Unieke kans: stemmen in het vernieuwde Lelystad Airport – Hartvannederland.nl

Unieke kans: stemmen in het vernieuwde Lelystad Airport - Hartvannederland.nl
Provincie maakt statement tegen autonome groei Lelystad
De motie van de SP en PvdD roept het college van de provincie ook op om de veroordeling van de autonome groei over te brengen naar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Op 5 juni praat de Tweede Kamer opnieuw over het vliegveld.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil geen autonome groei. Dan zou Lelystad zelfstandig verkeer aantrekken en niet alleen een overloopluchthaven voor Schiphol worden. Minister Cora van Nieuwenhuize wil dat wel, omdat Brussel anders dwarsligt. Volgens de mededingingsregels van de EU mogen maatschappijen niet gedwongen worden te verhuizen van Schiphol naar Lelystad Airport.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9960. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.destentor.nl te lezen.

Eerder op de dag uitte zes gemeenten hun onvrede over de aanpassingen van de minister. Dat ging over het startbesluit, waarin is opgenomen dat vliegtuigen van Wezep kunnen doorstijgen. Dat leidt volgens de gemeenten Elburg, Heerde, Hattem, Kampen, Oldebroek en Zwolle voor extra geluidsoverlast op de Veluwe. 

Provinciale Staten van Gelderland zijn tegen de plannen voor autonome groei van Lelystad Airport. Het college van de provincie moet dat volgens een motie van de Staten ook overbrengen naar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, meldt Omroep Gelderland.

De Tweede Kamer praat op 5 juni opnieuw over het vliegveld. Een meerderheid van de Kamer is nu tegen autonome groei, omdat Lelystad dan niet meer alleen een overloopluchthaven voor Schiphol zou zijn. Minister Cora van Nieuwenhuize ziet zich gedwongen wel voor autonome groei te kiezen, omdat de EU-regels niet toelaten dat maatschappijen gedwongen worden om van Schiphol te verhuizen naar Lelystad Airport.

Van Nieuwenhuizen liet deze week weten dat ze laat onderzoeken hoe aantrekkelijk vliegmaatschappijen Lelystad Airport vinden als alternatief voor Schiphol. Dat moet een beter beeld opleveren van de mogelijke groei van het vliegveld, dat in 2020 open moet gaan.

WhatsApp ons!Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 – 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!