Video: Ingestorte stadsmuur Maastricht stond al onder toezic… (Maastricht) – De Limburger

Video: Ingestorte stadsmuur Maastricht stond al onder toezic... (Maastricht) - De Limburger
Maastricht wil ingestorte historische stadsmuur snel opbouwen
Enkele maanden geleden is al vastgesteld dat er op die plek een uitbolling zat, vermoedelijk veroorzaakt omdat er water in het vestingwerk was gelopen.

Er is toen meetapparatuur geplaatst om dat deel van de stadsmuur te monitoren, aldus gemeentelijk woordvoerster Carla Wetzels. Ook zijn er afwateringsmaatregelen genomen boven op de muur, waar een smal betegeld voetpad loopt. ,,Daarbij is gewerkt aan die bestrating boven op de muur, aldus de woordvoerster. De meetapparatuur zou de rest van het jaar blijven staan. Op basis van de bevindingen zou dan een plan van aanpak worden gemaakt.

Vijf eeuwen oud Ingestorte stadsmuur Maastricht zou worden gerestaureerd

De zwakke plek in de vestingwerken werd vorig jaar ontdekt tijdens consolideringswerkzaamheden die de gemeente liet uitvoeren, samen met de RCE (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed). Die restauratie werd eind 2018 afgerond. Verantwoordelijk wethouder Gert-Jan Krabbendam (Monumenten): ,,In goed overleg met de RCE is toen geconstateerd dat er geen onveilige situatie was. Maar ik ben héél blij dat er geen mensen ter plekke waren toen de zaak instortte.

Maastricht wil de naar schatting vijf eeuwen oude muur, waarvan een zes meter lang gedeelte gisteravond met veel geraas instortte, snel weer opbouwen. Deze week wordt hiertoe een plan de campagne gemaakt.

Het betreffende vestingwerk is eigendom van de gemeente en tevens rijksmonument. Het stuk muur tussen de rondelen Haat en Nijd en Vijf Koppen dateert uit 1516 en bestaat uit mergelblokken, bekleed met hardsteen. Die hardstenen mantel is zaterdagavond over een breedte van zon zes meter naar beneden gestort en in de aangrenzende vijver beland.

Ondanks afzetlinten liepen er vandaag mensen over de wal tot aan het gapende gat in de muur, aldus de wethouder. Hij waarschuwt mensen dit toch echt niet te doen.

De Maastrichtse burgemeester Penn nam zondagmiddag een kijkje ter plaatse. ,,Ik werd rond middernacht gebeld. Ik ben allereerst blij dat er geen gewonden zijn. Mijn tweede reactie was: heel erg jammer wat er met onze stad gebeurt. Een beetje droevig dit. Nu moeten we de oorzaak onderzoeken én kijken of er verder nog kwetsbare plekken in de muur zitten.

Verantwoordelijk wethouder Gert-Jan Krabbendam (GroenLinks) weet nog niet wat precies de oorzaak van het instorten is. Mogelijk komt het door afwatering.

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

Veel mensen bezochten de muur. “Dit is inmiddels een echt Instagram-plekje geworden, zei Krabbendam.

Verantwoordelijk wethouder Gert-Jan Krabbendam (GroenLinks) weet nog niet wat precies de oorzaak van het instorten is. Mogelijk komt het door afwatering, zei hij zondagmiddag.

Dit stuk muur stond op de nominatie om gerestaureerd te worden. “Er stonden zelfs al steigers vorig jaar, maar toen constateerden we dat de muur uitbolde. We wilden eerst weten hoe dan kon.” Dit najaar zou de stadswal alsnog gerenoveerd worden. “Helaas heeft de muur ons ingehaald”, zei Krabbendam.

Ondanks afzetlinten liepen er zondag mensen over de wal tot aan het gapende gat in de muur, aldus de wethouder. Hij waarschuwt mensen dit toch echt niet te doen.

Veel mensen bezochten de muur zondag. “Dit is inmiddels een echt Instagram-plekje geworden”, zei Krabbendam.

Staat Lodewijk XIV weer voor de poorten van #Maastricht ? Het lijkt wel of een Franse kanonskogel een bres heeft geslagen in de Maastrichtse stadsmuur. Het beleg van Maastricht was toch in juni 1673.