Zo ontsnapte tbser Dennis P. vorige maand uit de Nijmeegse Pompekliniek – De Gelderlander

Zo ontsnapte tbs\er Dennis P. vorige maand uit de Nijmeegse Pompekliniek - De Gelderlander
Advocaat: Grote druk op personeel leidt tot ontsnappingen Pompekliniek
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9950. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.dg.nl te lezen.

Het aantal incidenten in de Nijmeegse Pompekliniek de afgelopen maanden is veel, zegt Lieftink. Heel veel. Ze zaten ook nog op dezelfde afdeling en daar was veel onrust en frustratie. Dat zag je ook in de eisen van Ronald van Z. De zedendelinquent sprak tijdens zijn ontsnapping in een mailwisseling met Omroep Gelderland over misstanden in de kliniek en eiste het aftreden van twee medewerkers. 

Tbs-advocaat: Strengere maatregelen helpen niet

Strengere maatregelen doorvoeren zou voor een beslissing voor de bühne zijn, zegt Lieftink. We moeten accepteren dat dit af en toe voorkomt. Deze verhalen zijn al jaren hetzelfde. Het is nu de Pompekliniek, maar een half jaar eerder was het de Oostvaarderskliniek (in Almere, red.).

De advocaat wil benadrukken dat de kliniek in Nijmegen geen slechte kliniek is. Maar het is een dun koord, waar het personeel elke dag op loopt. 

Strengere verloven zijn geen oplossing, zegt hij. Als je nu dubbel personeel gaat inzetten op elk verlof, kunnen patiënten minder met verlof, want meer personeel is er niet. Daar krijgen patiënten weer onvrede van, dus dat leidt alleen maar tot meer frustratie.

De oplossing is dan ook eerder méér op verlof, denkt de advocaat. Heel veel mensen die tbs hebben zijn helemaal niet direct gevaarlijk. Die kunnen al heel snel op begeleid verlof. De kans dat iemand wegloopt, is eigenlijk heel klein.

Lieftink is bestuurslid bij de vereniging van tbs-advocaten. Hij werkt al vijftien jaar met cliënten in de Pompekliniek en staat één van de tbsers bij die vorige maand korte tijd verdween uit de separeercel. Nederland telt tussen de 50.000 en 70.000 verloven per jaar, zegt hij, en het aantal dat zich tijdens een verlof onttrekt aan het toezicht schommelt jaarlijks tussen de dertig en veertig.

Lang niet alle incidenten halen de media. Gebeurt dat wel, dan gaan de alarmbellen af, en dat is niet terecht volgens de advocaat. De recidive in het gevangeniswezen is veel groter.

Vier gevallen in korte tijd is wel een aanwijzing dat het op de betreffende afdeling niet goed zit, zegt Lieftink. Het kernprobleem is het personeelstekort. Je ziet dat met name jonge meisjes in de tbs-kliniek aan de slag gaan.

Oud-tbser Max Stam (35) zag hetzelfde gebeuren in de veertien jaar dat hij vastzat. Wat je ziet is dat personeel wordt ontslagen dat er al jaren zit. Dan wordt er een blik opengetrokken van net-afgestudeerden, die net zo lang leven als dat sommige patiënten in de tbs zitten.

Stam kwam vier jaar geleden vrij. Ook hij ondernam tijdens zijn tbs-periode een vluchtpoging. Een proef met een enkelband in de Nijmeegse kliniek is in zijn ogen geen oplossing, zegt Max. Die had ik zo doorgeknipt.