Rotterdam in het teken van kunst met Art Rotterdam Week

Rotterdam in het teken van kunst met Art Rotterdam Week
Rotterdam in het teken van kunst met Art Rotterdam Week
Art Rotterdam vond voor het eerst plaats in 1999 in de Cruise Terminal Rotterdam, ooit de aankomst- en vertrekhal van de Holland-Amerikalijn. De beurs is intussen verhuisd naar de Van Nelle Fabriek, in 2014 door UNESCO tot werelderfgoed gekroond.

Home Politiek Samenleving Economie Cultuur Sport Media Wetenschap Video Nu in het blad Abonnement Zoek naar: Zoeken Sluiten Cultuur Bron: Art Rotterdam Montmartre aan de MaasTijdens kunstfestival Art Rotterdam exposeren 214 galeries in de havenstad 7 februari 2018 12:02 Aan Art Rotterdam, de jaarlijkse beurs voor hedendaagse kunst, de eer om het Hollandse kunstbeursjaar te openen. Onze kunstredacteur fietste even langs het kantoor van Art Rotterdam-directeur Fons Hof, niet in up-and-coming Rotterdam, maar aan de Amsterdamse Keizersgracht, om eens te vragen waar zijn loyaliteit nu werkelijk ligt.

De connaisseur als uitstervend ras Hof constateert voorts dat de klassieke verzamelaar, de connaisseur, een uitstervend ras begint te worden. “Die avontuurlijke, betrokken specialist die tachtig procent van zijn vrije tijd besteedt aan kunst kom je niet vaak meer tegen. Maar er ontstaat een nieuwe groep verzamelaars: jonge dertigers en veertigers, altijd online, met een gezin en drukke baan, waardoor ze weinig vrije tijd hebben.”

De online markt groeit, onderschrijft marktonderzoek van verzekeraar Hiscox uit 2017. Ergo, zo las Hof in dat rapport: “Tachtig procent van de kopers wil graag een expert spreken en het werk inspecteren. Offline, dus. Daarnaast weet ik dat bijna alle verzamelaars het sociale gebeuren rondom zo’n kunstaankoop erg belangrijk vinden. Kunst verzamelen is in de eerste plaats vrijetijdsbesteding.”

Face Freedom van de Nederlandse kunstenaar Anne de Vries. “Een fantastisch ding. Een boom die uit het sprookjesbos lijkt te zijn weggelopen. Het werk heeft iets satanisch. Anne de Vries is een moderne artiest. Je ziet dat hedendaagse kunst de afgelopen twintig jaar veel minder ingewikkeld is geworden. Visueler en minder conceptueel. Toegankelijker.”


Rotterdam at Twitter: