Staten vrijwel eensgezind over binnenhalen Songfestival (Maastricht) – De Limburger

Staten vrijwel eensgezind over binnenhalen Songfestival (Maastricht) - De Limburger
Groningen hoeft het Songfestival niet
Met ambtelijke ondersteuning en misschien ook wel een riante cheque moet de provincie het MECC en de gemeente helpen het Eurovisie Songfestival naar Maastricht te krijgen.

Met ambtelijke ondersteuning en misschien ook wel een riante cheque moet de provincie het MECC en de gemeente helpen het Eurovisie Songfestival naar Maastricht te krijgen.

Met ambtelijke ondersteuning en misschien ook wel een riante cheque moet de provincie het MECC en de gemeente helpen het Eurovisie Songfestival naar Maastricht te krijgen.

Dat vinden bijna alle partijen in Provinciale Staten. Daags na de overwinning van Duncan Laurence riepen ze het provinciebestuur al op om alles in het werk te stellen het Songfestival naar Maastricht te halen. Met 200 miljoen kijkers een promotionele buitenkans, vinden ze.

De provincie moet, als het aan de Staten ligt, het MECC en de gemeente Maastricht ondersteunen, licht Mariska Werrij toe, fractievoorzitter van het CDA. Zij zijn nu als eerste aan zet. De provincie kan een goede lobbypartner zijn bij het wegzetten van Limburg als meest geschikte plek. Samen kunnen we hier echt iets moois van maken. Of de partijen ook bereid zijn om mee te betalen aan de happening kan Werrij nu nog niet zeggen. Eerst gaan we bekijken hoe de plannen er precies uit komen te zien. Maar met alleen mooie woorden kom je er natuurlijk niet. Ik zou het me goed kunnen voorstellen.

In hun oproep noemen de tien partijen Maastricht de meest logische plek voor het evenement. Waar kan dit Europese topevenement nou beter georganiseerd worden dan in onze provinciehoofdstad: de meest Europese stad van ons land, hart van Europa en tekenplek van het Verdrag van Maastricht?, schrijven ze.

De SP is de enige partij die de oproep niet ondertekend heeft. Fractievoorzitter Marc van Caldenberg laat per sms weten dat zijn partij de lobby alleen onder voorwaarden wil steunen. Het festival moet toegankelijk en betaalbaar zijn voor iedereen en politici moeten gewoon zelf hun eigen toegangskaartje betalen. De SPer zat zelf zaterdagavond aan de tv gekluisterd, zegt hij. Alleen viert nu opportunisme hoogtij, vindt Van Caldenberg. Vlak na de uitslag zag je openlijke sollicitaties om een graantje te kunnen meepikken van het succes van een ander. Presentatoren, congrescentra en politici. Van Zwolle en Amsterdam tot Maastricht. Over een paar dagen staan we weer met beide benen op de grond en maakt de euforie plaats voor het realisme dat het organiseren van het songfestival een enorme klus is waar veel tijd en geld in geïnvesteerd moet worden, voorspelt hij.

Volgens cultuurgedeputeerde Ger Koopmans lopen er inmiddels oriënterende gesprekken tussen de directies van de provincie, de gemeente en het MECC. Maar welke stappen nu precies gezet gaan worden en wie welke rol op zich neemt, is nog niet duidelijk.

Met ambtelijke ondersteuning en misschien ook wel een riante cheque moet de provincie het MECC en de gemeente helpen het Eurovisie Songfestival naar Maastricht te krijgen.

Leeuwarden heeft al laten weten het Songfestival graag te organiseren. Onder meer Amsterdam, Den Haag en Maastricht zien het festival ook wel zitten. Groningen zal daarentegen geen poging doen om het Songfestival binnen te halen.

Het gemeentebestuur is nog niet in spoedberaad bij elkaar gekomen om de kandidaatstelling te bespreken. De fracties van de coalitiepartijen gaan in elk geval geen aanstalten maken om een bidboek in te dienen. Ze geven het geld liever uit aan andere zaken.

GroenLinks, de grootste partij in Groningen, heeft de kandidaatstelling wel besproken binnen de fractie. Een aantal weken geleden kwam het al ter sprake.

Als Groningen er financieel beter voor had gestaan was het een ander verhaal geweest, zegt Mirjam Wijnja. We hebben nu zoveel andere vraagstukken waardoor het raar zou zijn als het Songfestival prioriteit zou krijgen.

De afgelopen jaren waren de winnende landen tussen de 15 en 30 miljoen euro kwijt voor de organisatie.

Een bedrag dat bij elkaar wordt gebracht door onder meer de tv-omroep die het Songfestival organiseert, maar ook door de stad waar het evenement wordt gehouden.

Ik heb geen goed beeld van de omvang van het evenement, maar ik denk dat we te krap zittenBerndt Benjamins – D66

PvdA-voorman Jullian Bushoff vindt de verwachte miljoenenrekening te gortig. Ik had er overigens nog niet bij stilgestaan om het hier te organiseren, laat Bushoff weten. Het is natuurlijk erg leuk om het hier te organiseren, maar het zit er gewoon niet in. We kunnen er simpelweg geen miljoenen voor uittrekken.

Ook D66 zal geen ruimte zoeken in de begroting voor het Songfestival. Fractieleider Berndt Benjamins vraagt zich bovendien af of Groningen de organisatie wel aankan.

Ik denk dat we de hotelcapaciteit niet hebben. Nou heb ik eerlijk gezegd geen goed beeld van de omvang van het evenement, maar ik denk dat we qua ruimte in Groningen te krap zitten. Ook vrees ik dat Martiniplaza niet groot genoeg is. Daarnaast is er ook geen ruimte in de begroting voor het binnenhalen van het Songfestival, meent Benjamins.

Financieel draagvlak is er dus niet bij de gemeente Groningen. Hoe zit dat dan bij de provincie Groningen? Beoogd gedeputeerde Mirjam Wulfse (VVD) is de aangewezen persoon om het festival binnen te halen, gezien haar toekomstige portefeuille cultuur.

Wulfse moet vooral erg hard lachen als haar de vraag wordt voorgelegd. De begroting moet nog gemaakt worden, maar misschien heeft gedeputeerde Staghouwer nog een gaatje voor een paar miljoen?

Huidig gedeputeerde Henk Staghouwer (ChristenUnie) moet ook hard lachen als de kandidaatstellingsvraag wordt voorgelegd. Hij vraagt zich zelfs hardop en lachend af of de vraag een serieuze vraag is.

Het is natuurlijk een prachtige kans voor Nederland, vooral economisch, zegt Staghouwer als hij is uitgelachen.

Maar ik kan hiervoor niet zomaar een paar miljoen op het tapijt vegen. We willen graag ondersteunen waar kan, maar daar blijft het bij. Die miljoenen hebben we niet op de plank liggen.

– Succes Duncan Laurence straalt af op Janneke Jager: Straks een duet?- Eurovisiesongfestival volgend jaar op Schiermonnikoog?