Nissewaard overtrad wet met vingerafdrukken

\Nissewaard overtrad wet met vingerafdrukken\
Van Ark: afname vingerafdrukken bijstandsontvangers in strijd met wet
De gemeente Nissewaard heeft de wet overtreden met het verzamelen van vingerafdrukken van uitkeringsgerechtigden. Dat schrijft staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) in antwoord op Kamervragen van GroenLinks en de SP.

De vingerafdrukken van uitkeringsgerechtigden werden vier jaar verzameld als mensen aan de slag gingen via het leerwerkbedrijf Voorne Putten Werkt. Met de vingerafdruk werd getoetst of mensen aanwezig waren.

Het Europese Hof was het in 2013 al niet eens met het opslaan van biometrische gegevens. Van Ark zegt nu: Ik acht het onwenselijk en bovendien in strijd met de geldende privacywetgeving.

Ook al geeft iemand toestemming om de afdruk te maken, dan nog is het volgens Van Ark geen reden om ze te gebruiken. Toestemming van de bijstandsgerechtigde kan geen grondslag zijn voor verwerking van vingerafdrukken, omdat in deze verhouding tussen overheid en burger immers sprake is van een afhankelijkheidsrelatie en het dus geen in vrijheid gegeven toestemming betreft.

Nissewaard is direct na het aanhangig maken van de zaak door voormalig raadslid en Statenlid Alfred Blokhuizen gestopt met het gebruik van de vingerafdrukken.

GevolgenHet is nog onbekend welke gevolgen het gebruik van de vingerafdrukken heeft. Het onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens loopt nog. Nissewaard wacht ook die uitkomsten af voor eventuele vervolgstappen.

Uitkeringsgerechtigden die in de vier jaar het toepassen van de vingerafdruk weigerden, liepen kans gekort te worden of de uitkering kwijt te raken. Of ze alsnog recht hebben op geld, vindt staatssecretaris Van Ark een zaak van de gemeenteraad van Nissewaard. Leidt dat niet tot een oplossing, dan kan de uitkeringsgerechtigde alsnog naar de rechter stappen.

CamerasHet is niet voor het eerst dat Spijkenisse (nu Nissewaard) een probleem heeft rond de privacywetgeving. In 2005 werd de gemeente door de rechter veroordeeld na het ophangen van cameras in wijkcentra, zonder dat het personeel er van wist.Lees ook: Spijkenisse wil punt achter camera-affaire

Het afnemen van de vingerafdrukken van bijstandsontvangers is onwenselijk en in strijd met de privacywetgeving, zo stelt staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken. Van Ark reageerde op Kamervragen van GroenLinks en de SP over de gemeente Nissewaard, dat via een leerwerkbedrijf vier jaar lang illegaal de vingerafdrukken van uitkeringsgerechtigden verzamelde.

Bij de aanvraag van een uitkering moest er een vingerafdruk worden afgestaan. Weigeraars werden onder druk gezet en dreigden een strafkorting te krijgen. “Toestemming van de bijstandsgerechtigde kan geen grondslag zijn voor verwerking van vingerafdrukken, omdat in deze verhouding tussen overheid en burger immers sprake is van een afhankelijkheidsrelatie en het dus geen in vrijheid gegeven toestemming betreft”, schrijft Van Ark.

GroenLinks-lid Renkema en SP-Kamerlid Van Dijk wilden van de staatssecretaris weten of er meer gemeenten zijn die biometrische gegevens van bijstandsontvangers verzamelen. Het ministerie beschikt volgens Van Ark niet over de informatie of, en zo ja in welke mate, het voorkomt dat gemeenten biometrische gegevens van bijstandsgerechtigden verzamelen.

De staatssecretaris laat verder weten dat het leerwerkbedrijf inmiddels is gestopt met het afnemen van vingerafdrukken en er daarom geen aanleiding is voor verdere actie. Of de Autoriteit Persoonsgegevens met een onderzoek bezig is kan Van Ark niet zeggen, omdat de toezichthouder in principe geen informatie over lopende zaken deelt.

Afsluitend vroegen de Kamerleden of Van Ark vindt dat opgelegde kortingen omdat bijstandsontvangers weigerden een vingerafdruk af te geven ongedaan moeten worden gemaakt. De staatssecretaris laat daarop weten dat bijstandsontvangers die vinden dat er in strijd met de wet is gehandeld naar de rechter kunnen stappen. “Het is uiteindelijk aan de rechter en niet aan de staatssecretaris van Sociale Zaken om op individueel niveau te toetsen of de gemeentelijke besluitvorming in dit kader voldoet aan de geldende wet- en regelgeving.”

Je bent niet ingelogd en reageert “Anoniem”. Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.