tentoonstelling. En verder gaan we er nu gewoon een leuke week van maken. Uiteindelijk draait het voor de deelnemers vooral om het ontdekken van Leiden en hun nieuwe studieomgeving. Zo is er dinsdag een studieblok waarbij ze hun eigen faculteit en medestudenten leren kennen. Verder zijn er allerlei leuke evenementen met aan het einde een festival om de week leuk af te sluiten.

Dat heb ik gemerkt … maar dan rondom het Singelpark. Levensgevraalijke situatie voor argeloze passenten op fiets of met de auto. De ouderejaar gaven veelal een voorbeeld hoe je je niet moet gedragen in het openbaar: blokkeren van voetpaden maar ook fietspaden. Een oude mevrouw die met de fiets voor Vishandel Atlantic ontredderd een oplossing zocht om door een totaal gedesinteresseerde massa feuten hee te komen schoot zelfs vol… waarna ze uitgelachen werd… Zo leuk zijn studenten … Als dit het gehalte is van de nieuwe lichting dan mogen ze van mij meteen opsod…..

Rondje langs de studentenverenigingen! 5 x vragen aan LVVS Augustinus – indebuurt Leiden

Bij introductieweken gaat het vaak over overmatig alcoholgebruik van jongeren. Wij hanteren het normale alcoholbeleid, legt Schueler uit. Onder de 18 krijg je apart bandje zodat we dit in de gaten kunnen houden en boven de 18 mag je natuurlijk wel een biertje drinken. Elke groep tijdens de introductieweek krijgt een mentor en die hebben een speciale opleiding gekregen, onder meer om met dit probleem om te gaan.

Bespeur ik hier enige jaloezie bij deze ‘Joep’? Vergeet echter niet dat je het over wetenschappers van de toekomst hebt. Als je nog in een auto wil kunnen rijden, heb je ze hard nodig. En als ‘me dochter’ ooit ziek wordt, wees dan maar blij dat er mensen zijn die geneeskunde kunnen en willen studeren. Joep is echter een echte Leienaar (of gewoon een student die een grapje uithaalt natuurlijk), en die staan helaas niet bekend om hun intelligentie.

Tijdens El Cid maken de eerstejaars niet alleen kennis met de stad en het studentenleven, maar ook gelijk met de studentenproblemen. De lokale CDJA, de jongerenafdeling van het CDA, zal op El Cid staan met een petitie waarin het de universiteit vraagt flexibeler te zijn voor maatschappelijk actieve studenten. Het Katwijkse raadslid Sonny Spek trok hierover aan de bel. Hij loopt studievertraging op door zijn werk als raadslid en mag vakken pas later inhalen, waardoor de studievertraging verder oploopt. Iemand met een maatschappelijke parttimefunctie krijgt een dikke middelvinger van de Universiteit Leiden, zegt Spek.

Na het verzamelen op de Lammermarkt waarbij de eerstejaars werden verdeeld over ongeveer 350 mentorgroepjes, volgt tussen de middag een stadspicknick in het Huigpark. Vanmiddag is net als elk jaar de informatiemarkt in het gebied rond de Nieuwe Rijn. De studenten kunnen daar vooral kennismaken met het Leidse verenigingsleven.

Stefan Ruiter, beoogd voorzitter van CDJA en student politicologie, zegt: In elke studentenstad zie je dat studenten steeds minder tijd besteden aan activiteiten naast hun studie. Actieve studenten zijn het fundament onder een levendige en betrokken studentenstad. Kijk verder dan de neus lang is, roept hij de universiteit op. Uiteraard kies je zelf voor de politiek, maar de knelpunten als tentamens kunnen toch wel opgelost worden? De CDJA wil de opgehaalde steunbetuigingen aan het begin van het collegejaar aanbieden aan de Universiteitsraad.

LEIDEN – Maandag is de EL CID-week is van start gegaan. Duizenden studenten hebben zich ingeschreven om op een leuke manier de stad Leiden, hun studie en het studentenleven te leren kennen. Dit jaar is een speciaal jaar, het is namelijk de 50e editie met als thema: Gouden Koers.

Beste Greet, volgens mij gaat de gemeente over het verstrekken van vergunningen voor de diverse evenementen gedurende die Elcidweek. Het lijkt me niet dat de gemeente daar rijk van zal worden. 🙂 Bovendien moeten die studenten die deelnemen aan de elcidweek 85 euro per persoon betalen.

De EL CID-week is de officiële introductieweek van de Hogeschool Leiden en Universiteit Leiden. Het is een feestelijke start van het studentenleven. Tijdens deze week worden verschillende activiteiten georganiseerd, zoals een informatiemarkt, springkussenfestival, champagnebrunch en een muziekavond.

De introductieweek voor de circa 3.500 nieuwe Leidenaren is vanmorgen om 9.30 uur begonnen op de Lammermarkt in Leiden. De hele week maken de nieuwe studenten van de Hogeschool Leiden en de Universiteit Leiden kennis met de stad, de universiteit en de studenten- en studieverenigingen.

Vanmorgen komen de aankomende studenten aan op de Lammermarkt. De EL CID-week duurt tot vrijdag 16 augustus.

Aan de beperkte woordenschat van ‘Joep’ zou ik zeggen dat het een tiener is die uit verveling hier berichtjes post óf het is iemand met een verstandelijke beperking . Gewoon laten kletsen dus, wij echte Leidenaars kunnen er wél van genieten.