Overname Lelystad is noodzaak voor St Jansdal

Overname \Lelystad\ is noodzaak voor St Jansdal
Nieuws – Curator gaat gesprekken voeren met personeel ziekenhuis
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9960. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.destentor.nl te lezen.

De curator van de MC IJsselmeerziekenhuizen en het bestuur van St Jansdal gaan komende week met zoveel mogelijk werknemers gesprekken voeren over hun toekomst in het ziekenhuis.

Dat heeft curator Alice van der Schee vrijdagmiddag gezegd tijdens een drukbezochte personeelsbijeenkomst in Lelystad. Daarbij was ook de directie van St Jansdal aanwezig om kennis te maken.

Dat extra personeel moet nog worden geworven; de extra patiënten zijn er al. Dat heeft gevolgen. Zo lopen wachttijden op en worden patiënten soms eerder naar huis gestuurd. Het ziekenhuis heeft al avondspreekuren ingevoerd en overweegt ook in het weekend open te gaan.

De curator en St Jansdal willen weten wie bereid is om de komende drie maanden onder leiding van de curator in het ziekenhuis te blijven werken. En ze willen weten wie door wil vanaf 1 maart. Op die datum neemt St Jansdal daadwerkelijk de poliklinische zorg in Lelystad en Dronten over.

De meeste patiënten reageren deze vrijdag ontspannen op de aangekondigde langere wachttijden. Die mensen uit Flevoland moeten ook ergens heen, dus het is fijn dat ze hier terecht kunnen en dat het St Jansdal het ziekenhuis in Lelystad over wil nemen, zegt een patiënt. 

Speeddates Werknemers worden dit weekeinde per mail uitgenodigd om hun belangstelling door te geven. Komende week volgt een reeks speeddates om verder te praten. Er is haast geboden, omdat het contract van veel werknemers aanstaande vrijdag afloopt. Voor anderen is dat op 6 en 12 december. Een aantal werknemers had eerder al gesolliciteerd bij omliggende ziekenhuizen.

Pas als duidelijk is hoeveel werknemers willen blijven, kan worden bekeken hoe de poliklinieken kunnen worden voortgezet en hoe niet-zorgfuncties worden ingevuld. Niet iedereen zal bij het ziekenhuis kunnen blijven werken, zei curator Van der Schee. De zorg die de IJsselmeerziekenhuizen gaan verlenen, wordt teruggeschroefd. In het ziekenhuis in Lelystad kan een patiënt niet langer overnachten en de afdelingen in Emmeloord komen te vervallen.

De curator wil eind komende week helder hebben hoe de zorg weer kan worden opgebouwd. Het heeft prioriteit om patiënten te helpen die in december afspraken hebben staan, gevolgd door mensen die op de wachtlijst staan. Pas daarna wil het ziekenhuis weer nieuwe patiënten aannemen. De meeste ingrepen waarvoor een dagbehandeling staat, kunnen in Lelystad plaatsvinden. Als het nodig is, kunnen patiënten die intensievere zorg nodig hebben al in Harderwijk behandeld worden.

Voor die nieuwe patiënten zijn extra bedden, extra artsen en verpleegkundigen nodig. Het St Jansdal denkt zon 400 mensen nodig te hebben, een deel van hen gaat Harderwijk aan de slag en een ander deel in Lelystad om het failliete ziekenhuis daar te heropenen.

Banen De curator noemde geen aantallen, maar op vragen van Omroep Flevoland laat St Jansdal weten in Lelystad 350-450 ftes nodig te hebben. Tot het faillissement werkten er ruim 700 fte in de Flevolandse MC-ziekenhuizen en poliklinieken. Een deel kan mogelijk aan de slag bij de Antonius Zorggroep. Die groep is met de curatoren in onderhandeling om de zorg in Noordoostpolder en Urk over te nemen.

De komende periode worden zeker zeventig bedden bijgeplaatst. In de ziekenhuizen in Flevoland en Harderwijk worden honderden mensen aangenomen om de extra zorg aan te kunnen. Naast bedden en personeel moet ook extra apparatuur als MRI-scanners worden geregeld.

St Jansdal zegde het personeel toe dat bij een nieuw contract het aantal dienstjaren wordt overgenomen. Verlofuren gaan niet mee, wel wordt gekeken naar het zogeheten Persoonlijk Levensfase Budget​​ dat iemand heeft opgebouwd.

De curator gaat apart in gesprek met werknemers die via een aparte BV of vennootschap bij de MC IJsselmeerziekenhuizen werkten. Zij zijn na het faillissement op 25 oktober niet ontslagen, maar hun positie is niet helder.