Controleren van kroeg met illegale camera heeft weinig prioriteit – De Gelderlander

Controleren van kroeg met \illegale\ camera heeft weinig prioriteit - De Gelderlander
Kroegen in Nijmegen filmen op mannentoilet
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9950. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de krant.dg.nl te lezen.

Wie in Nijmeegse kroegen naar de wc gaat, heeft kans dat de bewakers – en gasten die voorbij de ingang lopen – met je meekijken. Bij vijf horecagelegenheden worden bezoekers op het toilet gefilmd. Bij één discotheek is de camera zelfs zo gericht dat de geslachtsdelen van mannen in beeld komen.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Na een rondgang langs twintig Nijmeegse cafés en discotheken, ontdekte De Gelderlander dat sommige cameras al jaren in toiletten hangen. In drie van de vijf zaken brengt de camera ook het urinoir in beeld.

Bij één discotheek in het centrum hangt de camera zelfs achter de plasbakken op het mannentoilet. De beelden hiervan zijn te zien op de schermen bij de ingang. Een medewerker zegt tegen de krant dat alleen de bewaker ernaar kijkt en het niet de bedoeling is dat andere bezoekers mee kunnen kijken.

Cameras in toiletten, maar ook in kleedkamers of pashokjes zijn volgens de regels van de Autoriteit Persoonsgegevens nooit toegestaan. Het is een te grote inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van betrokkenen.

Ook Koninklijke Horeca Nederland zegt dat cameras op toiletten verboden zijn. “In het voorportaal van het toilet mag het eventueel wel”, laat een woordvoerder aan de krant weten.

“De camera hangt er voor de veiligheid”, vertelt Chiara Kaya, ze is assistent bedrijfsleider van het Bascafé in Nijmegen. In het café hangt een camera op het voorportaal van het mannentoilet. Je ziet de urinoirs en de ruggen van plassende mannen.

“Sommige gasten kunnen nog weleens agressief zijn of drugs gebruiken op de toiletten. Alleen de twee bedrijfsleiders en de baas kunnen de beelden bekijken. Ik weet niet wat er nu met de cameras gaat gebeuren.”