Als je moet, dan moet je. Maar waar kan je in Roosendaal naar de wc? – BN DeStem

Als je moet, dan moet je. Maar waar kan je in Roosendaal naar de wc? - BN DeStem
Met hoge nood moet je niet in Oss of Roosendaal zijn
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9920. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.bndestem.nl te lezen.

Op Wereld Toilet Dag wordt er aandacht gevraagd voor het tekort aan openbare toiletten. Maag Lever Darm Stichting (MLDS) deed onderzoek naar de meest toiletvriendelijke gemeente. De gemeente Roosendaal kwam niet heel positief uit de test, maar wethouder Cees Lok probeert dit te verbeteren.

“Wat je ziet is dat er in steden als Alkmaar en Amersfoort echt actief beleid wordt gevoerd. Soms gaan vrijwilligers aan de slag zodat de toiletten beter vindbaar worden. Maar het kan ook zijn dat er via de gemeenteraad een motie wordt aangenomen en dat gemeenten ook echt beleid maken en budget vrijmaken om meer openbare toiletten te realiseren”, zegt Tool.

Lastig vindbaar “Op een aantal plaatsen zijn er openbare toiletten. Het probleem is dat ze soms niet goed vindbaar zijn voor mensen die voor het eerst in Roosendaal komen.”

Volgens de MLDS zijn er in Nederland ruim twee miljoen buik- en blaaspatiënten. Vier op de tien van hen geven volgens het onderzoek aan weleens geweigerd te zijn in winkels, horeca, supermarkten en overheidsgebouwen bij hoge nood. “Dit met het gevolg dat mensen de deur niet meer uit durven uit angst niet op tijd een toilet te vinden.”

Rond het centrum van de Brabantse stad zijn er maar twee toiletten open. “Dat moeten er meer zijn, maar je kan op heel veel plekken wel terecht. In het overdekte winkelcentrum Roselaar is een keurig toilet. Je kan naar de Hema en bij de fietsenstalling is ook een wc. De vraag is of het toilet altijd herkenbaar is.”

Dit jaar werden er ruim 1500 toiletten aangemeld in de app HogeNood. Of deze openbare wcs dit jaar zijn gerealiseerd, of al bestonden en nog niet waren aangemeld, is onduidelijk. Maar volgens de MLDS is het hoe dan ook een goede ontwikkeling, omdat de toiletten steeds beter vindbaar zijn door middel van de app.

Er zijn volgens de wethouder twee dingen die beter moeten. “We zouden meer openbare toiletten willen en het moet beter aangegeven worden waar het toilet is.”

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9950. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.bd.nl te lezen.

Meierijstad Roosendaal en Oss zijn niet de enige gemeenten waar te weinig openbare toiletten zijn, ook Helmond en Tilburg staan ver onderaan in het lijstje. Meierijstad staat als enige Brabantse gemeente in de top tien van gastvrije toiletgemeente.