Minister Dekker: Berichten over moordzaak Lelystad verontrustend – AD.nl

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) noemt de berichten over de moord op een 72-jarige man in Lelystad “verontrustend”. Volgens De Telegraaf is een voormalige en een huidige tbs-patiënt opgepakt in verband met de moord.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9960. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.destentor.nl te lezen.

“Ik begrijp heel goed dat dit vragen oproept. Het is belangrijk dat nu eerst goed wordt uitgezocht wat hier precies is gebeurd”, schrijft hij aan de Kamer.

Van Wijngaarden maakt zich zorgen of de veiligheid van de samenleving voldoende in acht wordt genomen. Zeker in het licht van het recente debat over de rechtsgang van Michael P., de moordenaar en verkrachter van Anne Faber, dat volgens het VVD-Kamerlid moest gelden als kantelpunt. Is er voldoende sprake van een veiligheidscultuur binnen de instellingen, of primair van een zorgcultuur? Daar maak ik mij ernstige zorgen om.

De bewindsman kan verder weinig zeggen over de zaak omdat het strafrechtelijke onderzoek in volle gang is. “Ik volg het op de voet en we zoeken tot op de bodem uit wat er is gebeurd. Dat is belangrijk voor de nabestaanden en voor de samenleving”, twitterde Dekker.

Er ligt een forse verbeteropgave, zegt Van Wijngaarden over de forensische zorg in Nederland. Delinquenten die tbs weigeren, omdat ze anders denken een verkapte levenslange straf te krijgen, wil hij aanpakken. “Ik wil dat weigeraars linea recta naar het Pieter Baan Centrum gaan. Indien nodig, moeten tbsers langer in een zwaarder regime blijven, “bij twijfel niet oversteken, moet het devies worden.

De man werd zondag dood aangetroffen in zijn woning. De politie vermoedt dat hij in het weekend van 19 tot 21 april om het leven is gebracht. Twee mannen van 48 en 35 jaar uit Almere zitten vast in verband met betrokkenheid bij de moord. De oudste zou een oud-tbs’er zijn, de tweede zou een tbs’er zijn die met proefverlof was, aldus de krant.