Er kan weer gegluurd worden bij de buren!

Theo Franken Tweede editie Gluren bij de Buren 15-11-2018, 07:28 | Van de redactie TIEL Voor de tweede keer vindt het gratis huiskamerfestival Gluren bij de Buren Tiel plaats. Op zondag 10 februari 2019 wordt er gegluurd in verschillende huiskamers. Tot en met 30 november kun je je zowel als huiskamer of als act nog aanmelden. ,,Vorig jaar was het een enorm succes.”

Vorig jaar was het koud, zonnig en blijkbaar perfect weer om erop uit te gaan. De eerste editie van het gratis huiskamerfestival Gluren bij de Buren in Tiel vond toen plaats. En het was een enorm succes. ,,In totaal is de opkomst ongeveer geschat op 2000 mensen”, zegt Theo Franken. ,,Op sommige locaties moesten de mensen zelfs buiten wachten.” ,,Er was ontzettend veel enthousiasme bij het publiek maar ook de artiesten die meegedaan hebben en de mensen die hun eigen huiskamer ter beschikking stelden, waren erg enthousiast”, zegt Maria van Dooren. ,,Direct werd duidelijk dat we dit volgend jaar weer zouden gaan doen.”

GLUREN BIJ DE BUREN Gluren bij de Buren is een landelijk initiatief dat een aantal jaren geleden is opgezet door Kultlab in Amersfoort. Het gratis huiskamerfestival wordt in maar liefst 23 gemeenten gehouden. Theo Franken en Maria van Dooren zijn destijds aangesteld als coördinatoren bij Gluren bij de Buren Tiel. Elke act treedt gedurende de dag drie keer 30 minuten op. Het aanbod is gevarieerd en bestaat uit uiteenlopende artiesten, zoals singersongwriters, theatermakers en koren. ,,Er is letterlijk voor elk wat wils. En voor jong en oud”, zegt Theo.

De optredens zijn verdeeld over verschillende wijken in Tiel. Zo zijn er een paar adressen in Passewaaij, maar de meeste in het centrum. Doordat de deelnemende huiskamers in routes zijn onderverdeeld, is het mogelijk om van het ene naar het andere optreden te lopen of te fietsen.

TWEEDE EDITIE ,,We zitten op dit moment midden in de aanmeldingen”, zegt Theo. ,,Vorig jaar hadden we bijna dertig acts en het zou zo leuk zijn als we er dit jaar boven zitten.” Het duo wil de kleine dingen aan het evenement veranderen. ,,Zo zijn we op dit moment onder andere bezig met verschillende zorginstellingen”, vertelt Maria. ,,Daarnaast zijn we bezig met Wadenoijen, Kerk- en Kapel-Avezaath.”

Sommige acts van vorig jaar treden dit jaar opnieuw op. ,,Ik denk dat het goed is als acts van vorig jaar terugkomen”, zegt Maria. ,,Maar het is ook de bedoeling nieuwe acts een plek te geven. Voor mensen die er bijvoorbeeld te laat achter kwamen. Er is meer talent. We zijn heel benieuwd hoe het dit jaar gaat lopen. We willen dat het echt een begrip wordt, maar je kunt zeggen dat er al een harde kern is. En dat voelt heel goed.”

AANMELDEN Om je aan te melden als artiest of als huiskamer hoef je niet kilometers te reizen en of een brief in de bus te doen. Via de website van Gluren bij de Buren kun achter je laptop antwoord geven op wat praktische vragen en binnen vijf minuten ben je hiermee klaar. Snel en simpel.

U gebruikt een adblocker.Als u de online krant wilt lezen en/of de advertenties wilt zien moet u deze uitzetten!