Video: Manifestatie van Koerden in Maastricht verloopt rusti… (Maastricht) – De Limburger

Video: Manifestatie van Koerden in Maastricht verloopt rusti... (Maastricht) - De Limburger
Duizenden Koerden betogen in Maastricht voor vrijlating PKK-leider
De muziek schalt over de wijde omgeving, maar verder verloopt de grote manifestatie van Koerden bij de Geusselt in Maastricht tot dusverre rustig.

De muziek schalt over de wijde omgeving, maar verder verloopt de grote manifestatie van Koerden bij de Geusselt in Maastricht tot dusverre rustig.

In het park achter het stadion hebben zich deze zaterdagmiddag duizenden mensen verzameld. De grote weide langs de snelweg A2 staat helemaal vol.

Even voor drie uur schatte de organisatie zelf het aantal toegestroomde Koerden op minstens tien-, maar misschien wel twintigduizend. De politie waagde zich desgevraagd niet aan een schatting. Ze is zichtbaar en onzichtbaar op het terrein aanwezig. Op meerdere punten staan busjes geparkeerd. Er hebben zich nog geen incidenten voorgedaan. De politie had …

Zo’n tienduizend Koerden woonden de demonstratie in Maastricht bij. Ze betoogden ook tegen een recente maatregel van de Turkse regering om drie burgemeesters van een pro-Koerdische partij af te zetten.

Lisa Dupuy 21 september 2019 om 16:01 Deelnemers aan een Koerdische demonstratie in Maastricht. Foto Marcel van Hoorn/ANP Duizenden Koerden hebben zaterdag in Maastricht gedemonstreerd voor de vrijlating van Abdullah Öcalan, de leider van de Koerdische groepering PKK die al sinds 1999 vastzit in Turkije. De betoging werd georganiseerd door een koepelorganisatie voor Koerden in West-Europa.

De Koerden demonstreerden ook tegen de maatregel van de Turkse regering, in augustus, om drie burgemeesters in Koerdische steden uit hun functie te zetten. De burgemeesters zijn alle drie lid van de grote oppositiepartij HDP. Volgens de regering heeft die partij banden met de terroristische organisatie PKK.

Volgens de regionale omroep L1 kwamen er ongeveer tienduizend mensen op de demonstratie af, onder wie veel Koerden uit Duitsland, en verliep de betoging rustig. De betogers luisterden onder meer naar een toespraak van een prominent lid van de HDP.

De PKK (de Koerdische Arbeiderspartij) voert een gewapende strijd tegen het Turkse leger in het zuidoosten van het land, waar veel Koerden wonen. De organisatie wil daar meer autonomie en politieke rechten voor de bevolkingsgroep. De PKK staat op de terreurlijst van Turkije en Europese landen.

Öcalan werd in 1999 tot de doodstraf veroordeeld voor het oprichten van de organisatie, maar die straf werd later omgezet naar levenslang. In mei dit jaar mocht Öcalan in gevangenschap met advocaten spreken, voor het eerst sinds 2011. Die ontmoeting vond plaats kortvoor de herkansing van de burgemeestersverkiezingen in Istanbul en werd door sommigen in Turkije gezien als een poging van president Erdogan om meer Koerdische stemmen binnen te halen.

Leeslijst Artikel delen Mail de redactie viewBox=”0 0 13 15″ style=”enable-background:new 0 0 13 15;” > Onderwerpen Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt. U kunt ons ook anoniem een tip geven.