Deel stadsmuur Maastricht ingestort, geen gewonden – NRC

Deel stadsmuur Maastricht ingestort, geen gewonden - NRC
Deel van historische stadsmuur Maastricht ingestort, omgeving afgezet
Erfgoed Een stuk van de stadsmuur in Maastricht is ingestort. Er vielen geen gewonden en de oorzaak is onbekend. Het redden van deze unieke stadsmuur voor de sloop was ooit het begin van het Nederlandse monumentenbeleid.

Paul van der Steen 24 maart 2019 om 10:37 De stadsmuur van Maastricht is zaterdagavond voor een deel ingestort. Foto Chris Keulen Alsof bij een beleg van Maastricht aanvallers succesvol een bres in de stadsmuur hebben weten te slaan, zo oogt het bastion De Vijf Koppen na het instorten van een deel van de omwalling. Maar dit keer is niet de schuld van Luikenaren, Fransen, Staatse troepen, Spanjaarden, Oostenrijkers of andere vijanden die de vesting willen innemen. Hoe een stuk muur bij bastion De Vijf Koppen zaterdagavond wel heeft kunnen instorten, is onduidelijk.

maastrichtstadsmuurUpdated 58 min geledenVandaag, 07:18 in BINNENLANDPOPULAIRE VIDEO'S23 mrt.Luxe cruisevaart verandert in nachtmerrie23 mrt.Brute mishandeling bejaarde vrouw gefilmd22 mrt.Angstaanjagend: Losgebroken beer grijpt boswachter22 mrt.Kim, wat heb je met je fotograaf gedaan?Gerelateerde artikelen11:33BinnenlandDrugsafval gevonden bij sloot in Oud-Vossemeer23 mrt.BinnenlandFans keren zich tegen politie Veenendaal, meerdere aanhoudingen23 mrt.BuitenlandBrute mishandeling bejaarde vrouw gefilmd23 mrt.BinnenlandKogelgaten in horecapand Hoogvliet23 mrt.BinnenlandGökmen T. kwam maandagochtend uit woning Oudenoord23 mrt.BinnenlandVerkeersruzie escaleert, man dreigt met honkbalknuppelDagelijks tijdens de lunch het laatste nieuws in je inbox?AanmeldenOngeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

Er vielen geen gewonden bij het instorten van de stadsmuur. Had de instorting overdag plaatsgevonden, dan had dit wel het geval kunnen zijn. Maastrichtenaren en veel toeristen wandelen graag over de omwalling. De Vijf Koppen is een minstens vijf eeuwen oud ronddeel aan de zuidkant van de stad, dat tegen een stads- en villapark aanligt.

Aan de eeuwenoude vestingmuur zijn vorig jaar werkzaamheden uitgevoerd. Zo is er achterstallig en regulier onderhoud geweest aan de twee rondelen De Vijf Koppen en Haet ende Nijt en aan de Poort Waerachtig van de stadsmuur. De werkzaamheden waren rond oktober 2018 klaar.

Een stuk muur dat dichtbij het ingestorte deel ligt, staat nu bol – mogelijk een aanwijzing dat ook dit gedeelte van de stadsmuur minder stabiel is geworden. Verantwoordelijk wethouder Gert-Jan Krabbendam (GroenLinks, Monumenten) was vanochtend niet voor commentaar bereikbaar.

Naast het ingestorte deel staat een stuk stadswal bol, zei de woordvoerder. Een constructeur en de dienst Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente Maastricht bekijken wat ze daarmee moeten. Niet uitgesloten kan worden dat de eeuwenoude muur nog verder instort.

Het nu ingestorte gedeelte is vorig jaar nog gerestaureerd. Het ging toen om achterstallig en regulier onderhoud. Er werden onder meer slechte mergelstenen en aangetast voegwerk vervangen. Ook bomen op de wal werden gekapt. Ze drukten met hun wortels de muur weg.

