Re-enactors spelen Waalcrossing na in Nijmegen, hoogbejaarde veteranen aanwezig – De Gelderlander

Re-enactors spelen Waalcrossing na in Nijmegen, hoogbejaarde veteranen aanwezig - De Gelderlander
Dit is de route van de Sunset March op 21 september
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9950. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.dg.nl te lezen.

De brug is gebouwd vlakbij de plek waar op 20 september 1944 een groep Amerikanen de Waal overstak. De verlichting op de brug is speciaal. Er is een kunstwerk ingebouwd. Dat heet Lights Crossing. Dat zijn 48 lichtmasten die iedere avond één voor één aangaan tijdens de zonsondergang.

Iedere avond loopt er minstens één veteraan mee bij het aangaan van die 48 lampen. Bij het eind gaat hij de trappen af naar het monument beneden aan de dijk, en brengt hij een groet.

Het aantal mensen dat meedoet groeit. Wat nu gebeurt, is dat mensen spontaan aansluiten, legt Ruijling uit. We hadden het niet bedacht dat iedere avond mensen naar de brug komen en zich aansluiten.

Het dagelijkse eerbetoon is erg beladen. De tocht wordt in stilte gelopen. De Sunset March wordt waardig en respectvol gelopen. Dat breng de beleving naar voren. Je gaat denken: ik loop hier, waarom loop ik hier?