Welvaartswinst door opening Lelystad Airport valt enorm tegen – AD.nl

\Welvaartswinst door opening Lelystad Airport valt enorm tegen\ - AD.nl
Nieuws – Weinig extra banen door Lelystad Airport
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

De uitbreiding van Lelystad Airport levert veel minder extra banen op dan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft laten doorrekenen.

Dat stellen de Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL) na onafhankelijk onderzoek, zo schrijft het AD. De cijfers waarmee het departement werkt, zijn volgens de actiegroepen doorspekt met fouten. Vorig jaar kwam het ministerie met een verkennende maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) voor de luchtvaart. De actiegroepen vertrouwden de cijfers niet en lieten er een second opinion op los.

In een zaaltje in perscentrum Nieuwspoort worden de uitkomsten van het onderzoek gepresenteerd. Experts Walter Manshanden en Leo Bus zijn aanwezig. Zij bekeken de rapporten die eerder in opdracht van het ministerie werden opgesteld waarin werd gekeken naar de opbrengsten en kosten van het vliegveld. 

Uit die second opinion zou blijken dat Lelystad Airport slechts zestig banen oplevert voor mensen die nu werkloos zijn. Alle verdere banen die ontstaan verdringen andere banen, of moeten worden ingevuld door EU-migranten. Uit de second opinion komt volgens de actiegroepen ook naar voren dat het afblazen van de uitbreiding van Lelystad Airport de Nederlandse economie niet schaadt. Verder zijn onder meer fouten gevonden bij het berekenen van de welvaarts-, milieu- en klimaateffecten van de luchtvaart.

De onderzoekers deden dat in opdracht van SATL, Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen, die vraagtekens zetten bij het economisch nut van het vliegveld in de polder. Belangrijkste conclusie is dat er grote fouten in zitten, zegt Kees Baumann namens de actiegroepen. 

WhatsApp ons!Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 – 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!