Brussel akkoord met plan Lelystad Airport, welke hobbels blijven er over? – De Stentor

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9960. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.destentor.nl te lezen.

Het voorstel was voorgelegd aan alle lidstaten. Die zijn unaniem akkoord gegaan, waardoor een van de obstakels voor de opening van de luchthaven is weggenomen.

Een nieuwe regeling, die volgens een uitgelekt conceptbesluit wordt goedgekeurd door Brussel, bevat volgens Van der Heijden voordelen voor kleinere partijen als Corendon. Eerdere plannen over de verdeling van vluchten zouden grote luchtvaartmaatschappijen met dochterbedrijven een oneerlijk concurrentievoordeel geven ten opzichte van kleinere maatschappijen als Corendon. Dat bezwaar lijkt nu weggenomen, zegt Van der Heijden.

De verkeersverdelingsregel maakt het mogelijk om het aantal vakantievluchten vanaf Schiphol te verminderen. Op die manier kan Schiphol het aantal zakelijke vluchten laten groeien en het (inter)continentale netwerk versterken.

Andere problemen zijn er volgens hem nog wel. Na opening is de capaciteit op Lelystad Airport klein, stelt Van der Heijden. Corendon zou volgens hem al zon 20 procent van alle slots op Lelystad moeten krijgen om een hele zomer vluchten uit te kunnen voeren. Hoe die koek verdeeld wordt, is nog ongewis. Tot slot blijft het onduidelijk wanneer Lelystad Airport, dat onder meer kampt met stikstofproblematiek, opengaat.

Niet alle luchtvaartmaatschappijen zijn voorstanders van de maatregel. TUI en easyJet lieten in een eerder stadium al weten op Schiphol te willen blijven. Alleen Transavia zou vluchten willen opgeven zodat moedermaatschappij KLM nieuwe overstapvluchten op die tijden kan inplannen. Corendon twijfelt nog.

LIJNDEN – Aanbieder van vliegvakanties Corendon is voorzichtig positief over het akkoord dat de Europese Commissie heeft gegeven over de verdeling van vluchten tussen Schiphol en Lelystad Airport. Tegelijkertijd blijft topman Steven van der Heijden kritisch over de toekomstplannen van de nog te openen luchthaven. Corendon zal wel proberen ruimte op het Flevolandse vliegveld te bemachtigen.

Volgens de NOS benadrukt de Europese Commissie dat Schiphol geen enkele maatschappij mag dwingen om de luchthaven te verlaten.

EasyJet, dat veel vliegt op Schiphol, vindt de voorgestelde regeling voor de verdeling van vluchten helemaal niets. Volgens de Britse prijsvechter werken de voorwaarden marktverstorend. De huidige, geldende beperkingen maken van Lelystad een onaantrekkelijk alternatief, aldus easyJet.

Voor minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) geldt het besluit als opsteker. De luchthaven zou aanvankelijk in 2020 al de deuren openen, maar dat bleek mede door de besluitvorming van de Europese Commissie niet mogelijk.

Ook de problemen met grote groepen inwoners van Gelderland en Overijssel moeten nog worden opgelost. Zij willen dat het luchtruim opnieuw wordt ingedeeld en dat laagvliegroutes verdwijnen om geluidsoverlast tegen te gaan.

Daarnaast moet Van Nieuwenhuizen nog rekening houden met de stikstofuitspraak van de Raad van State. Het is niet duidelijk wanneer het vliegveld in gebruik wordt genomen.

Stichting Red de Veluwe is niet blij dat de Europese Commissie heeft ingestemd met de regeling. “Het ziet er niet goed uit. Dit is slecht nieuws. Dit willen we niet. Het is verschrikkelijk en heel jammer dat deze hobbel genomen is”, zegt Jaap Kloosterziel van de stichting tegen het NOS Radio 1 Journaal.

De tegenstanders van meer vluchten op Lelystad hebben wel de hoop gevestigd op andere problemen die nog moeten worden opgelost, zoals het stikstofprobleem.

De actiegroepen in Stichting Red de Veluwe verzetten zich tegen de opening van Lelystad Airport en laagvliegroutes boven de Veluwe. Ook Greenpeace, Natuur en Milieu en de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland zijn tegenstanders.

“Dat deze administratieve hobbel is genomen, betekent niet dat Lelystad Airport open kan”, stellen de organisaties. “Het openen van de luchthaven veroorzaakt nog steeds grote klimaat- en natuurschade en zal zorgen voor veel overlast voor omwonenden.”