Hoe het enkele meters hoge stuk muur, over een breedte van zes meter, kon instorten is niet duidelijk. Er liepen net twee mensen langs toen het gebeurde, maar zij bleven ongedeerd.

Bij het laatste grote incident met de Maastrichtse vestingwerken in 2000 viel een dode. Een zeventienjarige jongen uit die plaats had zich toegang verschaft tot een niet toegankelijk deel van de dertiende-eeuwse Helpoort en wilde een luik openzetten om van het uitzicht te genieten. Dat viel echter naar beneden, bovenop een toevallig passerende Spaanse studente van 22 jaar, die met haar ouders een bezoek bracht aan de stad. Zij overleed ter plaatse.

Het ingestorte ronddeel heeft een lange en roemrijke geschiedenis. Het stuk muur had na de bouw in de 16de eeuw lang geen naam en daarna een andere naam dan de huidige. Het later in zwang gekomen De Vijf Koppen verwijst naar het Verraad van Maastricht, een mislukte poging in 1638 om Maastricht aan de Spanjaarden uit te leveren. De vijf belangrijkste verdachten werden onthoofd en hun koppen werden op de stadsmuur tentoongesteld met hun gezichten naar het ommeland van Maastricht en mogelijke vijanden gericht.

MAASTRICHT – In Maastricht is zaterdagavond een stuk stadsmuur langs de Sint Pieterskade ingestort. De stenen vielen in een vijver, aldus de politie.

De Maastrichtse stadsmuur speelde een belangrijke rol in de bewustwording van de waarde van monumenten in Nederland. De in Leiden opgeleide jurist Victor de Stuers (1843-1916) ageerde in 1868 in een artikel met de titel Wandalismus (vernielzucht) in De Nederlandsche Spectator tegen de grootscheepse sloop van omwallingen en poorten in tal van steden en met name in Maastricht, waar hij geboren en getogen was. Hij vond destijds niet veel gehoor. De liberale minister Pieter van Bosse zei ,,dat oudheden geen regt van bestaan hebben als zij het tegenwoordig geslacht hinderen.

Niemand is gewond geraakt. De hulpdiensten hebben de omgeving afgezet. De stevigheid van de rest van de muur wordt onderzocht door een constructeur van de gemeente.

Na publicatie van een uitgebreider artikel in De Gids met de titel Holland op zijn smalst kreeg hij wel meer bijval. Van 1875 tot 1901 wist De Stuers zelf een stempel op het beleid te drukken. Als chef kunsten op het ministerie van Binnenlandse Zaken speelde hij een belangrijke rol bij het behoud en de restauratie van tal van belangrijke monumenten in Nederland. In Maastricht bleef een aantal kilometers omwalling aan de zuidkant van het centrum behouden.

Het gebeurde bij het stadspark langs de Sint Pieterskade. De muur is enkele meters hoog. Wat de instorting heeft veroorzaakt, is niet bekend.

Leeslijst Artikel delen Mail de redactie viewBox=”0 0 13 15″ style=”enable-background:new 0 0 13 15;” > Onderwerpen Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt. U kunt ons ook anoniem een tip geven.

In Maastricht is een stuk van de stadsmuur ingestort. De stenen zijn in een naastgelegen vijver gevallen.

Het zou gaan om een enkele meters hoog stuk muur, over een breedte van 6 meter. Hoe het stuk precies heeft kunnen instorten, is nog niet duidelijk.

De brandweer heeft met warmtemeters gezocht naar slachtoffers onder het puin, maar volgens een woordvoerder zijn er geen gewonden aangetroffen.

Naast het ingestorte deel van de muur staat een stuk stadswal bol. Een constructeur en de dienst Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente Maastricht bekijken wat ze daarmee moeten.

Het kan nog niet worden uitgesloten dat de muur nog verder instort. De omgeving van het gat in de muur is afgezet, omdat de muur mogelijk instabiel zou zijn.