HVC onderzoekt mogelijkheid voor aardwarmte in Lelystad

Nederland moet aardgasvrij worden. De gaskraan gaat uiterlijk in 2030 dicht; dus moeten er alternatieven gezocht worden.  Zes consortia van verschillende bedrijven gaan de Nederlandse bodem in kaart brengen om te kijken of die geschikt is voor ultradiepe geothermie. Wij zetten negen locaties op een rijtje waar onderzoek gedaan wordt naar geothermie.

Bij geothermie wordt warm water uit de bodem gehaald. Het water zit opgeslagen in zand en gesteentelagen. Hoe dieper er geboord wordt, hoe warmer het water wordt. Per kilometer neemt de temperatuur ongeveer 30 graden Celsius toe. Dit water kan bijvoorbeeld gebruikt worden om huizen of bedrijven te verwarmen. Hierdoor kan het aardgas vervangen. In de glastuinbouw wordt al langere tijd gebruikgemaakt van aardwarmte.  

De toepassing van ultradiepe geothermie gaat – letterlijk – dieper dan het verwarmen van huizen of gebouwen. Voor een deel van de industriële processen zijn hoge temperaturen nodig. Bij ultradiepe geothermie komt het water van meer dan 4 kilometer diepte. Dit kan worden ingezet om industriële processen te faciliteren.

Glastuinbouwers in het Westland hebben behoefte aan warmte om hun kassen op temperatuur te houden. Nutsbedrijf Westland Infra werkt al langere tijd samen met energiebedrijf HVC om te testen of ultradiepe geothermie daarbij kan helpen.

In de gemeenten Alkmaar, Langedijk en Heerhugowaard onderzoekt energiebedrijf HVC of geothermie een bestaand warmtenet van energie kan voorzien. De warmte die de leidingen vult, is nu afkomstig uit een biomassacentrale.

Wellicht een wat vreemde in deze lijst, maar wel één met Nederlandse inbreng. De Universiteit Twente slaat de handen ineen met een Keniaans energiebedrijf en ondersteunt de Kenianen bij onderzoek naar geothermie. In Kenia wordt al sinds 1981 aardwarmte gebruikt.

In Lelystad liggen al meerdere warmtenetten; door het gebruik van aardwarmte kan de warmtetransitie versneld worden. Energiebedrijf HVC maakte eerder deze week bekend een vergunning voor een onderzoek te hebben aangevraagd.

Samen met Lelystad de meest recente deelnemer aan een onderzoek. In de stad gaat energieleverancier HVC onderzoeken of een lokaal warmtenet haalbaar is.

In het midden van het land gaan zowel de gemeente als de provincie Utrecht onderzoeken of ze de warmtevoorziening kunnen verduurzamen. Het onderzoek richt zich op aardwarmte op maximaal 3 kilometer diepte.

Engie, Shell en energieleverancier Hydreco hebben bij het ministerie van Economische Zaken & Klimaat een aanvraag ingediend om in de regio Rotterdam een onderzoek te starten naar de winning van aardwarmte. Naast een warmtenet om huizen te verwarmen, kunnen ook bedrijven in de Rotterdamse haven verwarmd worden met de aardwarmte.

De Overijsselse hoofdstad onderzoekt of door de inzet van geothermie de CO2-uitstoot verder teruggedrongen kan worden.

In Delft wil de technische universiteit een eigen geothermie-bron aanleggen om beter onderzoek te kunnen doen naar de toepassingen van de aardwarmte. Met de bron wordt meteen een deel van de campus verwarmd.

–> Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste duurzame nieuws uit de energie sector.​

Lokale energiecoöperaties wekken in 2018 opnieuw meer duurzame energie op dan een jaar eerder. Ongeveer 140.000 huishoudens kunnen van stroom voo…

Energiebedrijf HVC gaat op meer plaatsen in Nederland onderzoeken of geothermie potentieel heeft. In Lelystad en Den Helder gaat het bedrijf de onderg…

DuurzaamBedrijfsleven is de belangrijkste nieuwsbron over duurzaam ondernemen, innovatie en Cleantech voor het Nederlandse bedrijfsleven. Dagelijks levert DuurzaamBedrijfsleven een compleet overzicht van nieuws en achtergronden over de kansen die duurzaamheid biedt. We tonen technologische doorbraken en de business case van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).

Weet u uw wachtwoord niet meer, of wilt u het wijzigen? Voer hieronder het e-mailadres in waarmee u bekend bent bij AfvalOnline. Wij sturen u vervolgens een e-mail waarmee u uw wachtwoord (opnieuw) kan instellen.

Indien u andere vragen heeft of verdere assistentie nodig heeft mail dan uw vraag naar password@afvalonline.nl.

Voer hier uw e-mailadres in als u een nieuw wachtwoord nodig heeft. Na het klikken op de knop ontvangt u binnen enkele minuten een e-mail met verdere instructies.