
Op Wereld Toilet Dag wordt er aandacht gevraagd voor het tekort aan openbare toiletten. Maag Lever Darm Stichting (MLDS) deed onderzoek naar de meest toiletvriendelijke gemeente. De gemeente Roosendaal kwam niet heel positief uit de test, maar wethouder Cees Lok probeert dit te verbeteren.
Lastig vindbaar “Op een aantal plaatsen zijn er openbare toiletten. Het probleem is dat ze soms niet goed vindbaar zijn voor mensen die voor het eerst in Roosendaal komen.”
Volgens de MLDS zijn er in Nederland ruim twee miljoen buik- en blaaspatiënten. Vier op de tien van hen geven volgens het onderzoek aan weleens geweigerd te zijn in winkels, horeca, supermarkten en overheidsgebouwen bij hoge nood. “Dit met het gevolg dat mensen de deur niet meer uit durven uit angst niet op tijd een toilet te vinden.”
Rond het centrum van de Brabantse stad zijn er maar twee toiletten open. “Dat moeten er meer zijn, maar je kan op heel veel plekken wel terecht. In het overdekte winkelcentrum Roselaar is een keurig toilet. Je kan naar de Hema en bij de fietsenstalling is ook een wc. De vraag is of het toilet altijd herkenbaar is.”
Dit jaar werden er ruim 1500 toiletten aangemeld in de app HogeNood. Of deze openbare wcs dit jaar zijn gerealiseerd, of al bestonden en nog niet waren aangemeld, is onduidelijk. Maar volgens de MLDS is het hoe dan ook een goede ontwikkeling, omdat de toiletten steeds beter vindbaar zijn door middel van de app.
Er zijn volgens de wethouder twee dingen die beter moeten. “We zouden meer openbare toiletten willen en het moet beter aangegeven worden waar het toilet is.”
Meierijstad Roosendaal en Oss zijn niet de enige gemeenten waar te weinig openbare toiletten zijn, ook Helmond en Tilburg staan ver onderaan in het lijstje. Meierijstad staat als enige Brabantse gemeente in de top tien van gastvrije toiletgemeente.