Rotterdam viert 50 jaar metro

Metrobestuurder Jan Bruinsma reed sinds 1974 jarenlang op de Noord-Zuidlijn. “Voor iedereen die van buiten de stad kwam was het iets gigantisch. Je ging onder de grond rijden.” Het was een teken van vooruitgang, vertelt Bruinsma, ook voor Rotterdammers. “Voordat de metro kwam moest je altijd via de bruggen als je van Zuid naar Noord wilde.”

Video afspelen 01:53 'Dat is mijn schatje. Dat geel-blauw is zo mooi' Precies vijftig jaar na de eerste rit in de Maasstad bestaat het metronet in Nederland uit maar 120 kilometer spoor. Ter vergelijking: de Londense ondergrondse is in totaal 408 kilometer lang en onder Parijs ligt 215 kilometer aan metrolijnen. Alleen de twee grootste steden in de Randstad hebben een metro. Utrecht en Den Haag niet.

“Die dag zal ik nooit meer vergeten. Iedereen stond langs het spoor en ik had geholpen om het rijtuig voor de het koninklijk paar rijklaar te maken.”

Van Wee acht de kans daarom niet groot dat het metronet in Nederland zich in de komende jaren sterk zal uitbreiden, al houdt hij een slag om de arm. “Als we in staat zijn om de autogebruik dusdanig te beperken bestaat er een kans, maar ik denk niet dat wij over veertig jaar een sterk uitgebreid metronetwerk hebben.”

In het bioscoopjournaal waren in 1968 deze beelden te zien over de eerste Nederlandse metrolijn:


Rotterdam at Twitter: