Non-profit galeries mijden Art Rotterdam

New Art bezoeken, waar 21 jonge galeries solopresentaties laten zien van opkomend talent. Dit gedeelte is in onze ogen altijd de blikvanger van Art Rotterdam. Om op te vallen kiezen de galeries hier namelijk vaak voor een gedurfde setting. Echt een feest voor je ogen. Onze favoriet dit jaar is de PLUS-ONE Gallery uit Antwerpen die op mintgroene muren het kleurrijke werk toont van de Zwitserse kunstenaar Beni Bischof. Ook indrukwekkend zijn de metallic sculpturen van het Italiaanse duo Pennacchio Argentato, te zien bij galerie ACAPPELLA uit Napels.

Commonities. Kunstenaars van de aanwezige galeries zijn hier met elkaar verbonden op basis van thematiek en materiaalgebruik. Er is zeg maar gezocht naar een diepere laag in wat kunstenaars met elkaar gemeen hebben. Leuk idee en het zorgt voor een gevarieerd aanbod. Wij bleven er langer stilstaan bij de galerie Dürst Britt & Mayhew uit Den Haag. Zij tonen er prachtig werk van de Nederlandse kunstenaars Lennart Lahuis en Sybren Renema. Van laatstgenoemde staat midden in de ruimte ook een opvallende tekst in neonletters: Great God! This is an awful place (naar een quote van de Britse ontdekkingsreiziger Robert Falcon Scott bij het in kaart brengen van de Zuidpool, waarbij de Noor Roald Amundsen hem nét voor was geweest).

Intersections, het gedeelte waar installatie- en performance kunst wordt getoond. Vorig jaar was dit onderdeel nog in de werkplaatsen van de fabriek, maar voor de huidige editie is er een nieuwe ruimte ingericht achter het hoofdgedeelte. Je hoeft de straat dus niet meer over te steken door de winterse kou. En verder heb je nog de sectie Projections. In deze verduisterde ruimte van 700 vierkante meter vind je vrijstaande projectiewanden waarop videowerken worden getoond. Er is, zoals elk jaar, veel ruimte op Art Rotterdam voor videokunst.

Art Rotterdam Week is weer in volle gang bezig. Dit jaarlijkse festival op het gebied van hedendaagse kunst, design en cultuur zet de havenstad op z’n kop. Er zijn allerlei kunstbeurzen, tentoonstellingen en pop-ups te bezoeken. Spil van het festival is Art Rotterdam in de Van Nellefabriek. Op een aanzienlijke oppervlakte wordt hier werk getoond van gevestigde en opkomende kunstenaars.

Blue Calcite Football Jersey, werk van de Amerikaanse kunstenaar Daniel Arsham bij Galerie Ron Mandos. Met op de achtergrond werken van Levi van Veluw en Wonkun Jun.Art Rotterdam bestaat uit verschillende onderdelen. Als eerste noemen we de Main Section. Verdeeld over de oude koffie- en tabaksfabrieken tonen ongeveer 75 (inter)nationale galeries werk van bekende namen en van kunstenaars die in opmars zijn. Alle gerenommeerde galeries uit Nederland zijn hier wederom vertegenwoordigd. Er zijn in deze Main Section echt heel veel mooie kunstwerken te zien. Als we er een paar mogen aanstippen (te zien op de foto’s bij dit artikel): Theophile Blandet bij Galerie Fons Welters, Daniel Arsham bij Galerie Ron Mandos, Charlotte Schleiffert bij AKINCI,  Zoro Feigl bij C&H Gallery, Michael Johansson bij Galerie Ramakers, Koen Vermeule bij BorzoGallery en Michael Wolf bij Galerie Wouter van Leeuwen (over de bijzondere foto’s van Michael Wolf schreven we al vaker).


Rotterdam at Twitter: