Wint Maastricht slag om Songfestival? De Randstad zit toch al vol – De Limburger

Wint Maastricht slag om Songfestival? \De Randstad zit toch al vol\ - De Limburger
Meerdere Nederlandse steden geïnteresseerd in organisatie Songfestival
Promotiestunt? Echt niet! De burgemeester van Maastricht en de directeur van het MECC gaan serieus aan de slag om het Eurovisie Songfestival in 2020 naar Maastricht te halen.

Promotiestunt? Echt niet! De burgemeester van Maastricht en de directeur van het MECC gaan serieus aan de slag om het Eurovisie Songfestival in 2020 naar Maastricht te halen.

Niks flauwekul, directeur Rob van de Wiel van het MECC is deze zondag, luttele uren na de zege van Duncan Laurence, bloedserieus. En dat is hij al weken, sinds het Maastrichts Expositie en Congres Centrum op de trom sloeg dat het dolgraag de 65ste editie van het Songfestival wil huisvesten. Onze enige hobbel, winnen, is nu genomen. Ik ga dit niet aankondigen om daarna een modderfiguur te slaan. Natuurlijk ontstond dit idee in een brainstorm, maar we zijn er echt van overtuigd dat we een unieke …

Eurovisie Songfestival: een duur feestje om Nederland mee op de kaart te zetten

Zo zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema eerder al dat het Songfestival welkom is in de hoofdstad. Maar ook onder meer Maastricht, Den Haag en Rotterdam zijn geïnteresseerd.

Ook Rotterdam ziet de organisatie van het evenement wel zitten. Volgens een woordvoerster van cultuurwethouder Said Kasmi is de Maasstad een “goede kandidaat om een groot internationaal evenement te organiseren”. Ahoy heeft zich al aangeboden als mogelijke locatie, zei de directeur eerder tegen RTV Rijnmond.

“Het spreekt voor zich dat Maastricht als meest Europese stad van Nederland zich kandidaat stelt voor dit festival”, reageerde de Maastrichtse burgemeester Annemarie Penn-te Strake. “Het MECC heeft in het verleden bewezen een uitstekende organisator te zijn van grote internationale evenementen.”

Wie weet organiseert Eindhoven volgend jaar het Eurovisie songfestival! – indebuurt Eindhoven

Daarnaast is Maastricht met België en Duitsland om de hoek volgens haar “dé stad om namens Nederland in 2020 artiesten en fans van over heel de wereld met trots te ontvangen”.

Overigens is de AVROTROS nu eerst aan zet als verantwoordelijke omroep. Steden moeten zich officieel kandidaat stellen en onder meer een bidboek indienen. Daarna beslissen de European Broadcasting Union (EBU) en AVROTROS wat de beste opties zijn.

Ook Rotterdam ziet de organisatie van het evenement wel zitten. Volgens een woordvoerder van wethouder Said Kasmi (Cultuur) is de Maasstad een “goede kandidaat om een groot internationaal evenement te organiseren”. Rotterdam Ahoy heeft zich al opgeworpen als mogelijke locatie, zei de directeur van de evenementenhal eerder tegen RTV Rijnmond.

Maastricht & Rotterdam"Het spreekt voor zich dat Maastricht als meest Europese stad van Nederland zich kandidaat stelt voor dit festival", reageerde burgemeester Annemarie Penn-te Strake. "Het MECC heeft in het verleden bewezen een uitstekende organisator te zijn van grote internationale evenementen." Bovendien is Maastricht met België en Duitsland om de hoek volgens haar "dé stad om namens Nederland in 2020 artiesten en fans van over heel de wereld met trots te ontvangen".

In Den Haag opperde Hart voor Den Haag/Groep de Mos, de grootste partij in de hofstad, afgelopen week al dat Den Haag zich moet aanmelden voor het festival. Ook lieten de IJsselhallen in Zwolle en GelreDome in Arnhem aan diverse media weten er oren naar te hebben om het Songfestival onderdak te bieden.

Overigens is de AVROTROS nu eerst aan zet als verantwoordelijke omroep. Het Songfestival zal samen met de NPO en de NOS georganiseerd worden.

Tilburger wil het naar Rotterdam halen?Een Tilburger die het songfestival juist graag in Rotterdam wil hebben volgend jaar is Gert-Jan van den Nieuwenhoff. De nieuwe voorzitter van ijshockeyclub Tilburg Trappers is topman van evenementenhal Ahoy in Rotterdam en hoopt dat het songfestival naar Ahoy komt. "Dan gaan er heel veel bussen vanuit Tilburg naar Rotterdam rijden."

Steden moeten zich officieel kandidaat stellen en onder meer een bidboek indienen. Daarna bepalen de European Broadcasting Union (EBU) en AVROTROS wat de beste optie is.

Volgens Jos Vranken, algemeen directeur van NBTC Holland Marketing, trekt het liedjesfestijn komend jaar tienduizenden bezoekers.

Nederlandse zomer: droger, zonniger en warmer

“In gastlanden die ons voor waren, is gebleken dat het Songfestival een enorm effect heeft op het bezoek en imago van een land”, zo zegt hij. “Op die manier laat Nederland wereldwijd zien dat we meer te bieden hebben dan de traditionele iconen en plekken”, zegt hij.