Nieuwegeinse 21 jaar zwaargewond bij aanslag in tram – De Digitale Stad Nieuwegein

Nieuwegeinse 21 jaar zwaargewond bij aanslag in tram - De Digitale Stad Nieuwegein
Geen relatie tussen hoofdverdachte en slachtoffers aanslag Utrecht
Het Openbaar Ministerie heeft vandaag laten weten dat bij het schietincident van maandag 18 maart jl. ook een Nieuwegeinse vrouw van 21 jaar zwaar gewond is geraakt. Naast de vrouw uit Nieuwegein zijn ook een man van 74 jaar uit De Meern en een vrouw 20 jaar uit Utrecht zwaar gewond opgenomen in het ziekenhuis. Bij het incident zijn drie personen omgekomen. Het gaat om een 19-jarige vrouw uit Vianen en twee mannen van 49 en 28 jaar uit Utrecht. In de hectiek na het schieten raakten eveneens, voor zover bekend, vier mensen lichtgewond doordat zij bijvoorbeeld kwamen te vallen.

Uit het onderzoek naar het schietincident in de tram van Nieuwegein naar Utrecht is tot nu toe geen enkele relatie naar voren gekomen tussen de hoofdverdachte en de slachtoffers. Het OM houdt ernstig rekening met een terroristisch motief. “Onder meer een in de vluchtauto gevonden briefje en de aard van het feit geven hier aanleiding toe. Andere motieven worden niet uitgesloten, deze worden ook onderzocht” aldus het OM.

De 37-jarige Gökemen Tanis uit Utrecht is de hoofdverdachte in de zaak. Hij kon worden aangehouden in een woning aan de Oudenoord. Tijdens zijn aanhouding werd een vuurwapen aangetroffen. Naast Gökemen Tanis zijn ook twee andere personen aangehouden. Zij zijn broers (23 en 27 jaar) van de hoofdverdachte.

Via verschillende media kwam al wel naar buiten dat het 19-jarige slachtoffer werkte bij een cafetaria in Vianen. De zaak is dinsdag gesloten in verband met de gebeurtenissen. De 49-jarige man was voetbaltrainer bij de Utrechtse club Desto. De club meldt op de website verslagen en verbijsterd te zijn door zijn overlijden. Hij voetbalde en tenniste er en trainde daar ook zijn beide zoons en dochter.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een 20-jarige vrouw uit Utrecht, een 74-jarige man uit De Meern en een 21-jarige vrouw uit Nieuwegein raakten zwaargewond. Volgens het Openbaar Ministerie raakten vier mensen lichtgewond in de hectiek die tijdens de schietpartij ontstond, bijvoorbeeld omdat ze vielen. Het OM maakte geen namen bekend van de slachtoffers.

Niets op deze site mag op welke manier dan ook gekopieerd, gebruikt of op andere wijze gereproduceerd worden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van Publics Eye Nederland ®

Dinsdag om 13.00 uur opent de gemeente een online condoleanceregister op de website. In het Stadskantoor en het wijkservicecentrum komt een condoleanceboek te liggen. Op deze manier kunnen mensen hun medeleven betuigen met de slachtoffers en nabestaanden van de schietpartij

De drie dodelijke slachtoffers waren een negentienjarige vrouw uit Vianen en twee mannen (28 jaar en 49 jaar) uit Utrecht. De negentienjarige vrouw was werkzaam bij een snackbar en de 49-jarige man was een vader van twee leerlingen van het Christelijk Gymnasium Utrecht (CGU) en jeugdtrainer bij een amateurclub.

Uit respect voor de de nabestaanden doet de gemeente Utrecht geen mededelingen over de identiteit van de slachtoffers, zo meldt de gemeente op de website. Er is overleg met de betrokkenen over óf en in welke vorm er een herdenking moet plaatsvinden.

“Daarnaast raakten drie mensen zwaargewond (een 20-jarige vrouw uit Utrecht, een 74-jarige man uit De Meern en een 21-jarige vrouw uit Nieuwegein). In de hectiek die direct na het schieten ontstond, raakten eveneens, voor zover bekend, vier mensen lichtgewond doordat zij bijvoorbeeld kwamen te vallen”, aldus het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag.

UTRECHT – De drie dodelijke slachtoffers zijn een 19-jarige vrouw uit Vianen en twee mannen van 28 en 49 jaar oud uit Utrecht.

Naast T. zijn nog twee mannen uit Utrecht opgepakt. Zij zijn 23 en 27 jaar oud. Hun mogelijke betrokkenheid wordt nog onderzocht. Hun advocaat laat na berichtgeving van het AD aan NU.nl weten dat de twee Utrechters broers van elkaar zijn. Ze zijn geen familie van de hoofdverdachte.

Een reclamebord met de tekst Utrecht stay strong op het 24 Oktoberplein, de dag na het schietincident.

“Tot dusver wordt er ernstig rekening gehouden met een terroristisch motief. Onder meer een in de vluchtauto gevonden briefje en de aard van het feit geven hier aanleiding toe. Andere motieven worden niet uitgesloten, deze worden ook onderzocht”, aldus het OM.

Een reclamebord met de tekst Utrecht stay strong op het 24 Oktoberplein, de dag na het schietincident.

T. wordt ervan verdacht op maandag om 10.45 uur het vuur te hebben geopend in een tram die op dat moment op het 24 Oktoberplein reed. Op deze locatie zijn dinsdag bloemen neergelegd, onder anderen door de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen.

Dinsdag maakte de rechtbank Midden-Nederland de strafrechtelijke geschiedenis van T. bekend. Daaruit blijkt dat de man een uitgebreid crimineel verleden heeft.

Zoals maandag al bekend werd, stond T. eerder deze maand nog voor de rechter op verdenking van het verkrachten van een vrouw in juli 2017. Op 1 maart van dit jaar is de voorlopige hechtenis van T. geschorst. Eerder weigerde hij mee te werken aan onderzoek naar zijn psyche.

Op een zitting van het gerechtshof op 27 februari 2019 verklaarde T. echter nadrukkelijk te zullen meewerken aan een persoonlijkheidsonderzoek en een rapportage van de reclassering. Het gerechtshof besloot daarop, ook conform de standpunten van de verdediging en het OM, dat T. onder voorwaarden vrijkwam.

De inhoudelijke behandeling van de zaak die draait om de verkrachting vindt op 15 juli plaats bij de rechtbank Midden-Nederland.

Ook is T. op 4 maart nog veroordeeld tot een celstraf van twee weken (waarvan een week voorwaardelijk) voor een winkeldiefstal van 15 oktober 2018. Een dag later kreeg hij van de politierechter vier maanden celstraf opgelegd voor een inbraak op 13 september 2018.

Volgens de rechtbank werd de man ook in 2014 vervolgd voor illegaal wapenbezit en een poging tot diefstal. Hij kreeg toen 150 dagen cel opgelegd, waarvan 49 dagen voorwaardelijk.

Premier Mark Rutte zei maandag dat de schietpartij “alle kenmerken van een aanslag” heeft. De verkiezingscampagne werd tijdelijk stilgelegd, maar is dinsdag op ingetogen wijze hervat.

Rutte brengt samen met justitieminister Ferd Grapperhaus dinsdag een bezoek aan Utrecht. Volgens de premier is het de bedoeling dat Grapperhaus en hij daar vertrouwelijk met betrokkenen gaan praten, “zonder media”.