Weinig files bij werk aan Waalbrug: automobilisten passen zich snel aan – De Gelderlander

Weinig files bij werk aan Waalbrug: automobilisten passen zich snel aan - De Gelderlander
Verkeersdrukte door werkzaamheden Waalbrug afgenomen
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9950. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de krant.dg.nl te lezen.

Volgens de verkeersdeskundige gaan mensen op een andere tijd van huis, kiezen ze andere routes en wordt er meer gefietst. Maar het mooie weer speelt daarin een belangrijke rol. Bij weken van slecht weer en in de wintermaanden kan er dus een terugval komen, zo waarschuwt Loendersloot.

Door de werkzaamheden kan er anderhalf jaar lang maar beperkt verkeer over de Waalbrug. In beide richtingen is maar één rijstrook beschikbaar voor auto’s en lijnbussen. 

De gemeente Nijmegen start ook nog een extra campagne om de drukte te verminderen. Automobilisten kunnen zich vanaf vandaag inschrijven voor SLIMspitsen. Als deelnemer spaar je voor cadeaus als je niet tijdens de spits over de Waalbrug of Oversteek rijdt, aldus de gemeente. Er wordt gehoopt op 600 deelnemers. Inmiddels zijn er al bijna 3000 aanmeldingen. 

Het is afwachten of die slimme spitsers echt zoden aan de dijk gaan zetten, maar verkeersdeskundige Loendersloot benadrukt: Twee tot drie procent minder verkeer kan net het verschil zijn tussen wel of geen file. De gemeente Nijmegen is ambitieuzer: De doelstelling is om tien procent van het verkeer uit de spits te halen met SLIMspitsen, aldus wethouder Harriët Tiemens (Mobiliteit). 

Met een speciale app wordt bijgehouden of deelnemers niet tijdens de spits over de bruggen rijden. Zo kan men kiezen voor een alternatieve route, op de fiets gaan of later van huis vertrekken. Wie dat doet verdient punten. Enkel mensen die vaak over de bruggen rijden in de stad kunnen deelnemen. 

Komende zomer staan er ook werkzaamheden gepland voor de N325/A325 tussen Nijmegen en Arnhem. Vertraging is er en zal er blijven, benadrukt de wethouder. Loendersloot besluit: Net zo druk als bij de start van de werkzaamheden zal het niet meer worden. Mensen wennen aan het idee dat Nijmegen lastiger te bereiken is.