Zware celstraf voor mannen die inwoner Nieuwegein met 8 kogels doodschoten – RTL Nieuws

Zware celstraf voor mannen die inwoner Nieuwegein met 8 kogels doodschoten - RTL Nieuws
20 en 21 jaar voor liquidatie Adjai Badloe uit Nieuwegein
De rechtbank in Arnhem heeft de twee mannen die verantwoordelijk zijn voor de liquidatie van de 43-jarige Timon Badloe, twee jaar geleden in Nieuwegein, zware straffen opgelegd.

De 43-jarige Adjai Badloe, vaak Timon genoemd, werd op 28 november 2017 s morgens in zijn auto voor zijn huis aan de Apollolaan in Nieuwegein met acht kogels doodgeschoten.

De verdachten staken in Vleuten de vluchtauto in brand. De politie pakte hen na een roekeloze vlucht met een tweede auto via de A2 bij het AMC in Amsterdam. Daarbij ramde D. andere autos, onder meer die van een zwangere automobiliste.

De Amsterdammer Reza J. (25) die heeft geschoten kreeg 20 jaar cel. De Amstelvener Denzel D. (25) die reed, kreeg 21 jaar cel opgelegd. De straf van D. is hoger, omdat hij een langer strafblad heeft en ook 5 kilo hasj bezat.

Badloe is in de ochtend van 28 november 2017 aan de Apolloburg in Nieuwegein geliquideerd. Nadat hij meerdere schoten loste, rende de schutter weg en stapte – als bijrijder – in een vluchtauto. Dit voertuig werd 20 minuten later uitgebrand aangetroffen op een parkeerplaats in Utrecht. Getuigen zagen toevallig dat een man de auto in brand stak en direct daarna in een andere auto stapte. Na een lange en wilde achtervolging – waaronder met behulp van een politiehelikopter – reed de politie deze (tweede) vluchtauto klem in Amsterdam en hield de inzittenden aan.

Beide mannen ontkenden dat ze de liquidatie hebben gepleegd. J. zweeg terwijl D. zei dat hij dacht dat hij alleen chauffeur zou zijn voor een ripdeal. De rechtbank vindt dat er genoeg bewijs is voor een moordplan en vindt hen daarvoor beiden even verantwoordelijk. Zo werd op kleding en handschoenen van de mannen kruitsporen en glas van de auto van Badloe aangetroffen en hun DNA.

In het huis van D. vond de politie ook bijna 5 kilo hasj. Daarnaast maakte hij zich tijdens de vluchtpoging (als bestuurder van de tweede vluchtauto) schuldig aan gevaarlijk rijgedrag. Voor het gevaarlijke rijgedrag van D., een overtreding, legt de rechtbank 2 maanden hechtenis en een rijontzegging van 2 jaar op, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Ook moet D. alsnog bijna 1,5 jaar van een eerder opgelegde gevangenisstraf uitzitten.

De straf pakte iets lager uit dan de 23 en 24 jaar cel die het Openbaar Ministerie had geëist. Een motief voor de liquidatie is de rechtbank niet duidelijk geworden.

Volgens de rechtbank hebben de Amsterdammer Reza J. (25) en de Amstelvener Denzel D. (25) de liquidatie samen uitgevoerd, waarbij de man uit Amsterdam de schutter was. D. kreeg de hoogste straf van 21 jaar opgelegd.

De rechtbank ziet bewijs in de aangetroffen kledingstukken in een vluchtauto met daarop het DNA van beide mannen. Op enkele van die kledingstukken zijn ook schotresten aangetroffen.

Buurtbewoners en de partner van Badloe troffen hem in november 2017 bloedend aan, hij overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. De twee verdachten konden na een “dollemansrit”, waarbij meerdere aanrijdingen werden veroorzaakt, in Amsterdam tot stoppen worden gedwongen door de politie.

Lange celstraffen voor Nieuwegeinse liquidatie added by – on 4 april 2019View all posts by – →

In het huis van de man uit Amstelveen vond de politie ook bijna 5 kilo hasj. Daarnaast maakte hij zich tijdens de vluchtpoging schuldig aan gevaarlijk rijgedrag. D. moet ook alsnog bijna anderhalf jaar van een eerder opgelegde gevangenisstraf uitzitten.

De man uit Amsterdam is naast voor de veroordeling voor het medeplegen van moord en brandstichting ook veroordeeld voor wapen- en munitiebezit.