Nijmeegse kapitein weigert langer Nederlander te zijn: Het einde is zoek met al …

NIJMEGEN – In de volksmond staat het bekend als de 'Flessenopener'. Het kunstwerk op het Joris Ivensplein in Nijmegen. Een monument dat speciaal gemaakt werd voor de Nijmeegse filmmaker.

Elke week gaat Pieter van Eekelen voor het programma UIT met Esther op zoek naar bijzondere, mooie of opmerkelijke gebouwen of kunstwerken in onze provincie. Deze week bekijkt hij speciaal vanwege het Go Short Festival het kunstwerk op het Joris Ivensplein in Nijmegen. Als je het over film hebt in Nijmegen, dan moet je het ook hebben over filmmaker, documentairemaker en regisseur Joris Ivens. Hij werd in 1898 geboren in het centrum van Nijmegen. Ivens heeft veel betekent voor de Nederlandse filmwereld. Pieter: Hij hoort dan ook in de lijst met namen zoals Bert Haanstra en Paul Verhoeven.

Mientje Meussen uit Grave herbeleeft bijna-amputatie van haar armen

Hij won de Gouden Palm in Cannes en een Gouden Leeuw in Venetië. Vanwege zijn staat van dienst werd Ivens onder meer ereburger van Nijmegen. En daarom kreeg hij ook een eigen plein in de stad, met daarop een speciaal monument voor hem.

Windmolens: ziekmakend of niet?

De opdracht ging naar kunstenaar Bas Maters. Pieter: Hij had natuurlijk kunnen kiezen voor een camera, maar nee hij koos voor iets abstracts. Het is een stuk plaatstaal wat reikt naar de hemel. Een stuk van de plaat lijkt opengeklapt, waardoor bovenin een rond gat ontstaat. Je kunt erdoor naar de lucht en de voorbijdrijvende wolken kijken. Net als door de lens van een camera.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Het is lente! Een beetje geld besparen om meer terrasjes te kunnen pakken is natuurlijk altijd fijn. Wij hebben weer vijf hele leuke Nijmeegse aanbiedingen voor je!

Een fijne Nijmeegse aanbieding: A. Holland Schoenen aan Plein ’44 verloot in samenwerking met Wolky maar liefst 15 paar wandelschoenen onder Vierdaagselopers.

Wist je al dat je op vrijdag bij The Tosti Club een Triple Tosti met twee sodas voor maar €9,75 krijgt? Dat is nog eens een goede deal! Met wie deel jij je tosti?

Chauffeur die brug ramde, was vergeten dat hij in truck zat

Tijdens de Special Facial gezichtsbehandeling bij Sanadome krijg je nu gratis een LookX eyeshadow cadeau! Tijdens de behandeling lig je op een heerlijk verwarmde stoel met rustgevende muziek op de achtergrond. In overleg met de schoonheidsspecialiste krijg je een behandeling op maat, afhankelijk van je persoonlijke behoefte en de conditie van je huid.

Nieuwe gezichtscrème nodig? Bij Douglas scoor je nu allerlei skincare producten van Lancome, Collistar en Lancaster met 25% korting. Dat is een goede Nijmeegse aanbieding!

TOP 3 TUESDAY | De favoriete looks van afgelopen week! De broeken zijn duidelijk favoriet bij jullie en wij snappen wel…

Het is eindelijk echt lente in Nijmegen. Kan je jouw garderobe wel wat meer lente-kleding gebruiken? Bij damesmodezaak La Ligna in de Marikenstraat krijg je deze week 25% korting op broeken. Winkelen maar!


Nijmegen at Twitter: