Koningsdag 2018: dit wordt het weer in Nijmegen!

1.180 meter. Dat is de afstand die de koninklijke familie aflegt op Koningsdag 2018 in de stad Groningen. Langs de route staan verschillende bekende en minder bekende Groningers. De route gaat van de Prinsenhof aan het Martinikerkhof tot het podium voor de Korenbeurs op de Vismarkt.

Het thema van Koningsdag 2018 is Mijn Groningen. Mensen die zich nauw verbonden voelen met de stad en regio, de sidekicks, vertellen de koninklijke gasten in een paar zinnen wat Groningen tot Mijn Groningen maakt. Maar wie zijn die sidekicks en op welke plek in de route staan ze?

GESTEL events pakt groots uit tijdens Koningsnacht én Koningsdag 2018

De route op 27 april start om 11.00 uur in de Prinsenhof en eindigt rond 13.00 uur op de Vismarkt. Bekijk op de onderstaande afbeelding waar de route langs gaat.

Het programma begint bij de Prinsenhof. Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen en Commissaris van de Koning René Paas ontvangen de koninklijke familie bij de poort.

Onze nationale feestdag lijkt nog ver weg maar het is nog maar twee weken tot we weer onze oranje tompouces kunnen eten! Het weer is in Nederland altijd van enorm belang, dus we keken alvast vooruit naar de voorspellingen voor Woerden. Wordt het een oranje bikini of rood-wit-blauwe sjaal?

Koningsdagfestival Epse

Na een openingsact op het Martinikerkhof presenteren kinderburgemeester Javano Zwiers en loco-kinderburgemeester Rosalyn Martina hun Groningen aan de koning. Bondscoach Ronald Koeman is hier bij een voetbalclinic. Pupillen van vier voetbalclubs die dit jaar honderd jaar bestaan, krijgen een korte training. Het gaat om spelers van CVV Oranje Nassau uit de stad, VV Warffum, VV Eenrum en VV Nieuw Buinen.

Andere kinderen duiken de techniek in met onder meer 3D-printers, robots en drones. Richting de Martinikerk maken creatievelingen portretten van elkaar.

Koningsdag 2018: dit zijn de weersverwachtingen in Amersfoort

In de Martinikerk beleeft de koninklijke familie de kunst en cultuur die Groningen rijk is, door de ogen van Ola Mafaalani. Zij is toneelregisseur en voormalig directeur van het Noord Nederlands Toneel.

Het Noord Nederlands Orkest speelt een stuk van de Amerikaanse componist John Adams: A short ride in a fast machine. Dit werk was eerder te horen tijdens het Koningsdagconcert in de Oosterpoort.

In de kerk dansen zes dansers van Club Guy & Roni een choreografie van Guy Weizman en Roni Haver.

Vorig jaar was het weer niet fantastisch en als we de voorspellingen mogen geloven, staat ons dit jaar hetzelfde te wachten. Natuurlijk is het een onzekere verwachting – het feestje duurt immers nog een paar weken. Als hij uitkomt is het met twaalf graden is het amper warm te noemen, maar valt de regen voornamelijk de dag ervoor. Als je gaat hossen met Koningsnacht, is het dus wel slim je daar een beetje op te kleden.

Het lied Mien Grunneger Stad zal gespeeld worden bij het verlaten van de Martinikerk door stadsbeiaardier Auke de Boer. Hetzelfde lied klinkt ook op het carillon van de Universiteitstoren aan de Broerstraat. De melodie zal ook te horen zijn op het Martinikerkhof en loopt als een rode draad door het hele programma.

Over twee weken is het zo ver: Koningsdag! Het weer is in Nederland altijd van enorm belang, dus we keken alvast vooruit naar de voorspellingen voor Amersfoort. Wordt het een oranje bikini of rood-wit-blauwe sjaal?

Programma Koningsdag 2018

Op de Grote Markt wordt op een serieuze en informatieve manier aandacht besteed aan de aardbevingsproblematiek. Zo gaat de koninklijke familie in gesprek met burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum en enkele gedupeerden van de gaswinning.

Winkelend publiek kan het van 12.00 tot 16.00 uur tegen hem opnemen. Ivo Maris is 23 jaar en de beste schaker die Assen ooit heeft voortgebracht. Hij schaakt momenteel in Groningen bij SISSA, net als oud-Nederlands kampioen Jorden van Foreest. Tijdens de schaaksimultaan mag iedereen aanschuiven en proberen deze schaakmeester te verslaan. Wie durft?

De Groninger artiesten Jan Henk de Groot, Robin IJzerman en Alina Kiers zingen samen met een koor een bewerking die Freek de Jonge maakte van Het het nog nooit zo donker west van Ede Staal.

Naast de simultaan is er ook een schaakpuzzeltocht langs twaalf afdelingen in het warenhuis op verschillende niveaus. Los de puzzels op en ding mee naar leuke prijzen. De wedstrijd loopt van vrijdag 20 tot en met maandag 30 april. Tot slot komt voor de warenhuisingang aan de Kruisstraat een reuzenschaakbord om het spel op grootse wijze te spelen.

Zwemster Ranomi Kromowidjojo is ook op de Grote Markt. Fietsend op een waterstoffiets wekt zij stroom op. Denisa Kasova, directeur van de Noordelijke Innovation Board, presenteert verschillende jonge, innovatieve bedrijven die zich bezighouden met duurzaamheid en de overgang naar nieuwe vormen van energie.

Op 26 april wordt het volgens weeronline een prima weertje. Het wordt overwegend zonnig. Met temperaturen tussen de 6 en 16 graden moeten we ons wel goed aankleden (of heel hard dansen tijdens Oranjekoorts). Er is 40% kans op regen, maar opvallend genoeg geeft deze weervoorspeller 0.0 millimeter neerslag aan. Dat zit dus wel snor! Je oranje poncho kun je op koningsnacht thuislaten. Het weer krijgt tot nu toe een cijfer 8.

Marcel Nijhof van De Roege Boys uit Vinkhuizen laat de koninklijke familie kennismaken met zijn Groningen op het Waagplein. Hier presenteren verschillende initiatieven zich tijdens een catwalkshow, met een koor als muzikale ondersteuning. Groningers die dit jaar een lintje hebben gekregen worden hier in het zonnetje gezet.

In de Oude Boteringestraat is een kleine versie van muziekevenement Eurosonic/Noorderslag. Hier laten verschillende bandjes horen dat Groningen een muziekstad is. Dammers Roel Boomstra en Wouter Sipma, Ludovit Reis van FC Groningen en roeier Melvin Twellaar presenteren zich hier als Groninger topsportstudenten.

U gebruikt een adblocker.Als u de online krant wilt lezen en/of de advertenties wilt zien moet u deze uitzetten!

In de Broerstraat vertelt Lieke Knip van de KEI-week over het studentenleven in Groningen. De onderzoeksgroep van RUG-hoogleraar en Nobelprijswinnaar Ben Feringa geeft hier een presentatie.

Onder leiding van de Bedumer accordeonist Gertie Bruin laat het grootste studentenkoor van Groningen het lied Het gras van het Noorderplantsoen horen.

In de Oude Kijk in t Jatstraat speelt de band Swinder het nummer Noar Stad.

Internetondernemer Ben Woldring heet de koninklijke familie hier welkom. Hij vertelt over kansen die de regio heeft op het gebied van innovatie, ontwikkeling en recreatie.

Op een podium voor de Korenbeurs begeleidt het Noordpoolorkest de artiesten Arnold Veeman, Izaline Calister en Diggy Dex. Zij zingen het slotlied Mien Grunneger Stad.

– Stad zet zich schrap voor tienduizenden Koningsdag-bezoekers- Dit wordt het programma van Koningsdag Groningen- Dossier: Koningsdag

Het is nog even aftellen en dan kunnen we weer onze oranje tompouces eten! Het weer die dag is natuurlijk erg belangrijk dus keken we alvast vooruit naar de voorspellingen van Nijmegen. Wordt het een oranje bikini of een rood-wit-blauwe sjaal? 

Tijdens Koningsnacht mag je je jas zeker niet vergeten want het wordt fris. Minimaal zes graden en kans op een bui… bah! Neem dus ook een lekkere warme jas mee als je ’s ochtends vroeg een plekje gaat scoren op de Goffert. Op Koningsdag ziet het er wat beter uit met een temperatuur van maximaal 16 graden en half bewolkt. Nog steeds geen bikini-weer maar voorlopig geen neerslag!

Gelukkig is niets zo veranderlijk als het weer in april dus misschien verandert het nog! Op indebuurt houden we jullie uiteraard up-to-date van de weersvoorspellingen.


Nijmegen at Twitter: