Gedupeerden die werkten met chroom-6 krijgen vooralsnog geen smartengeld

Gedupeerden die werkten met chroom-6 krijgen vooralsnog geen smartengeld
Nog geen compensatie voor zieke oud-werknemers Defensie
Oud-medewerkers van Defensie die jarenlang tijdens hun werk zijn blootgesteld aan de zeer kankerverwekkende stof chroom-6 krijgen vooralsnog geen smartengeld. Dat heeft de rechtbank in Maastricht vandaag bepaald, die de eisers niet-ontvankelijk verklaarde in de civiele procedure. Volgens de rechtbank moeten de gedupeerden hun zaak tegen de Staat uitvechten via de bestuursrechter, omdat veel van de eisers voormalige ambtenaren zijn.

Advocaat Rob Bedaux, die ongeveer honderd van de oud-werknemers vertegenwoordigt noemt het een ‘teleurstellend vonnis’. ‘Deze mensen zijn vergiftigd, niet ingelicht over de gevaren en hebben geen medisch onderzoek gekregen. Dat is een onrechtmatige daad.’ Bedaux bestrijdt de lezing van de rechtbank dat hij bij de bestuursrechter had moeten zijn. ‘Dit valt onder de civiele rechter.’ Nu de rechtbank Maastricht anders heeft besloten gaat Bedaux zich beraden op een volgende stap. Of in beroep gaan tegen het vonnis van de rechtbank, of het vonnis volgen en alsnog naar de bestuursrechter.De ex-werknemers die advocaat Bedaux verdedigt, zaten tussen 1984-2006 op POM-sites (Prepositioned Organizational Material Sets) in Ter Apel, Coevorden, Vriezenveen, Brunssum en Eygelshoven. Zo’n 2500 man werkten daar aan het onderhoud van NAVO-materieel. Er zaten tanks bij die sterk vervuild waren, doordat ze gestraald werden met grit dat het giftige chroom-6 bevatte. Soms moesten werknemers filters van tanks vervangen die tijdens oorlogen in Irak en Afghanistan chemische stoffen tegenhielden. Vaak was er nauwelijks beschermende kleding voorhanden. Bedaux: ‘Als gevolg van het vrijkomen van chroom-6 zijn 111 oud-werknemers overleden. Duizend anderen werden ernstig ziek.’ Klachten variëren van dagelijkse bloedneuzen tot zware vormen van kanker.

We hopen zo snel mogelijk duidelijkheid te hebben voor alle betrokkenen

Ook gedupeerden zelf hebben vandaag teleurstellend op het vonnis gereageerd. ‘Nu moeten we weer langer wachten op erkenning,’ zegt Fried Terwee (61), die als monteur aan met chroom-6 vervuilde voertuigen sleutelde. ‘Maar we zullen blijven strijden voor gerechtigheid.’Defensie had al een coulanceregeling ingesteld waarbij bijna driehonderd mensen een vergoeding kregen. Maar Bedaux wil ook een vergoeding vanaf 9000 euro voor mensen die buiten deze regeling vallen. ‘Al was het maar omdat iedereen bang is voor wat de toekomst gaat brengen.’Defensie heeft laten weten kennis te hebben genomen van de uitspraak. Het ministerie neemt de signalen van het ziek geworden oud-collega’s die met chroom-6 hebben gewerkt serieus. Ze laten op dit moment onderzoek doen door het RIVM naar de chroom-6 problematiek. In april worden de resultaten verwacht. Woordvoerder Jurriaan Esser van Defensie: ‘Voor de resultaten er zijn, zijn wij terughoudend met een reactie. Maar laat ik voorop stellen dat het natuurlijk vreselijk is dat deze mensen ziek zijn geworden. We hopen zo snel mogelijk duidelijkheid te hebben voor alle betrokkenen.’

De rechtbank in Maastricht heeft de slepende kwestie rondom chroom-6 niet ontvankelijk verklaard. Daarmee stopt het bestuursrechtelijk proces.

De advocaat van de gedupeerden, Rob Bedaux, gaat zich beraden op de volgende stap en ziet twee mogelijkheden: in beroep gaan tegen het vonnis van de rechtbank of het vonnis volgen en alsnog naar de bestuursrechter stappen. Volgens de rechtbank Limburg gaat de bestuursrechter hierover, omdat veel van de eisers voormalige ambtenaren zijn. “De oud-medewerkers zijn erg teleurgesteld in de rechtsgang”, zegt de advocaat.

SmartengeldOud-werknemers van Defensie vinden dat het ministerie smartengeld moet betalen omdat ze jarenlang zijn blootgesteld aan de zeer kankerverwekkende stof. Weliswaar had Defensie al een coulanceregeling ingesteld waarbij bijna driehonderd mensen een vergoeding kregen.

SchadevergoedingMaar Bedaux wil ook een vergoeding vanaf 9000 euro voor mensen die buiten deze regeling vallen. “Deze mensen zijn vergiftigd, ze zijn niet ingelicht over de gevaren en kregen geen medisch onderzoek”, verweet Bedaux het ministerie van Defensie tijdens de zitting van de rechtbank. Een onrechtmatige daad, vindt de advocaat. En dat valt volgens hem onder de civiele rechter. Bedaux bestrijdt de lezing van de rechtbank dat hij bij de bestuursrechter had moeten zijn. Dan gaat het om een schadebesluit, en daar vroegen wij niet om, aldus Bedaux. “Het ging om het niet informeren van de mensen en het niet treffen van maatregelen.”

Chroom-6 Volgens advocaat Bedaux, die ongeveer honderd slachtoffers van blootstelling aan chroom-6 vertegenwoordigt, zijn 111 oud-werknemers van Defensie overleden als direct gevolg van het werken met chroom-6. Zij werkten in vijf zogeheten POMS-sites. Duizend anderen werden ernstig ziek.

Rapport RIVMHet Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu ( RIVM) zal nog met een rapport komen, maar dat is al een paar keer uitgesteld.


Maastricht at Twitter: