Blokker schrapt 180 banen bij Xenos in Waalwijk

Dat stukje jeugdsentiment moet je voortaan ergens anders zien te scoren, twee derde van de winkels wordt vervangen voor de Europese interieurwinkel Casa.  Pinterest

Twee derde wordt vervangen Zag je grote gele letters op de etalage, dan wist je dat je dingen ging kopen die je eigenlijk niet echt nodig had. Los van de perfecte sieradendoos, kwam je er uiteraard ook voor de schappen vol fotolijstjes, kaarsenhoudertjes, spiegels, kussens. Eigenlijk alle spullen waarmee je een kamer kunt vullen. Binnen nu en de zomer 2019 gaat dat lastig worden, tweederde van de geelgeletterde winkels wordt omgebouwd tot Casa.

Nieuwe winkels Casa is vooral bekend in de rest van Europa. In acht Europese landen staan inmiddels 500 winkels van de -eveneens- interieurketen. De nieuwe interieurketen is, net zoals Xenos, eigendom van Blokker Holding. Nederland is straks 110 Casa-filialen rijker, waarbij vooral wordt gekeken welke huidige Xenoswinkels goed in de Casaformule passen. 

De 72-jarige Ab Blokker houdt zich vooral bezig met zijn grootste hobby: de inkoop van producten in het Verre Oosten. Hij is niet veel meer aanwezig bij Casa, maar gaat volgens een woordvoerder nog graag mee op handelsmissies. "Laten we stellen dat hij voor Casa een bijzondere supporter is". De dagelijkse leiding is in handen van Giane Van Landuyt, die in 2016 overkomt van vastgoedbedrijf Heijmans. De Belgische econome wordt in eerste instantie aangesteld als director management operations, maar neemt al snel ook de rol van ceo op zich. Aan haar de taak om orde op zaken te stellen bij de winkelketen, die de afgelopen jaren enkele miljoenen verlies heeft gedraaid en met dalende omzetten kampt. Net als Xenos heeft Casa de boot naar online gemist en worden veel klanten door Action en IKEA weggekaapt.

Qua inrichting wordt het een stuk strakker. Het assortiment blijft nog wel redelijk hetzelfde: decoratie- en geschenkartikelen, huishoudtextiel, keukenaccessoires en meubelen voor in en rond het huis. Krijgen we dan misschien een sieradoos 2.0? 

2020 Het eerste echte wapenfeit van Van Landuyt is de introductie van een vernieuwde commerciële strategie, genaamd 20.20. De retailer trekt naar eigen zeggen de kaart van inspiratie, zowel online als offline. Er komt een webshop, waar klanten online bestellingen kunnen plaatsen die in de winkel zijn af te halen. Ook ontwikkelt de retailer een totaal vernieuwd concept, waarbij klanten in een open en ruime winkel door verschillende inspiratiewerelden heen worden geleid. In 2016 zijn al veertig winkels naar het nieuwe concept omgebouwd, gevolgd door tweehonderd internationale winkels in 2017. De komende twee jaar worden ook alle overige winkels van de nieuwe uitstraling voorzien. Verder wordt geïnvesteerd in de upgrade van bestaande winkelpanden volgens een industriële look.

Nog een beetje nostalgie Een schrale troost voor de diehard fans; 60 van de in totaal 180 Xenoswinkels blijven nog wel bestaan. Welke dat zijn, is nog niet bekend. De eerste Casa-winkels zullen voor het einde van dit jaar geopend worden. De rest van de in totaal 110 filialen zullen voor de zomer van volgend jaar af zijn. 

De resterende Xenoswinkels (circa 60) worden buiten Blokker Holding voortgezet door de familie Blokker. De precieze invulling van de toekomstige Xenosformule wordt de komende maanden nader bepaald. De 180 mensen die hun werk verliezen, kunnen gebruik maken van het sociaal plan dat Blokker Holding eerder is overeengekomen met de vakbonden.

Xenos overgenomen door Casa; 180 medewerkers verliezen baan

Belia Heilbron 13 maart 2018 Interieurwinkelketen Casa neemt 110 Xenoswinkels over van de huidige eigenaar Blokker Holding. De winkels zullen voor volgend jaar zomer in twee fases worden omgebouwd naar Casa-winkels, laat het bedrijf dinsdag weten.

CASA neemt circa 110 Xenos-winkellocaties over van Blokker Holding. CASA is zelf al eigendom van de familie Blokker maar zit niet onder de structuur van de Blokker Holding. Casa  is een internationaal opererende interieurwinkelketen met 500 winkels in acht Europese landen. Xenos is wel onderdeel van die Blokker Holding.

Dit is Casa, de opvolger van Xenos

De 1.900 filiaalmedewerkers kunnen in de nieuwe winkels blijven werken, aldus Casa, dat tevens eigendom is van de familie Blokker. Het distributiecentrum en het hoofdkantoor van Xenos in Waalwijk worden wel gesloten.

Circa 1.900 medewerkers van de om te bouwen Xenoswinkels gaan mee naar de nieuwe CASA-formule. Na afronding van de winkelombouw naar de CASA-formule zullen het distributiecentrum en het hoofdkantoor van Xenos in Waalwijk worden gesloten, waardoor van de 2.930 mensen die nu nog bij Xenos werken.er 180 hun job verliezen.

De verkoop van de winkels is onderdeel van een nieuwe bedrijfsstrategie. De Blokker Holding leed in 2016 een recordverlies en zette daarom alle winkelketens, behalve Blokker, te koop. Door de overname verliezen 180 van de in totaal 2.930 medewerkers hun baan.

Financieel directeur Jeroen Visser van Blokker Holding noemt dit in het persbericht een zware boodschap voor de medewerkers die altijd hard voor Xenos hebben gewerkt en straks het bedrijf zullen verlaten.

Visser zegt dat de overname van de Xenoswinkels zorgt voor een nieuwe toekomst. In totaal zijn er 170 Xenosfilialen. De overige 60 winkels worden buiten de Blokker Holding voortgezet door de familie Blokker. Wat er met deze winkels gebeurt, is nog niet duidelijk.

Casa heeft 500 winkels in acht Europese landen, maar is nog niet in Nederland gevestigd. De keten is eigendom van de familie Blokker. De Blokker Holding is ook eigenaar van Xenos. Er moeten 110 Casa-filialen in Nederland komen en dat zou werk bieden aan 1900 mensen.

Casa heeft vijfhonderd winkels in acht Europese landen, waaronder België, Frankrijk en Italië, en is ook actief op Aruba en in Marokko. Met de overname van Xenos vestigt Casa zich voor het eerst op de Nederlandse markt. De eerste vijftig Casa-winkels zullen nog voor het einde van dit jaar in Nederland opengaan. (NRC)

Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.


Oosterhout at Twitter: