Passagiers gestrand cruiseschip opgevangen in stadhuis Nijmegen, vervangend schip onderweg – De Gelderlander

Passagiers gestrand cruiseschip opgevangen in stadhuis Nijmegen, vervangend schip onderweg - De Gelderlander
Passagiers cruiseschip op Waal geëvacueerd na botsing met vrachtschip
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9950. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de krant.dg.nl te lezen.

Een politiehelikopter vliegt boven Nijmegen en Lent om beelden te maken. Het gaat om een cruiseschip en een vrachtschip geladen met autos.

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio meldt dat het vrachtschip geladen is met autos. Volgens haar was er na de aanvaring een flinke brand op het zes jaar oude passagiersschip. Maar die is inmiddels geblust. Het schip, dat vanuit Duitsland de Waal op voer, heeft wel een gapend gat in de boeg. Het vrachtschip voer vanuit Vlissingen richting Duitsland.

Aan boord van het cruiseschip, de MS Edelweiss van de Zwitserse rederij Scylla, zaten 240 mensen. Het gaat om 160 passagiers en 80 bemanningsleden.

Het ongeluk gebeurde rond 04.00 uur bij de spoorbrug. Het 110 meter lange passagiersschip had in totaal, inclusief bemanning, 202 mensen aan boord. De 160 Zwitserse passagiers zijn in veiligheid gebracht, de 42 bemanningsleden blijven aan boord. Er vielen geen gewonden.

Volgens de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid zijn de passagiers met een blusboot en een schip van Rijkswaterstaat naar de wal vervoerd. Zij zijn opgevangen in het stadhuis van Nijmegen en blijven daar totdat de rederij vervangend vervoer heeft geregeld. Alle bemanningsleden blijven aan boord.

Rond 06.00 uur waren alle passagiers aan wal gebracht, de bemanningsleden blijven nog aan boord. In totaal waren zon 202 mensen aan boord van het passagiersschip Edelweiss; 160 passagiers en 42 bemanningsleden. Op het vrachtschip waren twee mensen aanwezig.

Het passagiersschip is na de aanvaring tegen een pijler van de spoorbrug gebotst. Hierdoor ontstond een gat in de romp, wat een brand veroorzaakte. Deze brand was in een vroeg stadium al onder controle.

Het treinverkeer was uit voorzorg stilgelegd, omdat de pijler van de spoorbrug eerst gecontroleerd moest worden. Even na 6.00 uur mochten de treinen weer gaan rijden.

Door de botsing is er een gat in de romp van het schip ontstaan, maar het schip zinkt niet. Ook was er even een grote brand op het passagiersschip, maar die was snel geblust. Het vrachtschip is geladen met autos.