Zomerstorm op komst met zware windstoten en plensbuien

Zomerstorm op komst met zware windstoten en plensbuien
Code geel: KNMI waarschuwt voor onweer en windstoten
In andere provincies in het land zullen de windstoten een snelheid van 75 tot 90 kilometer per uur bereiken. Daarvoor heeft het KNMI code geel afgegeven. 

Alleen voor de provincie Groningen heeft het KNMI geen waarschuwing afgegeven. In de nacht van donderdag op vrijdag verlaten de windstoten het land. De Waddeneilanden houden het langst last van de harde wind.

In het extreemste scenario is plaatselijk windkracht 9 mogelijk, meldt Weerplaza. De storm kan veel schade veroorzaken, omdat bomen door de droogte ernstig verzwakt zijn. De piek zal tussen 21.00 en 02.00 worden bereikt. De windstoten zullen in de nacht naar vrijdag weer in kracht afnemen.

Voor de provincies Limburg, Noord-Brabant en Gelderland heeft het KNMI donderdagochtend al code geel afgegeven. Het meteorologisch instituut waarschuwt voor zware onweersbuien, waarbij hagel kan vallen. Ook daar kunnen harde windstoten voorkomen.

Het KNMI waarschuwt voor zware windstoten in het hele land. Vanavond en vannacht kunnen in Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Friesland, het IJsselmeer en het Waddengebied zeer zware windstoten voorkomen tot 110 kilometer per uur.

Volgens het KNMI betekent code oranje dat er een grote kans op “gevaarlijk en extreem weer is, waarbij de impact groot is en er kans op schade, letsel of veel overlast is”.

Op dit moment trekken onweersbuien het zuidoosten van het land binnen, met kans op hagel en windstoten tot 75 kilometer per uur. In de loop van de middag neemt het aantal buien en windstoten in de rest van het land toe.

Volgens Weerplaza draait de wind vroeg in de avond naar west tot noordwest. “Er zijn nog steeds modellen die een zeer slechte situatie voor het noordwesten berekenen. Daarvoor moet de luchtdruk in de kern van de depressie, die vanuit Frankrijk over Nederland naar Denemarken koerst, nog fors verder dalen”, aldus Weerplaza.

In die gebieden is vanavond code oranje van kracht. In de rest van Nederland komen zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur voor. Hiervoor geldt code geel.

Als dat gebeurt, wordt het windkracht 9 in de Kop van Noord-Holland en op de Waddeneilanden, waarbij windstoten van 115 tot 120 kilometer per uur kunnen voorkomen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!

Vanaf de ochtend trekken er flinke onweersbuien vanuit het zuiden over Limburg. Die gaan gepaard met plaatselijk veel regen, hagel en windstoten van 60 tot 75 kilometer per uur. Het weerinstituut waarschuwt om open water en open gebieden te mijden en niet onder bomen te schuilen. Takken kunnen snel afbreken, mede omdat sommige boomsoorten behoorlijk zijn uitgedroogd en vol in het blad staan. 

Overlast op A2 De fikse regenbui die in de ochtend over het zuiden trok zorgde op de A2 al voor enige overlast. Door de hevige regenval moest het verkeer op de Kruisberg stapvoets rijden. Omdat ter hoogte van het tankstation water op de rijbaan bleef staan werd daar een rijstrook afgezet.

Hemel, alle verzamelde regen van de afgelopen weken komt er nu in een keer uit #maastricht #onweer pic.twitter.com/jk8C4KW7NQ

Windstoten Later in de middag draait de wind en neemt de kans op zware windstoten toe. Dan zijn er windstoten mogelijk tot ongeveer 80 kilometer per uur. Het zwaartepunt van de storm ligt dan boven de kustprovincies. Daar zijn zelfs windstoten tot 100 kilometer per uur mogelijk.

In België en Frankrijk is de waarschuwing al verhoogd naar code oranje. Mogelijk wordt in Nederland ook nog opgeschaald.

In de nacht naar vrijdag is er veel bewolking en trekken er nog enkele buien over. De minimumtemperatuur daalt naar de 13 graden. In de loop van de nacht neemt de windkracht af.

Ook vrijdag kan het nog kan het weer gaan onweren. De temperatuur blijft dan steken op zo'n 22 graden.


Purmerend at Twitter: